Se tallene i din kommune: Regeringen lovede flere faglærte i ældreplejen – sådan er det gået
Målsætningen var større faglighed, men to år senere er antallet af uddannet sosu-personale faldet. Se udviklingen i din kommune på kortet nederst i artiklen.
19. oktober 2023
Der skal ske et ’markant løft af ældreplejen’. Sådan lød det, da den daværende S-regering sammen med aftalepartierne i december 2020 præsenterede en aftale i forbindelse med ny finanslov.
Læs også: Ny aftale sikrer 1.000 flere medarbejdere i ældreplejen
Konkret var målet at ”højne kvaliteten af ældreplejen ved at sætte fokus på fagligheden,” som det blev formuleret i aftalen, og midlet var at få ufaglærte til at tage én af de to sosu-uddannelser.
I alt blev der med aftalen afsat 1,9 milliarder kroner i årene 2021 til 2024, men halvvejs i perioden er der foreløbig kommet 1.149 færre social- og sundhedshjælpere og -assistenter, viser beregninger, som Fagbladet FOA har lavet på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).
Flere ufaglærte
Det skal dog også nævnes, at der faktisk er kommet flere hænder i ældreplejen, hvilket var et andet mål med aftalen. Den kombination betyder, at andelen af ufaglært social- og sundhedspersonale siden 2021 er vokset fra 20,9 til 25,2 procent, viser Fagbladet FOAs beregninger.
TV 2 har også kigget på udviklingen, og til tv-stationen erkender ældreminister Mette Kierkgaard, at en stor del af ældreplejens problem er at fastholde og rekruttere medarbejdere. Samtidig peger ministeren på, at regeringen med en kommende ældrelov vil gøre op med et ’arvæv af kontrol’ i ældreplejen.
Mette Kierkgaard vil i slutningen af året præsentere et nyt ældreudspil, og ifølge regeringens lovkatalog vil forslaget til den bebudede ældrelov være klar til februar næste år.