Særlig festival risikerer at lukke næste år: Sådan vil de komme på finansloven i 2026
Verdens største festival for mennesker med nedsat funktionsevne risikerer at lukke, hvis ikke der sker noget drastisk. Kulturpersoner, virksomheder og politikere er opsatte på at redde festivalen.
29. april
Hvert år er tre juni-dage dedikeret til at være maksimalt menneske og minimalt handicappet, når tusindvis af gæster med funktionsnedsættelse og ledsagere besøger Sølund Festival.
Men i år kan være sidste gang.
De seneste år er billetsalget nemlig faldet drastisk, og hvis ikke der bliver rettet op på det, er der ikke en festival i 2025. Lasse Mortensen, der er leder af festivalen, har et bud på, hvad udviklingen skyldes.
”Jeg tror, at det handler om prioriteringer. Der er blevet sparet på det her område i mange år, og nu er der åbenbart ikke mere at gøre med,” siger han.
”For otte år siden solgte vi 8.000 overnatninger på festivalen. Nu sælger vi 1.500.”
Politisk håndsrækning
Folkene bag festivalen ved endnu ikke, hvordan overlevelsesstrategien skal lægges.
Ifølge Lasse Mortensen er musikprogrammet med til at skærpe interessen. Men det kan også være, at billetpriserne skal sænkes, eller at der skal gøres noget ved ledsagerpriserne.
Festivallederen ser dog allerhelst en politisk redningsaktion for sig. For hvis de i første omgang kan komme i betragtning til SSA-midlerne, som hvert år uddeles til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, vil det give ro i 2025.
”Så har vi tid til at forberede det politiske system til, at vi kan komme på finansloven i 2026,” siger Lasse Mortensen.
Og den model bakker Enhedslistens handicapordfører Rosa Lund op om.
”Sølund er en ekstremt vigtig festival for mennesker med udviklingshandicap. Derfor skal det prioriteres, at festivalen skal fortsætte, og finansloven er et oplagt sted,” siger Rosa Lund til Ekstra Bladet.
Vil ikke blive en endagsfestival
Sølund Musikfestival har siden 1986 givet gæsterne og deres ledsagere et frirum, hvor alt er sat op, så det foregår i deres tempo og på deres præmisser.
Lasse Mortensen slår derfor fast, at det ikke vil være en ordentlig løsning at skrue ned for udgifterne ved at gøre Sølund Festival til et endags-arrangement.
”En flerdagesfestival giver mulighed for at ligge i telte på campingområdet med folk fra hele landet, læse Anders And-blade med lommelygte, og det er der, kæresteri og venskaber opstår,” siger han.
Siden det blev meldt ud, at festivalen er lukningstruet, har både fonde, virksomheder og privatpersoner meldt sig på banen med økonomisk støtte til Sølund Festival. Også musikerne Birthe Kjær og Jacob Haugaard håber og opfordrer til, at der bliver fundet en løsning på problemerne.