Rystet direktør i Ældresagen: Pleje-personalet er vores helte
Vi skal have mindst lige så stort fokus på værnemidler i ældreplejen som på hospitalerne, lyder det fra Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup. Han er voldsomt bekymret over, at der nu er udbrudt coronasmitte i ældreplejen i mindst 35 danske kommuner.
04. april 2020
”Jeg er virkelig rystet over tallene.” Sådan lyder reaktionen fra Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, ovenpå meldingen om, at coronasmitte nu har spredt sig på landets plejehjem og i hjemmeplejen. Mindst 35 ud af 98 kommuner er ramt, viser en kortlægning, DR har foretaget.
”Pårørende og uvedkommende må jo ikke komme der, så det er jo et udtryk for, at man ikke har beskyttet plejepersonalet godt nok,” siger Bjarne Hastrup og fortsætter:
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
”Og hvis ikke plejepersonalet er beskyttet godt nok, er der en meget stor risiko. Plejehjemsbeboerne er en højrisikogruppe. Hvis man har kroniske lidelser og man får corona oveni, så kan man virkelig risikere alvorlige konsekvenser,” siger han.
Personalet er helte
I de enkelte kommuner kan der være flere plejehjem, der er ramt af coronasmitte blandt personale og ældre. I Københavns Kommune er der for eksempel smitte på seks forskellige plejehjem.
”Personalet er vores helte. De udsætter sig tilsyneladende for en helt urimelig risiko,” siger Bjarne Hastrup.
I nogle kommuner er kun en enkelt beboer eller medarbejder smittet, mens der på andre plejehjem er udbredt smitte. I Brønderslev Kommune er på et enkelt plejecenter ni ansatte og seks beboere smittet med coronavirus.
Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan
I Vallensbæk er en død, tre indlagt på sygehus og otte i isolation fra et og samme plejecenter. Og i Roskilde er fire beboere og syv ansatte fra samme plejecenter. Flere steder har konsekvenserne været fatale. Seks borgere i ældreplejen i Frederiksberg har mistet livet, i København er tallet 11.
Risiko for kollaps i sundhedsvæsenet
Derfor bør der være lige så stort fokus på værnemidler i ældreplejen, som der er på sygehusene, lyder det fra Bjarne Hastrup.
”Det er utroligt vigtigt, at der er tilstrækkeligt med værnemidler på plejehjemmene. Ellers spreder problemerne sig hurtigt herfra til hospitalerne, og så får vi virkelig problemer på sygehusene.”
Bjarne Hastrup efterlyser en konklusion fra myndigheder og regeringens side ovenpå det pressemøde om værnemidler i går. Her sagde både FOA, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen samstemmende, at retningslinjerne i blandt andet ældreplejen, hvor de ansatte er tæt på borgerne, ikke er gode nok.
Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind
Medarbejderne føler sig utrygge, især fordi der udelukkende bliver foreskrevet værnemidler ved konstateret eller mistænkt coronasmitte, lød beskeden.
Brug for klokkeklare retningslinjer
Mange steder er der nu en decideret mangel på værnemidler. ”Men hvordan lyder konklusionen på det pressemøde?” spørger Bjarne Hastrup.
”Det, der skete var, at sundhedsmyndighederne sagde, at nu går vi hjem og strammer reglerne. Men hvordan vil de gøre det? Hvis der ikke er værnemidler nok, må vi have nogle klokkeklare retningslinjer, så personalet kan forstå, hvad de skal gøre."