Robotstøvsugerne erobrer Danmark i høj fart:”Nogle steder ville det være hurtigere at svinge støvsugeren selv”

Tanja Nielsen, som er formand for FOAs social- og sundhedssektor, mener, at robotstøvsugere er kommet for at blive. Colourbox

De er kommet for at blive, siger FOAs Tanja Nielsen om robotstøvsugerne. Men hjemmeplejen skal ikke stå på mål for den kommunale beslutning om at indføre dem, advarer hun.

i dag kl. 09.54

Som en sand rengøringshær ruller støvsugerrobotterne i øjeblikket ud i de danske kommuner.

Da Fagbladet FOA sidste år skrev om de små maskiner, var det godt 30 ud af landets 98 kommuner, som enten havde indført eller havde planer om at indføre robotstøvsugere i hjemmeplejen.

I dag er tallet 75, viser nye tal fra Avisen Danmark.

Men som en støvsuger, der hverken kommer godt ind i krogene eller under møblerne, er der også store huller i tilfredsheden med det velfærdsteknologiske tiltag, som ofte er obligatorisk i kommunerne.

Borgerne og deres pårørende er langtfra altid begejstrede, og de medarbejdere, som kommer i hjem med robotstøvsugere, er heller ikke de rene entusiaster.

Det er vildt vigtigt, at man vurderer individuelt, om borgerne vil have gavn af at have en robotstøvsuger eller ej.

Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren i FOA

”Det går rigtig stærkt i øjeblikket, og jeg kan høre på de lokale FOA-fagforeningsformænd ude i landet, at de får mange henvendelser fra medarbejderne om robotstøvsugerne,” siger Tanja Nielsen, som er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

”De siger, at arbejdet er blevet mere tidskrævende på grund af robotstøvsugeren. Måske sidder den fast under en stol, eller den har slugt en ledning. Eller også er der en bakke, der skal tømmes. Og den tid har de ikke i deres kørelister.”

Tanja Nielsen tilføjer, at det for nogles vedkommende nærmest ville være hurtigere at svinge en gammeldags støvsuger end at skulle sørge for, at robotstøvsugeren fungerer, som det er hensigten.

I de hjem, hvor der skal vaskes gulv, er det også et problem, hvis robotstøvsugeren ikke har virket, og der for eksempel ligger jord eller krummer på gulvet, påpeger hun.

Skal fungere individuelt

Det, der går galt i nogle kommuner, er ifølge Tanja Nielsen, at robotstøvsugerne indføres over en bred kam i stedet for at tage højde for de enkelte hjem og de enkelte borgere:

Er indretningen egnet til robotstøvsugning, og er borgeren for svækket til at kunne overskue og håndtere den type maskine i sit hjem?

”Det er meget forskelligt fra kommune til kommune. Det er vildt vigtigt, at man vurderer individuelt, om borgerne vil have gavn af at have en robotstøvsuger eller ej, for ingen løsninger er så gode, at de kan passes ind i ethvert hjem,” siger Tanja Nielsen.

Det bliver noget af det, FOA vil påpege overfor kommunerne. Samtidig håber Tanja Nielsen også, at den ældrelov, som netop er trådt i kraft, vil gøre, at nogle borgere selv vil tilvælge mere tid til rengøring, hvis de finder det nødvendigt.

”Vi står overfor en massiv udfordring med at sikre en god pleje til alle ældre i årene, der kommer. Så nogle opgaver skal sorteres fra, uanset hvor ondt det gør. Derfor er robotstøvsugerne også kommet for at blive. Men det kræver altså, at de anvendes i hjem, der er egnet til det, og hos borgere, der gerne vil have det.”

”Lad være med at stå på mål”

Tanja Nielsen har også et godt råd til dem, der skal håndtere borgernes frustrationer over robotstøvsugerne.

”Det er desværre sådan med alle besparelser, at det er frontmedarbejderne, der får de verbale øretæver,” siger hun.

Det er aldrig noget, hjemmeplejen skal tage ansvar for, når kommunen vælger at indføre robotstøvsugere, siger Tanja Nielsen. Jacob Nielsen

”Men det er bestemt ikke noget, de skal stå model til eller på mål for, for de kan hverken gøre til eller fra. De skal bede borgerne om at rette deres frustrationer mod kommunen, for det er en politisk beslutning at indføre robotstøvsugere – og slet ikke noget, den enkelte social- og sundhedshjælper har bestemt.”

Til Avisen Danmark skriver formanden for Kommunernes Landsforenings Sundheds- og Ældreudvalg, at velfærdsteknologi er en forudsætning for en god ældrepleje i fremtiden, og at vi ikke kan ”lukke øjnene for den virkelighed, at vi generelt mangler arbejdskraft i ældreplejen – og rengøring er en af de opgaver, hvor der er særligt svært at følge med.”

Ældreminister Mette Kierkgaard understreger, at kommunerne skal tage hensyn til den enkelte borger.

”Lovgivningen er, at det skal være en konkret individuel vurdering. Det er på baggrund af den vurdering, man siger, om der er grundlag for en robotstøvsuger,” siger hun til Avisen Danmark.


Fagbladet anbefaler