Region vil indføre navnebeskyttelse af medarbejdere for at undgå chikane

Den nye journalføringsbekendtgørelse giver mulighed for, at sundhedspersoner kan identificere sig på anden vis end ved fulde navn. Mikkel Østergaard /BAM/Ritzau Scanpix

I løbet af næste år vil medarbejdere i sundhedsvæsenet i Region Sjælland få mulighed for at optræde anonymt ved journalføring. Det er uvist, om de øvrige regioner følger trop.

14. oktober 2021

Medarbejdere skal ikke længere risikere at blive opsøgt i privatlivet af utilfredse patienter.

Derfor har Region Sjælland i sit budget for næste år vedtaget, at social- og sundhedsassistenter og andre sundhedspersoner i ‘udsatte stillinger’ skal have mulighed for at fremstå med enten et tjenestenummer eller initialer i stedet for fulde navn, når de fører journal.

Det fortæller regionsmedlem Gitte Simoni (DF).

“Det er desværre nødvendigt, fordi vi har set, at en lille del af patienterne opsøger medarbejdere i affekt, og det har været en kamp i mange år for medarbejderne at få lov til det her. Det var mig, der i sin tid foreslog det i budgetforhandlingerne, for vi skal ikke nøle med det her. Vi skal i gang, inden der går rundbordssnak i det,” siger hun.

 

Håber på landsdækkende løsning

Den konkrete model skal udarbejdes i samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Det er derfor fortsat uvist, om muligheden vil omfatte alle medarbejdere, og om det bliver frivilligt, hvorvidt man ønsker at optræde med navn eller anonymt i journalerne, oplyser Gitte Simoni.

Det er den nye journalføringsbekendtgørelse fra 1. juli 2021, der giver mulighed for, at sundhedspersoner kan identificere sig på anden vis end ved fulde navn. I Region Sjælland er håbet, at de øvrige fire regioner vil følge trop.

“Vi giver de andre fire regioner indtil 1. marts til at beslutte, om de vil være med, så det bliver landsdækkende. Jeg synes, det er vigtigt, at det kommer alle medarbejdere i sundhedsvæsenet til gavn, men hvis de øvrige regioner ikke vil være med, så kører vi med vores egen model fra 1. marts," siger Gitte Simoni.

 

Region er i gang med 'intern drøftelse'

Fagbladet FOA har de seneste dage forsøgt at få et konkret svar fra de øvrige regioner på, om de vil følge Region Sjællands eksempel. 

To af de fire regioner er vendt tilbage med et svar. 

Det ene kommer fra Region Nordjylland, hvor koncerndirektør Anne Buch i en mail skriver, at de i regionen er “i gang med en intern drøftelse med inddragelse af ledere og medarbejdere, ligesom vi håber, at der i regi af Danske Regioner kan opnås en fælles tilgang.”

“Det er vigtigt at understrege, at patientjournalen er et centralt arbejdsredskab for vores sundhedspersonale, og at det er vigtigt, at man i det daglige arbejde ved, hvem der har skrevet hvad. Derfor udestår der en drøftelse af, om der skal ske ændringer, og i givet fald om en ændring fra fulde navn til en anden form for identifikation skal gælde alle medarbejdere, medarbejdere på udvalgte afdelinger eller konkrete medarbejdere,” skriver koncerndirektøren videre.

Det andet svar kommer fra Region Hovedstaden, der oplyser, at de gerne vil bruge de nye regler og samarbejder med Danske Regioner, som "står i spidsen for arbejdet med at etablere en fælles linje," oplyser regionen.

 

Ansatte trues uden for arbejdstid

Flere medarbejdere har oplevet både at blive opsøgt og truet uden for arbejdstid af utilfredse patienter. Det viser en medlemsundersøgelse fra FOA tidligere på året. 

For eksempel har otte procent af de ansatte i socialpsykiatrien oplevet at blive truet uden for arbejdstiden af utilfredse borgere eller pårørende én eller flere gange. I behandlings- og distriktspsykiatrien er andelen oppe på 20 procent, viser undersøgelsen.

En af dem, der har oplevet truslerne på egen krop, er social- og sundhedsassistent Jacob Vind Wehl. Gennem ti år som ansat i psykiatrien blev han udsat for talrige overfald og verbale trusler - en historie, som Fagbladet FOA tidligere har fortalt. 

Jacob Vind Wehl anslår, at han omkring 50 gange er blevet verbalt truet, hvor patienten samtidig har nævnt, at vedkommende kendte hans navn og adresse.

Så mange vil navnebeskyttes

I en medlemsundersøgelse fra FOA angiver 77 procent af FOAs medlemmer i sundhedsvæsenet, at de enten er 'helt enige' eller 'delvist enige' i, at de vil benytte sig af navnebeskyttelse, hvis det bliver en mulighed.

I ældreplejen er andelen 78 procent.

På sygehuse og genoptræningstilbud er det 81 procent.

I psykiatrien er det 96 procent.

I socialpsykiatrien er det 72 procent.

På specialområdet er det 57 procent.

Kilde: Medlemsundersøgelse juni 2021, 2.410 medlemmer besvarede spørgeskemaet