Regeringens planer om at sløjfe udrykningskravet møder kritik fra FOA: ”En risikabel affære”
Konsekvensen vil være større skade ved brand og ulykker – især i landdistrikter, lyder advarslen fra FOA. Forsvarsministeren afviser, at borgernes sikkerhed mindskes.
30. maj
Et af de helt centrale krav i det danske beredskab er, at brandkøretøjerne skal rykke ud fra brandstationerne, senest fem minutter efter alarmen har lydt.
Nu er det krav på vej til at blive droppet, meddeler forsvarsminister fra Venstre Troels Lund Poulsen i en debat i Forsvarsudvalget, efter løsgænger Mike Fonseca tidligere på året stillede beslutningsforslag om at fjerne kravet om afgangstid og i stedet udelukkende fokusere på responstid.
”Jeg ser positivt på det overordnede ønske om at afskaffe afgangstidskravet med henblik på den aktuelle frisættelsesdagsorden for kommunerne,” siger Troels Lund Poulsen i debatten.
”Jeg har derfor bedt mit ministerium om i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at se på at afskaffe afgangstidskravet i den nærmeste fremtid, når den nuværende dimensioneringsbekendtgørelse for det kommunale redningsberedskab skal opdateres,” lyder det videre fra forsvarsministeren.
En risikofyldt affære
At afskaffe kravet til afgangstid er dog ifølge Thomas Brücker, formand for FOAs Teknik- og Servicesektor, en farlig vej at gå.
”Tid er en altafgørende faktor ved de fleste hændelser. Det er helt afgørende, at indsatsen påbegyndes så hurtigt som muligt,” siger Thomas Brücker i en pressemeddelelse.
”En afskaffelse af fem-minutters-afgangskravet vil være en meget risikabel affære. For befolkningen, for forsikringsselskaberne og ikke mindst for de mennesker, som er så uheldige at være udsat for en hændelse, hvor beredskaberne skal yde en afgørende hjælp. I værste fald kan det betyde forskellen mellem liv og død,” fortsætter sektorformanden.
Vil ramme landdistrikter
Ifølge Mike Fonseca gør det nuværende krav om afgangstid på fem minutter det svært for nogle af de frivillige deltidsredningsmedarbejdere at nå med på redningskøretøjerne – og i de tilfælde medfører kravet en mindre effektiv redningsindsats, pointerer løsgængeren i sine bemærkninger til beslutningsforslaget.
Løsningen er dog ikke at fjerne kravet, mener Thomas Brücker. Hans bekymring er, at kommuner vil vælge at slække på kravene, og at det vil betyde større skader ved brand og ulykker. Sektorformanden, der selv har været brandmand gennem 20 år, peger også på, at det særligt vil ramme de små byer i landdistrikterne.
”Langt de fleste beredskaber i storbyerne vil kunne bevare udrykningstiderne, mens brandstationerne i små byer bemandet med deltidsbrandfolk vil betale prisen. Vi bør som samfund sikre, at alle borgere får hurtig, kvalificeret og faglig hjælp når ulykken er ude. Også dem i Udkantsdanmark,” siger Thomas Brücker og opfordrer i stedet til et styrket beredskab, hvor brandmænd kører til indsatserne som deres primære job.
Minister afviser forringelse af serviceniveau
I debatten i Forsvarsudvalget afviser forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at borgernes sikkerhed vil blive forringet.
”Ved en afskaffelse af afgangstidskravet opretholdes borgernes sikkerhed via Beredskabsstyrelsens tilsyn med de kommunale redningsberedskaber. Beredskabsstyrelsen vil ligeledes kunne følge udviklingen i responstider for at sikre, at der ikke sker en forringelse af serviceniveauet for borgerne”, lyder der fra ministeren.
Forsvarsministeren gør det også klart, at han ikke ønsker at erstatte kravet om afgangstid med et krav om responstid, som Mike Fonseca foreslår.
”Jeg mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at indføre centralt fastlagte mindstekrav for responstider, men det kan være relevant at se på, om der skal indføres krav til, at kommunalbestyrelser som led i fastlæggelse af serviceniveauet for redningsberedskabet skal indføre krav til første udryknings responstider ud fra lokale vurderinger,” siger Troels Lund Poulsen.