Regeringen vil ændre sundhedsvæsenet markant: Her er 10 ting, du skal vide
Sundhedsvæsnet skal styrkes og gøres mere nært, mener regeringen, som onsdag præsenterede sit udspil til en ny sundhedsreform.
18. september
Én ny storregion med navnet Region Østdanmark, regionale hjemmebehandlingsteams og flytning af opgaver mellem regioner og kommuner.
Det er nogle af de nye tiltag, regeringen onsdag formiddag præsenterede som en del af sit udspil til en ny sundhedsreform, der kommer på baggrund af Sundhedsstrukturkommissionens arbejde.
”Det forslag, vi kommer med, handler om at gøre et godt sundhedsvæsen endnu stærkere,” sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, hvor også vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra Venstre, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre var til stede.
I alt består reformudspillet af ’i omegnen af 50 initiativer’, sagde indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde på pressemødet.
Her er de vigtigste initiativer for dig
-
1
En ny, stor region
Regeringen ønsker at lægge Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen. På den måde kommer én region – Region Østdanmark – til at dække halvdelen af Danmarks befolkning og have i alt cirka 55.000 ansatte.
-
2
17 sundhedsråd
For at undgå at patienter bliver tabt mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner ønsker regeringen at oprette 17 sundhedsråd med repræsentanter fra regionsråd og byråd. Sundhedsrådene får hovedansvaret for at rykke sundhedsbehandlingen tættere på borgerne.
-
3
Hjemmebehandlingsteams
De 17 sundhedsråd skal bandt andet opbygge nye hjemmebehandlingsteams, som kan sikre behandling og monitorering af borgere i eget hjem. Opgaven skal tilrettelægges i samarbejde med sygehuset, særligt det præhospitale område, og kommuner.
Opgaverne vil efter aftale også kunne løses af de kommunale medarbejdere for eksempel sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, som i forvejen er i borgerens hjem.
-
4
Kronikerpakker
Inspireret af kræftpakkerne ønsker regeringen at indføre kronikerpakker, så patienter med kroniske sygdomme – først KOL, senere diabetes og hjertesygdom – får et samlet forløb på tværs af sundhedsvæsenet.
-
5
Ret til digitalt sundhedstilbud
For mange borgere kan det give bedre mening at blive derhjemme frem for at skulle flytte sig derhen, hvor sundhedspersonalet er.
Det kan digitale sundhedstilbud understøtte, men behandlingen skal altid tilpasses den enkeltes præmisser, og personalet skal kunne hjælpe med at betjene de forskellige digitale løsninger i borgerens eget hjem.
-
6
Sammenhæng mellem sygepleje og helhedspleje
Regeringen vil integrere den almene sygepleje i den kommende helhedspleje for ældre borgere, som implementeres i forbindelse med ældreloven. Det skal sikre mere sammenhæng og mere kontinuitet i indsatsen på tværs af ældreplejen og sygeplejen.
Mange borgere over folkepensionsalderen vil både modtage ydelser efter den kommende ældrelov og kommunal sygepleje efter sundhedsloven. Regeringen vil samle det i helhedsplejen.
I mange kommuner løftes de sygeplejefaglige opgaver allerede af medarbejdere, som også udfører opgaver på ældreområdet, eksempelvis personlig pleje. Ved at integrere sygeplejen i helhedsplejen sikres det, at sygeplejeindsatser i højere grad løftes af de faste, tværfaglige teams fra starten af et forløb, i stedet for at være adskilte.
-
7
Regionale sundheds- og omsorgspladser
Mange patienter – særligt ældre – får i forbindelse med at blive udskrevet fra sygehuset tildelt et ophold på en kommunal midlertidig plads.
Men der er for stor forskel på kvaliteten, mener regeringen, som nu vil indføre regionale ophold på sundheds- og omsorgspladser til borgere, som for eksempel er udskrevet fra sygehuset, men har behov for en fortsat sundhedsfaglig indsats.
Kommunerne skal fortsat kunne tilbyde et ophold til en borger med demens, hvor formålet er at aflaste den pårørende.
-
8
Fasttilknyttet læge på botilbud
Beboere på botilbud får tilbud om at vælge en læge, som er fasttilknyttet botilbuddet.
-
9
Udvidet behandlingsansvar
Regeringen foreslår at udvide sygehusets behandlingsansvar til fra 72 til 96 timer, efter borgeren er udskrevet. Det betyder konkret, at sygehuset stadig har et ansvar for patienten i op til fire dage efter, at patienten er blevet udskrevet.
Og hvis egen læge eller sundhedspersonalet i borgerens eget hjem bliver i tvivl om noget, skal speciallægen på sygehuset kunne hjælpe. Det skal i fremtiden også gælde flere patientgrupper, for eksempel psykiatriske patienter eller ældre patienter.
-
10
Hvad mener FOA?
”For os at se er opgaven at rykke sundhedsvæsenet tættere på den enkelte borger. Det gør vi ved at skabe de bedste rammer for de forskellige medarbejdergrupper, således at de borgere, der har brug mange forskellige sundhedsmæssige tiltag, får de allerbedste ydelser. Det handler om helhedspleje,” siger Mona Striib, formand i FOA, som derfor ’har mundvigene opad’ over regeringens udspil.
Generelt har regeringen lyttet til meget til FOA, mener hun, men hun bekymrer sig dog over, at psykiatrien og det specialiserede socialområde ikke er nævnt i regeringens udspil.
”Jeg hører, at der kommer en god plan til efteråret. Det håber vi sandelig, er rigtigt. Det er der meget stort behov for,” siger hun.
Udover ovenstående præsenterede regeringen en række initiativer blandt andet for at gøre det mere attraktivt for læger at arbejde i yderområder.
Du kan læse hele regeringens udspil her.