OK25 fra A-Z: Sådan forstår du nøgleordene på det private område
Gennembrudsforlig, konfliktunderstøttelse og reallønsfremgang. OK25 er i fuld gang og fyldt med fagtermer. Fagbladet FOA klæder dig på til bedre at forstå begreberne.
19. januar
Hvis du er en af de omkring 3.500 FOA-medlemmer, der arbejder i det private, er her en ordbog til dig, så er du klædt på til de overenskomstforhandlinger, som foregår lige nu.
-
1
Gennembrudsforlig
Industrien er det første område, der forhandler en aftale på plads. Den aftale sætter den økonomiske ramme for de næste forlig, der falder på plads efterfølgende.
Derfor kalder man det et ’gennembrudsforlig’.
Det sker typisk i midt februar, og herefter følger de andre overenskomstforhandlinger, herunder FOAs forhandlinger på det private område.
-
2
Minimal- og normalløn
Når du arbejder i det private, er din løn baseret på minimal- eller normalløn. Det er to forskellige lønsystemer.
For minimalløn gælder det, at overenskomsten kun sætter et absolut mindsteniveau, men at lønnen herefter skal forhandles lokalt eller individuelt. Et eksempel er at mindstelønnen i byggeriet ligger på omkring 140 kroner i timen. Dog tjener de fleste danske håndværkere væsentlig mere.
På normallønsområdet gælder det, at lønnen primært aftales i overenskomsten.
-
3
’Forligsen’ og forligsmanden
Forligsinstitutionen, som også bare bliver kaldt ’forligsen’, er det sted, hvor forhandlingerne med forligsmanden finder sted.
Forligsmanden kan blande sig, hvis lønmodtagere og arbejdsgivere har svært ved at blive enige. Ved OK25 hedder forligsmanden Jan Reckendorff.
Alle forhandlinger skal være slut 1. marts, men forligsmanden kan udsætte deadline med to gange 14 dage.
Forligsmanden kan i sidste ende også ”gennemtvinge” et forslag der skal sættes til afstemning, selvom parterne ikke er blevet enige. -
4
Forligsresultatet
Når aftalen er på plads, kaldes resultatet ’et forlig’. Forliget er det, som medlemmerne skal stemme om.
Forliget kan for eksempel indeholde elementer om løn, pension, uddannelse, frihed og barsel.
-
5
Reallønsfremgang
Hvis din løn følger prisstigningerne, beholder du din realløn. Hvis din løn stiger mere end priserne, kaldes det reallønsfremgang, og det betyder, at du bliver rigere
-
6
Sammenkædning
Forligsmanden har mulighed for at sammenkæde forhandlinger fra flere forskellige brancher og fagbund til ét samlet mæglingsforslag. Det skete for eksempel ved OK24, hvor der var aftalt sammenkædning, på grund af trepartsaften der blev indgået i december 2023.
-
7
Fritvalg og særlig opsparing
En del af overenskomstresultatet indeholder det, der kendes som ’fritvalg’ og ’særlig opsparing’.
Det er midler, man som medarbejder kan disponere over. Man bestemmer selv, om pengene skal gå til højere løn, ekstra pension eller mere frihed.
Ved OK23 steg satsen fra syv procent til ni procent af lønnen, der blev reserveret til ’fritvalg’ og ’særlig opsparing’.
-
8
Konfliktunderstøttelse
Hvis parterne ikke kan nå til enighed, kan overenskomstforhandlingerne ende i en lockout eller strejke. Det kan ske som følge af en konfliktvarsel, hvor parterne opsiger aftalen om overenskomsten, inden den udløber.
Det er derfor vigtigt, at du og din kollega er meldt ind i FOA inden d. 1. februar, så I modtager konfliktunderstøttelse. Det betyder blandt andet at FOA dækker jeres løn under konflikten. Læs mere om det her.
Bliv endnu klogere på OK25
Lyt med når næstformand i FOA og chefforhandler for privatansatte medlemmer, Thomas Enghausen, og journalist på Fagbladet, Ida Østerlund, mødes til en kop kaffe og gør status på OK25 forhandlingerne. Tryk her for at lytte til FOAs podcast ’OK25: En lang historie kort’.