OK24-kravene fra Kost- og Servicesektoren er klar: Løn, løn og atter løn

Pia Heidi Nielsen på talerstolen til FOAs kongres i november 2023. Tobias Stidsen

Den kommende overenskomst skal kunne mærkes på bundlinjen for medlemmerne i Kost- og Servicesektoren, mener formand Pia Heidi Nielsen. Der er dog også andre mål for de kommende forhandlinger.

19. december 2023

Løn, mere løn … og så lige lidt mere løn.

Det bliver det vigtigste for Kost- og Servicesektoren i FOA, når kravene for de kommende overenskomstforhandlinger, OK24, udveksles med kommunerne i dag tirsdag – forhandlingerne for de regionalt ansatte begynder først i uge 2 i det nye år.

”De krav, vores faglige udvalg og vores bestyrelser har udtaget, handler om løn, løn og atter løn. Det skal ses i lyset af, at de faggrupper, vi repræsenterer i Kost- og Servicesektoren er lavtlønnede. Og når vi taler løn, handler det især om en forbedring af grundlønnen,” siger sektorens formand Pia Heidi Nielsen.

Men der vil også være andre steder, hvor de ansatte i sektoren vil kunne mærke det, hvis FOAs krav går igennem. For eksempel for dem, der har arbejdet længe det samme sted.

”Vi har et vigtigt krav om et ændret anciennitetsforløb. Rigtig mange har været rigtig mange år samme sted og på samme overenskomst – det gælder blandt andet for vores husassistenter og ikke-faglærte – men de stopper ofte med at stige i løn efter fem år. Det skal vi have ændret på. De får også sjældent del i lokallønnen, og derfor oplever de, at de lønmæssigt står stille,” siger Pia Heidi Nielsen.

Varslinger og arbejdstid

Når det gælder pensionsprocenten, den ekstra feriegodtgørelse samt diverse aftaler om tillæg, skal der også skrues på tallene, så det fremover vil kunne mærkes endnu mere, når man for eksempel tager en ekstra vagt med kort varsel.

Pia Heidi Nielsen fremhæver også kravet om bedre arbejdstidsaftaler.

”Følelsen af, hvornår man går på weekend, er meget forskellig på en arbejdsplads. Rigtig mange siger god weekend kl. 15 om fredagen, men for mange af vores medlemmer starter et lørdags- eller weekendtillæg først kl. 6 om morgenen lørdag. Vi mener, det skal begynde fra fredag sidst på eftermiddagen,” siger hun.

Og som de sidste tre af de allervigtigste ting ved OK24-forhandlingerne på kost- og servicesektorens område nævner Pia Heidi Nielsen muligheden for uddannelse, forholdene for lederne og bedre godtgørelse for arbejdsbeklædning.

Rigtig mange siger god weekend kl. 15 om fredagen, men for mange af vores medlemmer starter et lørdags- eller weekendtillæg først kl. 6 om morgenen lørdag.

Pia Heidi Nielsen, formand, Kost- og Servicesektoren i FOA

Tre andre vigtige ting

”Man skal have nemmere ved at gå fra ufaglært til faglært. For eksempel ved at drøfte individuelle udviklingsforløb til mus-samtaler. Og man skal kunne optjene merit til videreuddannelse – en videreuddannelse, der er målrettet det, man har brug for på arbejdspladsen. Det kunne for eksempel være infektionshygiejne,” siger Pia Heidi Nielsen.

Når det gælder lederne, skal de have bedre muligheder på fritvalgskontoen, så de ikke kun kan vælge imellem løn og pension, men også får mulighed for at vælge frihed.

Og i forhold til arbejdsbeklædning skal der gøres op med, at medarbejdere selv skal tage deres arbejdstøj med hjem og vaske det.

”På nogle områder får medarbejderne stillet beklædning til rådighed, og så får de et beløb i forhold til vask. Det kunne vi godt tænke os at forbedre, så arbejdsgiverne stiller arbejdstøj og fodtøj til rådighed og sørger for at vaske det,” siger Pia Heidi Nielsen.

Minister siger nej til 10 procent

Sammen med 49 andre medlemsorganisationer har FOA gennem Forhandlingsfællesskabet stillet en lang række krav, som går på tværs af alle kommunalt ansatte.

Forhandlingsfællesskabet stiller først og fremmest krav om generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen for alle.

Mona Striib, som udover at være formand for FOA også er formand for Forhandlingsfællesskabet, sagde i forbindelse med udvekslingen af lønmodtagernes krav til OK24 på det kommunale område, at hun forventer at kunne forhandle lønstigninger på mindst ti procent hjem.

Men spørger man den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen, som forhandler på arbejdsgiversiden af overenskomstforhandlingerne på det statslige område, er den lønstigning for høj.

”Den klare vurdering er, at ser man de næste to år under ét, så forventer vi på baggrund af udviklingen i den private sektor en økonomisk udvikling på 8,8 procent samlet set. Så det er loftet set fra mit perspektiv som finansminister,” sagde han i forbindelse med udveksling af krav på det statslige område og understregede, at ministeriet frem mod 2025 forventer lavere vækst og lavere inflation.

En aftale på statens område lander normalt som den første af de tre forlig i en overenskomstforhandling og sætter den økonomiske ramme for forligene i kommuner og regioner. FOAs krav på det regionale område udveksles i januar.

Du kan læse mere om FOAs og Forhandlingsfællesskabets krav HER.

Er du en af FOAs få statsansatte medlemmer, for eksempel som køkkenmedarbejder i Røde Kors Asylafdeling, kan du finde FOAs krav samme sted.