OK24-forlig på det statslige område i hus: Wammens ramme kridter banen op for din løn
På det statslige område er der nu enighed om en samlet overenskomstramme på 8,8 procent. FOA-formand Mona Striib havde håbet på mere, men ser alligevel gode takter i aftalen.
12. februar
I løbet af de næste to år kan de ansatte i staten se frem til, at deres løn og andre vilkår forbedres med det, der svarer til 8,8 procent.
I hvert fald hvis de senere på foråret stemmer ja til det forlig om den nye, toårige overenskomst, som arbejdsgivere og lønmodtagere søndag blev enige om.
Aftalen betyder, at 7,4 procent bruges på regulære lønforhøjelser. Normalt udmøntes de penge over en lille håndfuld stort set lige store lønstigninger i overenskomstperioden, men denne gang kommer der først en meget stor portion på næsten seks procent, mens resten følger efter.
Søndagens aftale betyder, at den resterende del af rammen på 1,4 procent er øremærket andre særlige forbedringer. For eksempel en pulje på 11 millioner kroner, som fordeles blandt de lavestlønnede. Det kan nogle af de husassistenter, der arbejder i køkkener med statslig overenskomst, komme til at nyde godt af.
Tilsvarende er der også afsat en særlig pose penge til medarbejdere i udsatte job som eksempelvis politibetjente. Og der er aftalt vilkår for øget fleksibilitet – eksempelvis i form af mulighed for mere frihed.
Wammens mæglerbingo
På bundlinjen står der altså, at værdien af de samlede forbedringer svarer til en ramme på 8,8 procent.
Og det var præcis det resultatet, arbejdsgivernes chefforhandler – den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen – kort før jul præsenterede som sin smertegrænse.
Med andre ord: Hvis overenskomstforhandlingerne havde været afviklet som en udgave af tv-programmet Hammerslag, havde værten råbt ’mæglerbingo’ – og modparten havde ærgret sig lidt.
Ser gode takter
Og det gør FOA-formand Mona Striib også. Aftalen for de statsansatte sætter nemlig også rammen for de forhandlinger, der nu venter på det kommunale og regionale område, hvor langt hovedparten af FOAs medlemmer er beskæftiget.
”Men allerede før jul vidste vi jo godt, at det næppe kunne blive aktuelt,” siger Mona Striib og henviser til Det økonomiske Råds prognose om et fald på to procent i lønudviklingen på det private arbejdsmarked.
På den baggrund ser hun gode takter i det statslige forlig, hvor hun nu som chefforhandler på næste etape af ok-forhandlingerne vil ’kæmpe hårdt for’, at de kommunalt og regionalt ansatte blandt andet også sikres forbedringer af deres realløn.
Går også efter en buffer
Hun hæfter sig også ved den buffer, de statsansatte har fået ind i deres aftale. Den betyder, at de har udsigt til yderligere lønstigninger, hvis det i løbet af det næste år viser sig, at de private lønninger stiger mere end forudset. Det regnestykke mødes parterne for at gøre op i løbet af efteråret 2025.
”Det er et nybrud med sådan en buffer, for den sikrer, at de offentligt ansatte får mulighed for at indhente det efterslæb, der kan opstå,” siger Mona Striib.
Næste etape i forhandlingsforløbet er de kommunale forhandlinger, som allerede er i gang. Men efter at statens aftale og rammen på 8,8 procent er kommet på plads, bliver der nu speedet op. Mona Striib tør dog ikke forudsige, hvornår der ligger en aftale klar.