OK21-aftale for kommunerne: Så meget stiger lønnen de næste tre år

FOA-formand Mona Striib, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet, har landet en treårige aftale med kommunerne, hvis chefforhandler er borgmester Michael Ziegler. Jørgen True

OK21-aftale i kommunerne forbedrer reallønnen for en halv million ansatte i kommunerne, herunder størstedelen af FOAs medlemmer. Aftalen faldt på plads mandag morgen, og den giver også ekstra lønkroner til lavtlønnede kvindefag.

15. februar 2021

Mandag morgen, den 15. februar, blev Forhandlingsfællesskabet, herunder FOA, og Kommunernes Landsforening (KL) enige om at forny overenskomsterne frem til 2024.

Det skete efter forhandlinger, der har varet henover weekenden, og FOAs og Forhandlingsfællesskabets formand, Mona Striib, betegner dem som ”en lang og sej kamp”.

Lønnen fem procent op

Den nye overenskomst for den cirka halve million ansatte i kommunerne har en økonomisk ramme på 6,75 procent. Nøjagtigt samme ramme som i forliget for de statsansatte fra sidste weekend. Men lønstigningerne bliver højere end i staten, nemlig 5,02 procent (mod 4,42 procent i staten).

De aftalte lønstigninger betyder, at har du en årsløn på 300.000 kroner stiger, den med 15.060 kroner i perioden frem til 2024, altså med cirka 5.000 kroner i snit om året før skat.

Hvis din årsløn er 250.000 kroner, bliver stigningen mindre, nemlig 12.550 kroner over tre år, mens du med en årsløn på 350.000 kroner kan regne med en lønstigning på 17.570 kroner.

Derudover skal de enkelte fagforbund senere i forløbet forhandle yderligere lønstigninger for de enkelte faggrupper.

Reallønnen forbedres

Mona Striib mener, at der med denne stigning bliver tale om en forbedring af reallønnen:

”Jeg er tilfreds med, at det er lykkedes at opnå det resultat trods et ekstremt svært udgangspunkt med corona og økonomisk usikkerhed,” siger hun.

Udover generelle lønstigninger afsætter aftalen penge til den lavt- og ligelønspulje, som blev indført i OK18. Det betyder lidt ekstra lønkroner til lavtlønnede kvindefag. Og som i OK18 er der aftalt en pulje penge, som kommunerne kan bruge på områder, hvor de mangler arbejdskraft. Begge puljer indeholder cirka 140 millioner kroner.

Rekrutteringspuljen er denne gang væsentligt mindre, men den målrettes direkte til sosu-området og forhandles videre med FOA.

FOA forhandler videre

Aftalen mellem Forhandlingsfællesskabets 51 fagforeninger er nu grundlag for videre forhandlinger mellem KL og de enkelte fagforeninger. FOA har både stillet særlige overenskomstkrav, der kan få betydning for alle ansatte på FOAs områder og krav, der kun angår sektorer og faggrupper.

Til dette formål afsætter dagens aftale 0,5 procent, og det er mere end sædvanligt, fastslår Mona Striib.

”Jeg er meget glad for, at vi kom igennem med vores krav om en lavtløns- og ligelønspulje. Det er et tiltrængt skridt i retning af en mere retfærdig løndannelse, som FOA kæmper for. Derudover glæder jeg mig over de store organisationspuljer, og at forliget indeholder en rekrutteringspulje på ældreområdet, som rigtig mange af FOAs medlemmer vil få glæde af.”

Tilfredshed i KL

Kommunernes chefforhandler, borgmester Michael Ziegler, er også tilfreds med aftalen.

”Vi har hele tiden vidst, at vi ikke kunne honorere alle de ønsker, som medarbejderne kom med, men jeg synes, at vi sammen har udvist ansvarlighed og er nået til et resultat, der sikrer, at det fortsat er attraktivt at være på en af de kommunale arbejdspladser.”

De nye overenskomster skal godkendes ved urafstemning blandt FOAs medlemmer, inden de kan træde i kraft.

 

Artiklen opdateres løbende med nye fakta og kommentarer til aftalen.

Lønstigninger i kommunerne under OK21

Pr. 1. april 2021: Lønstigning for alle på 1,00 procent.

Pr. 1. oktober 2021: Lønstigning for alle på 1,01 procent

Pr. 1. oktober 2022: Lønstigning for alle på 1,90 procent.

Pr. 1. april 2023: Lønstigning for alle på 0,30 procent

Pr. 1. oktober 2023: Lønstigning for alle på 0,81 procent

Endvidere videreføres reguleringsordningen i forhold til det private arbejdsmarked.

Den udmøntes 1. oktober 2021, 2022 og 2023

Kilde: Protokollat om overenskomst- og aftalefornyelse pr. 1. april 2021