Øremærket barsel har gjort en forskel:Nu tager far tre uger mere
Den øremærkede barsel har gjort, at far eller medmor nu tager tre uger mere på barselsorlov med deres nyfødte.
21. august 2024
Tre uger ekstra. Så meget mere tid tilbringer fædre og medmødre nu med deres baby inden for barnets første 52 uger.
For den øremærkede barselsorlov for forældre, hvis børn blev født 1. august 2022 eller senere, har haft den effekt, at antallet af fædre eller medmødre, der tager mellem to og 11 uger med deres nyfødte, i dag er mere end fordoblet. Det viser helt nye tal fra Udbetaling Danmark.
"Udbetaling Danmark har nu et års data for øremærket barsel. Tidligere kaldte vi tallene en tidlig tendens, men nu ser vi udviklingen som mere sikker," siger koncerndirektør i Udbetaling Danmark, Kristine Stenhuus.
Hun peger på, at tallene selvfølgelig kan ændre sig i de kommende år, efterhånden som de nye barselsregler yderligere integreres i samfundet, men at de indtil videre følger det mønster, man også så tilbage i starten af året.
FOA-mænd går fra 7,8 til 12,4 uger
Tallene viser også, at lønmodtagere tager lidt mere orlov, end før den øremærkede barselsorlov trådte i kraft, nemlig knap fire uger, og at selvstændige tager lidt mindre end lønmodtagerne.
Samtidig med at far eller medmors orlov er forlænget, er morens blevet en smule forkortet med 4,5 uger, men samlet set holder forældrene den samme mængde orlov på barselsdagpenge, som før den øremærkede barsel kom ind i billedet.
Tal, som Fagbladet 3F har trukket viste tilbage i april, at mænds barsel er steget meget, også for de fag, der traditionelt set ikke har holdt lang barselsorlov.
Eksempelvis tager mandlige FOA-medlemmer nu 12,4 ugers barsel, hvor de før den øremærkede barsel trådte i kraft, tog 7,8 uger. For 3F-medlemmer er tallet steget fra 4,3 uger til 9,4 uger.