Nye tal:På få år har private botilbud udbetalt 212 millioner kroner i udbytte

På et enkelt år er der sket en fordobling af det udbytte, som ejere af private bosteder, har udbetalt til sig selv. Det viser ny opgørelse.

i dag kl. 13.56

212 millioner. Så mange kroner har ejere af private botilbud trukket ud som udbytte de seneste fire år.

Det fremgår af et svar fra socialminister Sophie Hæstorp Andersen til Enhedslistens handicapordfører Rosa Lund, der reagerer skarpt på omfanget.

”Det er ikke i orden. Tænk, at man tager penge, der skulle være gået til borgere med handicap, og putter ned i egen lomme,” siger Rosa Lund til Fagbladet FOA.

Man gør samfundets svageste til en handelsvare. Det er vi principielt imod

Thomas Enghausen, næstformand i FOA

I november kunne Fagbladet FOA fortælle, at ejere af private botilbud på fem år har hevet mindst 155 millioner kroner ud af tilbuddet og nede i egne lommer. Artiklen fik Rosa Lund til at kræve en redegørelse af socialministeren over udbetaling af udbytte.

Det er den redegørelse, som nu viser, at beløbet reelt er noget større.

Uforsvarlig brug af offentlige midler

Bandt andet TV2, Politiken og Fagbladet FOA har de seneste måneder beskrevet en række problematiske hændelser på private botilbud, der har afstedkommet politisk opmærksomhed på udbetaling af udbytte. 

Socialministeriets opgørelse viser, at der sket en fordobling på et enkelt år. I 2020, 2021 og 2022 lå udbetaling af udbytte stabilt på godt 40 millioner kroner. Sidste år voksede det til 84,3 millioner kroner.

Opgørelsen viser desuden, at der sidste år var i alt 210 såkaldt kommercielle, private botilbud. Det vil sige, at hvert tilbud i gennemsnit har hevet i omegnen af én million kroner ud til ejerne på fire år.

Fagbladet FOAs gennemgang af socialtilsynets rapporter viser, at myndighederne ved flere lejligheder har rejst bekymring for, hvordan skattekronerne forvaltes. Det gælder for mindst 24 private bosteder, der over en periode på fem år halede mere end 80 millioner kroner ud til ejerne.

Et eksempel er et bosted, hvor socialtilsynet kritiserede, at lederen fik en årsløn tæt på 1,7 millioner kroner – omtrent det samme som statsministeren tjener

Minister med opfordringer til kommuner

I FOA tager man skarp afstand til, at ejere af private botilbud haler hele eller dele af tilbuddets overskud ud til sig selv.

”Skal man kunne lave penge på udsatte borgeres dårligdom? Det mener vi ikke. Man gør samfundets svageste til en handelsvare. Det er vi principielt imod,” lød det fra FOAs næstformand Thomas Enghausen tilbage i november.

Det er fuldt ud lovligt at hive overskud på private botilbud ud som profit. På Christiansborg har manøvren flere gange de senere år vakt debat, men der er ikke flertal for at ændre reglerne.

Onsdag eftermiddag gjorde socialminister Sophie Hæstorp Andersen fra Folketingets talerstol det klart, at det står kommunerne frit for at fravælge botilbud, som er stemplet som uforholdsmæssigt dyre af socialtilsynet.

”På den måde er kommunerne med til at sikre, at offentlige midler først og fremmest kommer den udsatte borger til gavn og ikke det enkelte tilbud eller dets ejerkreds,” sagde ministeren.


Fagbladet anbefaler