Nye private overenskomster i hus: Stort flertal har stemt ja

Et massivt flertal af FOAs privatansatte medlemmer har stemt ja til de nye overenskomster, og historisk mange har afgivet deres stemme.
09. april
Lige knap ni ud af ti af de privatansatte FOA-medlemmer, der har stemt om de nye overenskomster, har stemt ja – i alt 88,4 procent.
Dermed er de nye aftaler vedtaget, og FOAs privatansatte medlemmer kan blandt andet se frem til lønstigninger, øget mulighed for fleksibilitet, mere uddannelse og flere seniordage.
Thomas Enghausen, næstformand i FOA og FOAs forhandler på det private område, glæder sig over resultatet.
”Det er en god overenskomst med mange gode elementer. Der er enormt meget utryghed i verden lige nu, og så er det rart, at der stadig er noget, der virker. Og det gør den danske model,” siger han.
Læs om de forskellige aftaler her:
Læs aftalen på PLEJEOMRÅDET Læs aftalen på DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE Læs aftalen på VIKAROMRÅDET Læs aftalen på HANDICAPHJÆLPER-OMRÅDETMere løn, uddannelse og fleksibilitet
Især er næstformanden glad for, at det lykkedes at sikre reallønsudviklingen for alle faggrupper, at der er kommet nye uddannelsesmuligheder på de to plejeoverenskomster, og at muligheden for at være mere fleksibel, når man for eksempel har syge børn eller forældre, er blevet bedre.
”Udbygningen af fritvalgsordningen giver mulighed for mere fleksibilitet for ansatte i alle aldre, både børnefamilier og dem med gamle forældre. Det har fyldt rigtig meget i debatten blandt medlemmerne, så jeg er meget tilfreds med, at det lykkedes os at finde en model,” siger Thomas Enghausen.
FOA har i år slået rekord med en stemmeprocent på 52,6 procent. Ved sidste private overenskomstforhandling i 2023 stemte 34 procent.
OK26 på trapperne
Hvis man som langt de fleste FOA-medlemmer er offentligt ansat, er det først næste år – i 2026 – at ens overenskomst skal fornyes.
Men forarbejdet er så småt i gang allerede, og Thomas Enghausen foreslår, at man går ombord i de nye aftaler og bliver inspireret.
”Det er rigtig godt at gøre sig nogle overvejelser om de krav, vi skal stille på det offentlige område næste år – er det mere løn, mere frihed eller mere uddannelse, man ønsker sig? Og så kan man jo lade sig inspirere af de private overenskomstresultater,” siger næstformanden.
De nye private overenskomster gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2025 til og med 28. februar 2028.