Ny aftale skal styrke erhvervsuddannelser: ”Godt at der også følger penge med”

Sosu-skolerne er blandt de erhvervsuddannelser, som nu skal have et ekstra løft. Her ses to studerende fra SOSU Syd under en Skills-samling sidste år. Rasmus Hargaard Breum/Arkiv

Mere end en halv milliard kroner om året skal være med til at løfte erhvervsuddannelserne. FOA er begejstret. Også fordi de pædagogiske assistenter spiller særlig rolle.

07. maj

Sosu-skolerne og de andre erhvervsuddannelser i Danmark har brug for et ’markant kvalitetsløft’, så de bliver mere attraktive og bedre til at holde på elever, så de ikke falder fra undervejs.

Derfor skal der bruges over en halv milliard kroner mere om året på området.

Aftalen blev præsenteret af Børne- og Undervisningsministeriet tirsdag og blev straks taget godt imod.

Også hos FOA.

”Aftalen er et godt bud på fremtidens uddannelseslandskab og ikke mindst, hvordan vi sikrer, at flere får en faglig uddannelse,” siger fagpolitisk ordfører Helena Mikkelsen.

”Det er vigtigt, at aftalen også tager højde for, at vi alle sammen ikke ens, og vi lærer forskelligt."

Hun fremhæver på linje med andre, at det er en god ting, at en stor del af midlerne ikke er øremærket, så de enkelte erhvervsuddannelser selv kan prioritere.

”Vi er glade for, at skolerne får frihed til at sætte nogle lokale indsatser ind mod frafald, og her kommer FOA også til at samarbejde tæt med de enkelte skoler for at finde de bedste løsninger. Det er rigtig godt, at partierne bag aftalen har forstået, at der også skal følge penge med, hvis vi virkelig skal vende skuden,” siger Helena Mikkelsen.

Vi kan næsten ikke få armene ned over, at fagligheden skal løftes på dette område.

Helena Mikkelsen, Fagpolitisk ordfører i FOA

Hun fremhæver også, at der sættes fokus på et bedre ungemiljø i forbindelse med uddannelserne – så flere unge også kommer til at vælge et omsorgsfag som karriere. 

FOA: Niveau skal løftes i dagtilbud

De pædagogiske assistenter har fået deres eget afsnit i aftalen. Også her skal der foregå et kvalitetsløft af uddannelsen og sikres flere lærepladser.

”Vi kan næsten ikke få armene ned over, at fagligheden skal løftes på dette område. Det er helt centralt, hvis vi skal løfte niveauet i dagtilbuddene,” mener Helena Mikkelsen.

Udviklingen af den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) skal ifølge aftalen kobles sammen med arbejdet med en ny pædagoguddannelse. Overgangen fra PAU til pædagoguddannelsen skal også styrkes for dem, der måtte ønske at gå den vej.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye siger, at han er ”helt utrolig glad” for den nye aftale.

”Det er på tide, at vi investerer markant i den faglærtes uddannelse. Og giver de unge, der vælger erhvervsuddannelserne, samme løfte om høj kvalitet og høj faglighed, som vi i årtier har givet unge, der er gået den boglige vej,” siger han i en pressemeddelelse.

Senere på året venter trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter om elevløn og flere lærepladser på social- og sundhedsuddannelserne, herunder den pædagogiske assistentuddannelse.

Sidste år blev der også indgået en aftale om flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere til sundhedsvæsenet og ældreplejen.

Her er aftalen

’Aftale om markant styrkelse af erhvervsuddannelserne’ blev indgået 6. maj af regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget.

Allerede fra i år er der afsat 324 millioner kroner til initiativet, og det beløb stiger til mere end en halv milliard årligt fra 2030.

Pengene skal især gå til et permanent løft af kvaliteten på erhvervsuddannelserne, men der er også fokus på:

  • Styrkede ungdomsmiljøer
  • Dygtigere undervisere
  • Bedre mulighed for udlandsophold
  • Flere pædagogiske assistenter
  • Mindre frafald

Læs meget mere HER.


Fagbladet anbefaler