Nedskæringer af daginstitutioner møder hård kritik: ”Hvorfor kigger kommunen ikke på kvalitet?”
På grund af børnemangel vil Københavns Kommune lukke og sammenlægge flere daginstitutioner. Men trods opfordringer vil kommunen ikke skele til den pædagogiske kvalitet, når de ramte institutioner skal udpeges.
13. februar
”Det er dybt godnat.”
Sådan siger Signe Nielsen, formand for KFO (Københavns Forældreorganisation), om Københavns Kommunes kriterier for, hvilke daginstitutioner der skal lukke.
På grund af børnemangel i flere af kommunens bydele har Børne- og Ungdomsforvaltningen nemlig udvalgt 14 daginstitutioner, der enten skal lukke, nedjusteres eller slås sammen med en anden institution.
Institutionerne er udvalgt efter en række kriterier, for eksempel efterspørgslen efter pladser og de økonomiske besparelser for kommunen.
”Jeg er enormt vred”
Men kommunen har besluttet ikke at inkludere den pædagogiske kvalitet som et kriterium for, hvilke institutioner der skal berøres af nedskæringerne. Det blev kommunen ellers opfordret til af forældreorganisationen KFO.
Formand for KFO, Signe Nielsen, har derfor sendt en mail ud til samtlige medlemmer af Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor hun stiller sig uforstående overfor beslutningen.
”Jeg er enormt vred over, at forvaltningen ikke tager hensyn til hverken den pædagogiske kvalitet, personaleomsætning eller andelen af faglærte ansatte. Det betyder, at kommunen nu lukker institutioner med høj, høj pædagogisk faglighed, mens der i samme område ligger institutioner med mangel på uddannet personale og med udfordringer på pædagogisk kvalitet,” siger Signe Nielsen til Fagbladet FOA.
Mangel på kvalitet og faglærte
Og der er mangel på daginstitutioner med pædagogisk kvalitet og høj andel af uddannet personale. Det viste sidste års nationale undersøgelse af kvalitet i dagtilbud.
Undersøgelsen viste, at cirka halvdelen af de vurderede dagtilbud til de yngste børn havde ’tilstrækkelig’ kvalitet. Ingen af de vurderede dagtilbud kunne fremvise fremragende kvalitet.
Samtidige viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at hver femte opslåede pædagogstilling i hovedstaden ikke besat.
Forælder: Den her kvalitet ses ikke andre steder
Fravalget af pædagogisk kvalitet som et kriterie møder også kritik fra en række af de pædagogiske ledere af de berørte daginstitutioner.
Der gælder blandt andre Jensine Lærkegaard fra vuggestuen Lille Ingolf på Amager. Ifølge hende er Lille Ingolf et af de steder i kommunen, der faktisk har det uddannede personale, de har brug for, men som alligevel står til at lukke:
”Jeg forstår godt, at nogle institutioner er nødt til at lukke, hvis der ikke er børn nok til at fylde dem ud. Vi står selv i den situation, hvor børnetallet er dalende. Det, som er ærgerligt, er, at man ikke kigger på kvaliteten af dagtilbuddet, forældretilfredsheden, personaletrivsel og mængden af faglært personale. Vi er en af de få institutioner i området, som er et højkvalitetsdagtilbud med det faglærte personale, der er behov for,” siger Jensine Lærkegaard.
”Vi har ikke mange små institutioner på Amager. Hvis de lukker Lille Ingolf, vil kommunen fratage forældre i området muligheden for, at deres børn kan gå i en mindre institution.”
Mister tillid
Formanden for Lille Ingolfs forældreråd, Mette Holm, er også frustreret over situationen. Hun forstår heller ikke, hvorfor der ikke bliver kigget på den pædagogiske kvalitet.
”De virker, som om de ikke går op i den enkelte medarbejders kompetencer, og så begynder jeg altså at miste tillid til det politiske værke. Lille Ingolf har et unikt personale med en faglig kompetence, som man ikke ser andre steder i Københavns Kommune,” siger Mette Holm, der samtidig udtrykker bekymring for, om der ikke længere er plads til små daginstitutioner i kommunen.
Andre berørte institutioner
Der er i alt 14 institutioner, der er berørte at spareforslaget. Udover Hoppeland og Lygtemagerstien er det Følfodsvejs Vuggestue, Parkhøj, Bellahøj Børnehave, Eventyrlandet/afd. Davids, Børnehuset Cobra, Idrætsbørnehuset Vippen, Børnehusene Ved Skoven, Valhalla og Barndommens Land, Brolopperne og Tusindfryd.
LFS: Aldrig sjovt at blive omplaceret
Fagforeningen LFS var sidste år til møde med KFO og Københavns Kommune for at drøfte sagen. Hvor KFO lagde vægt på, at nedjusteringen skal ske med fokus på institutionernes pædagogiske kvalitet, mener LFS modsat, at man ikke kan medtage kvalitet som et kriterium:
”Der er for mange ledige pladser i kommunen, og derfor er man nødt til at reducere pladser enten midlertidigt eller permanent. Det er altså udelukkende et spørgsmål om kommunens økonomi. Hvis en institution har så dårlig kvalitet, at den bør lukke, så skal den lukkes, uanset om der er nedskæringer på området. Når vi snakker økonomiske prioriteringer, er det afgørende, at kriterierne handler om kapacitet, så vi sikrer, at der altid er fokus på kvaliteten,” siger Kirsten Gunvor Løth, formand for LFS.
”Det er ikke sjovt for vores medlemmer, hvis de skal omplaceres, eller hvis deres arbejdsplads bliver sammenlagt med en anden institution. Men det er det ikke, uanset om de kommer fra institutioner med høj eller lav pædagogisk kvalitet.”
Forsker: Der er krise
Charlotte Ringsmose, professor ved Aalborg Universitet og en af landets førende forskere i kvaliteten i dagtilbud, er heller ikke enig i, at pædagogisk kvalitet skal være et kriterium.
”Kommunerne har et ansvar for, at der er kvalitet i alle daginstitutioner for små børn. Derfor kan det ikke være et kriterie, for kvalitet er en forudsætning. Medarbejdere trives i øvrigt også bedre, når kvaliteten i institutionen er god,” siger Charlotte Ringsmose.
”Men man har udhulet hele daginstitutionsområdet, ikke passet godt nok på det, og skåret alle steder, man har kunnet komme til det. Der er krise, og det bliver sværere og sværere at få uddannet personale til at arbejde.”
Fagbladet FOA har spurgt Københavns Kommune, hvorfor pædagogisk kvalitet og andelen af uddannet personale ikke var noget, man tog højde for, selvom KFO opfordrede til det.
”Der arbejdes kontinuerligt på den pædagogiske kvalitet i de enkelte institutionerne med support fra forvaltninger, når der er behov for det. Derfor er den pædagogiske kvalitet, som ikke har noget at gøre med institutionens fysiske og økonomiske rammer, noget som udvikler sig løbende og ændrer sig over tid. Derfor skal udfordringerne ikke løses i forbindelse med en generel og permanent justering af kapacitet, men i det daglige pædagogiske arbejde,” svarer kommunen i en skriftlig kommentar.
Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune tager endeligt stilling til forslaget den 27. februar.