Muskler har erstattet faglighed i psykiatrien

Social- og sundhedsassistent Britt Wendelbo Christensen (i midten) fortalte på FOAs kongres, at problemerne i psykiatrien især skyldes mangel på hænder. Niels Åge Skovbo

FOAs nye forslag til forbedringer af arbejdet i psykiatrien får en god modtagelse på forbundets kongres.

17. november 2016

Fem drab inden for de seneste år er udtryk for en sørgelig udvikling inden for psykiatrien, og en del af baggrunden for, at FOA har udarbejdet et helt nyt oplæg med forslag til markante ændringer på området.

”Alt for mange oplever vold og trusler,” sagde formand for FOAs Social- og Sundhedssektor Karen Stæhr, da hun præsenterede oplægget ’Sammen om psykiatrien’ ved FOAs kongres i Aarhus.

Hun forklarede problemerne med blandt andet den afspecialisering, der er sket, fordi kommunerne ønsker egne tilbud, at normeringerne er alt for lave, og at misbrug og forråelse præger mange psykiatriske bosteder.

Psykiatrien skal på finansloven

FOAs debatoplæg indeholder fire overordnede nationale mål for psykiatrien og 19 konkrete bud på, hvad der kan gøres.

Det afgørende mål er, at psykisk syge skal behandles på helt samme niveau som mennesker med alvorlige somatiske sygdomme som for eksempel kræft og kredsløbssygdomme.

Det indebærer blandt andet, at psykiatrien fuldt og helt skal på finansloven og ikke være afhængig af forskellige former for midlertidige bevillinger, forklarede Karen Stæhr.

Faglighed i stedet for muskler

De andre mål fastslår, at psykiske syge skal behandles med respekt og værdighed og deres retssikkerhed skal være i orden.

De skal have hurtig og kompetent hjælp og rette tilbud. Psykiatrien skal være en god og sikker arbejdsplads og et sikkert sted for syge.

”Og så skal vi skal have fagligheden tilbage, den må i dag alt for ofte vige for køn og muskler,” sagde Karen Stæhr, der dermed understreger, at der skal langt mere til end rå muskelkraft for at sikre en god psykiatri.

Opbakning til oplægget

Knud Kristensen, formand for SIND og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er protektor for headspace, et rådgivningstilbud for unge psykisk sårbare, deltog i kongressens debat.

De gav begge solid opbakning til oplægget fra FOA.

”Jeg ærgrer mig kun over, at jeg ikke selv har skrevet det,” sagde Knud Kristensen, mens Poul Nyrup Rasmussen anbefalede, at FOAs forslag blev gjort til landets nye 2025-plan i stedet for den økonomiske plan af samme navn, som regeringen har svært ved at finde flertal for.

Brug for flere hænder

Debatten gav mange bud på, hvad der kan gøres, og der blev talt om både normeringer, uddannelse, institutionstyper og faglighed.

”Men helt banalt er problemet, at vi mangler hænder,” sagde social- og sundhedsassistent Britt Wendelbo Christensen fra Region Hovedstadens Psykiatri. Og det fik hun en lang klapsalve for.

Poul Nyrup Rasmussen havde brugt sin politiske næse til at snuse sig frem til en smule optimisme:

”Det handler jo om politisk vilje og prioritering, og jeg fornemmer, at døren er på klem til flere ressourcer,” sagde han.

Som afslutning på debatten donerede kongressen 25.000 kroner til både SIND og headspace. Og FOA, PenSam og headspace underskrev derudover en partnerskabsaftale om at sikre bedre hjælp til unge psykisk sårbare.

 

 

Læs også: Sårbare unge får hjælp af FOA og Headspace

Psykiatrioplægget skal nu videre til FOAs hovedbestyrelse, der får til opgave at beslutte konkrete handlinger og aktiviteter.

 

Jeg fornemmer, at døren står på klem for flere ressourcer til psykiatrien

Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og nuværende protektor for ”headspace”