MitID erstatter NemID på offentlige hjemmesider

Fra i dag, 22. september, vil du blive mødt af MitID i stedet for NemID, når du vil logge ind på samtlige offentlige hjemmesider. Det er en del af udfasningen af den gamle løsning.  PR-foto

Fra 22. september bliver MitID standardvalget, når man skal logge ind på offentlige hjemmesider. Det sker som en del af overgangen til den nye løsning, som endnu flere skal vænne sig til, opfordrer vicedirektøren i Digitaliseringsstyrelsen. 

22. september 2022

Når man skal logge ind på skat.dk, borger.dk eller sundhed.dk, vil man fra i dag, 22. september, som udgangspunkt blive mødt af MitID. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

NemID bliver til MitID: Det betyder det for dig

Skiftet på de offentlige hjemmesider sker som led i overgangen fra NemID til MitID og sker ifølge Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, så man ”stille og roligt” kan vænne sig til MitID.
”Nu skifter vi det automatiske loginvindue, så man først møder MitID. Med det vil vi opfordre til, at endnu flere vænner sig til at bruge sit MitID, frem mod at NemID udfases,” siger han i pressemeddelelsen.
Mere end 4,5 millioner borgere har ind til videre tilmeldt sig MitID, skriver Digitaliseringsstyrelsen.

Skal fremme sikkerheden

Efter den 22. september vil det stadig være muligt at bruge NemID som login-løsning. Først 31. oktober i år skal man være overgået til MitID, hvis man vil bruge bankernes selvbetjeningsløsninger – eksempelvis netbank. NemID lukker endeligt den 30. juni næste år.

Ifølge Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i bankernes interesseorganisation Finans Danmark, skal MitID sikre, at der i fremtiden er et sikkert digitalt id, når man skal i kontakt med banken eller det offentlige.
”Med MitID styrker vi sikkerheden og det digitale Danmark og ruster os til fremtidens digitale udfordringer og muligheder,” siger han i pressemeddelelsen.
Har man ikke fået MitID inden den 31. oktober, kan man fortsat oprette sig som bruger.
Flere borgere har haft problemer med at skifte fra NemID til MitID. Det har betydet, at datoen for, hvornår man ikke kan bruge det gamle id med nøglekort i sin bank, er blevet rykket.
Desuden er der blevet lavet flere tiltag, der skal hjælpe særligt ældre borgere med skiftet fra det ene id til det andet.

Hjælp til MitID

Har du glemt dit bruger-ID, PIN-kode eller adgangskode?

Har du glemt dit bruger-ID, kan du selv få det oplyst ved at logge på hjemmesiden MitID.dk med NemID.
 
Alternativt kan du:
  • Scanne dit pas i MitID-appen ved at vælge ’Opret MitID’ og dermed genaktivere dit MitID. Eller
  • Kontakte MitID supporten, som kan oplyse dig om dit bruger-ID, når du har identificeret dig i telefonen ved at oplyse pas- eller kørekortnummer samt besvaret nogle spørgsmål fra CPR-registeret.
Har du glemt PIN-koden til din app, kan du selv genaktivere din MitID app ved at scanne dit pas og ansigt i MitID appen.
 
Alternativt kan du:
  • Ringe til MitID supporten, som kan sende dig en midlertidig PIN-kode på sms, når du har identificeret dig i telefonen ved at oplyse pas- eller kørekortnummer samt besvaret nogle spørgsmål fra CPR-registeret. Eller
  • Har du en “back up” i form af fx en MitID kodeviser eller en ekstra MitID app installeret på en anden enhed, kan du selv bestille en midlertidig PIN-kode på MitID.dk.
Har du glemt din adgangskode til MitID kodeviser/kodeoplæser, eller er din adgangskode blevet spærret, kan du – hvis du også har MitID appen, logge på MitID.dk og lave en ny adgangskode på din profilside.
 
Alternativt kan du:
  • Ringe til MitID supporten, som kan hjælpe dig med at oprette en ny adgangskode, når du har identificeret dig i telefonen ved at oplyse pas- eller kørekortnummer samt besvaret nogle spørgsmål fra CPR-registeret

Kilde: digst.dk