Lokalløn: Anita fik et løft på 1.200 kroner
Stort set alle dagplejere i Rebild Kommune har fået del i pulje på 900.000 kroner til lokalløn.
15. februar 2023
Hun betragter sit job som en livsstil, og det er lige før – men altså også kun lige før – hun vil arbejde gratis. Det indtryk får man i hvert fald, når dagplejer Anita Bigom fortæller om den daglige glæde, hun oplever, når børnene kommer for at blive passet i villaen i Støvring.
”De er jo en del af familien og huset, og det undrer mig, at folk ikke står i kø for at blive dagplejer,” griner den 53-årige nordjyde.
Selvfølgelig vil Anita Bigom have løn for sin indsats. Og hun brokker sig heller ikke, når hun præsenteres for en lønforhøjelse. Derfor var hun også glad, da hun i 2022 fik et løft på cirka 1.200 kroner om måneden.
Forinden havde Rebild Kommune opsagt den aftale, der hidtil havde sikret dagplejerne løn både jule- og nytårsaften. En aftale, der havde en værdi af cirka 250.000 kroner. Kommunen var indstillet på, at de penge skulle falde tilbage til dagplejerne, og FOA Nordjylland og Rebild Kommune blev derfor enige om at revidere forhåndsaftalen på området.
Der var elementer, kommunen ønskede ud af aftalen for at frigøre midler til lokale forhandlinger, og da de var færdige, blev resultatet en samlet lønfremgang for dagplejerne på 900.000 kroner. Nogle få dagplejere oplevede en lønnedgang, mens stort set alle andre fik en lønforhøjelse. Ligesom Anita Bigom.
”Og 1.200 kroner er altså så mange penge, at det kan mærkes. Det beløb rækker til mere end bare en flaske rødvin,” siger hun.
Tjek lokallønnen i din kommune eller region
Anden lønforhøjelse på 25 år
Anita Bigoms andel af pengene begrundes med, at hun løbende har taget kurser og derfor nu får særlige tillæg for tre kursusforløb. Derudover har hun også et tillæg, der knytter sig til Velfærdsaftalen. De penge mister hun i princippet, når den aftale udløber, men hun forventer dog, at det konkrete beløb kobles på et andet tillæg.
Det er kun anden gang i sin 25-årige karriere som dagplejer, at Anita Bigom kan juble over sådan en lønforhøjelse. Første gang blev udbyttet også tæt på 1.200 kroner om måneden, men dengang var optakten meget mere tilfældig.
”Vores forrige leder skrev pludselig rundt til alle dagplejere og fortalte, at vi hver især havde en uge til at sende nogle linjer om, hvorfor vi fortjente lønforhøjelse. Vi var 12, der greb den mulighed, og vi fik alle en andel af pengene. Det virkede meget tilfældigt og uretfærdigt,” siger Anita Bigom.
FOA kiggede på procenten
Denne gang er forløbet blevet håndteret meget mere seriøst – de lokale lønmidler er fordelt efter objektive kriterier, og FOA Nordjylland var med til at binde det hele sammen på en måde, som Anita Bigom kun kan bifalde.
”Det er vigtigt at have fagforeningen i ryggen. Der er mange, der ikke kender til alt det her med lokalløn og er usikre på, hvad man kan og skal bede om,” siger Anita Bigom og tænker tilbage på de mange år, hvor dagplejerne i Rebild måtte kigge langt efter lokale lønkroner:
”Vi fik hver gang at vide, at der ikke var flere penge i puljen. Hold op, hvor er vi blevet snydt.”
Rebild Kommune er inddelt i ni distrikter, og i FOA Nordjylland var man usikre på, om dagplejerne i alle ni ville blive tilgodeset i forhandlingerne.
”Vi havde fokus på lokallønsprocenten og må indrømme, at vi var lidt skeptiske over, om procenten kunne blive løftet i de enkelte distrikter. Men vores tvivl blev gjort til skamme, og vi har haft nogle virkelig konstruktive forhandlinger med dagtilbudslederne,” siger forhandlingsleder Dennis Hjelm, FOA Nordjylland.