Leder: Sundt opgør med faste arbejdstider

Fleksibilitet på jobbet bliver stadig mere udbredt og kommer i mange forskellige former, skriver Fagbladet FOAs chefredaktør, Gitte Hejberg. Malte Kristiansen

De personligt tilpassede vagter bliver efter alt at dømme et konkurrenceparameter, når arbejdsgiverne skal fastholde og tiltrække medarbejdere – nu og i fremtiden.

09. maj 2023

Længere vagter fordelt på færre dage. Dokumentation udført hjemmefra. Mulighed for at møde senere. En fridag i utide og med kort varsel. Fleksibilitet på jobbet bliver stadig mere udbredt og kommer i mange forskellige former.

En ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at hvert tredje medlem arbejder et sted, hvor man er i gang med tiltag for at give mere fleksibilitet og indflydelse på arbejdstiderne. Og en kortlægning fra Ugebrevet Mandag Morgen viser, at 20 kommuner i øjeblikket eksperimenterer med fleksible arbejdstider eller forbereder sig på at gøre det.

Læs også: Har du også lyst til mere frihed og fleksibilitet i arbejdslivet? Lyt til, hvordan det kan lykkes

De smidige arbejdsformer er stadig mest udbredt på kontorarbejdspladser, men det er positivt, at de bøjelige vagtplaner også vinder frem på FOAs områder.

Og så er det en myte, at fleksible arbejdstider ikke kan fungere på døgnområdet. Et eksempel er plejecentret Grønnegården i Odsherred Kommune, hvor de ansatte er med til at sammensætte deres arbejdsrul mere individuelt. Og ja, det kan give utryghed og kræve mere planlægning i starten, men det opvejes af den større trivsel, det mindre sygefravær og de færre kolleger, der siger op.

Læs også: 3 gode råd til at indføre fleksible vagtplaner

Forhåbentlig får flere arbejdsgivere øjnene op for de fordele. Ellers kommer de til at mærke det på den hårde måde. De personligt tilpassede vagter bliver efter alt at dømme et konkurrenceparameter, når arbejdsgiverne skal fastholde og tiltrække medarbejdere – nu og i fremtiden.

Lederen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.