Leder: Pas på de nye i job-trafikken
De unges sygefravær har overhalet de ældste kollegers. Det er fristende men dumt at kalde de unge forkælede. Dertil er problemet for alvorligt, skriver chefredaktør Gitte Hejberg i denne leder.
01. september 2021
Man ser en tætpakket motorvej for sig. Bilerne brøler afsted. Bilisterne bider tænderne sammen og træder tungt på speederen. På tilkøringsrampen kører den unge bilist med det nyerhvervede kørekort. Teori, køreegenskaber og reaktionstid er i top. Alligevel må den unge kaste sig hovedkulds ind i den pulserende trafik – med hjertet oppe i halsen og risiko for knubs.
Mødet med arbejdsmarkedet kan i sig selv være en barsk omgang for unge og nyuddannede. Læg dertil underbemanding, travlhed og voldsomme hændelser, som præger mange sundheds- og omsorgsjobs. Så er der basis for et virkelighedschok, der gør unge modtagelige for hovedpine, stress og dårlig trivsel, som gør vejen til en sygedag kortere.
Unges sygefravær stiger drastisk
På få år er sygefraværet blandt unge steget voldsomt. På social- og sundhedsområdet har de yngste medarbejdere nu – for første gang nogensinde – overhalet deres ældste kolleger i fravær. Her er de ansatte under 29 år i gennemsnit syge i 18 dage om året.
Forskere peger på, at unge ikke bliver godt nok klædt på til opgaverne. Men der er desværre også tegn på en generel mistrivsel blandt især unge kvinder.
Det er fristende men dumt at kalde de unge for sarte og forkælede – og kræve, at nu skal de tage sig sammen. Klare mosten. Tåle lugten i bageriet.
Uanset om et ungt menneskes massive sygefravær skyldes, at den unge er mere følsom end gennemsnittet, eller at arbejdsopgaverne reelt er alt for drastiske for en idealistisk nyuddannet, så er situationen skidt. En sygedag betyder, at der er en mand/kvinde nede. Der mangler en kollega, og det går hårdt ud over både borgere og kolleger. Og hvis den unge tilmed ender med at forlade faget, så har vi tabt en velfærdsmedarbejder, som vi har så hårdt brug for – og som er en reel mangelvare i mange kommuner.
27-årige Louise: ”Nogle gange skal der ikke så meget til en sygemelding”
Derfor bør arbejdsgiverne tage problemet alvorligt, og derfor gør vi rigtigt klogt i at opprioritere i mentorordninger, sparring og supervision målrettet unge og nye i faget.
Unge medarbejdere er en dyrebar ressource, og vi bør behandle dem som sådan. Hvem skal ellers sikre os og vores familie en tryg barndom, sygdom eller alderdom i fremtiden?
Arbejdspladserne skal være til at holde ud at være på. Det gælder, allerede fra man er ny i jobtrafikken.