Leder: Økonomisk rutsjetur med få lysglimt

Priserne stiger hurtigere end lønningerne, så vores købekraft udhules, skriver chefredaktør Gitte Hejberg Malte Kristiansen

Vi står i en økonomisk krise, men uanset hvor dybt, den går, efterfølges den som regel heldigvis af fremgang, skriver chefredaktør Gitte Hejberg.

04. september 2022

Lad det være sagt med det samme. Man bliver ikke ligefrem i perlehumør af at læse fagbladets artikel om, hvordan prisstigningerne presser FOA-medlemmernes økonomi.

Mange er så hårdt spændt for, at de ikke har råd til at gå til tandlægen, til at udskifte en ødelagt vaskemaskine eller til at købe tøj, når det er nødvendigt. Især de enlige forsørgere er usædvanligt hårdt ramt.

Ikke siden 1983 er priserne på samme måde eksploderet fra måned til måned. Priserne stiger hurtigere end lønningerne, så vores købekraft udhules.

Og når en liter yoghurt i skrivende stund er steget til 24 kroner og en liter benzin til 16 kroner – ja, så er det dem med de beskedne indtægter, der mærker det mest. Endnu en årsag til at lytte til FOAs forslag om at give lønstigninger i kroner og øre frem for i procenter.

Er der slet ingen positive lysglimt? Tja, vi skal måske minde os selv om, at nok kan økonomiske kriser være dybe – for eksempel finanskrisen i 2008 – men de efterfølges normalt af fremgang. Mange har et godt job og har udsigt til at beholde det – og måske også til at kunne gå op i tid eller tage et par ekstra vagter. Varmechecken landede trods alt hos de mest trængte for nylig, og der er udsigt til endnu en runde. Vi bor trods alt i et velstående land, hvor man kan søge om hjælp til enkeltudgifter. 

Indrømmet, det er meget små lysglimt, men skal vi ikke blive enige om, at de er der?