Kommuner mangler ferieafløsere: ”Markedet er støvsuget”

I flere kommuner er det et problem at finde ferieafløsere, der kan hjælpe til, når det fastansatte omsorgspersonale tager på sommerferie. De unge vil hellere tage poderjobs, vurderer flere. Tobias Stidsen / Arkivfoto

Kommuner landet over har svært ved at tiltrække nok afløsere til ældreplejen i sommerferien. Flere peger på, at unge hellere vil være podere. Manglen vil presse det faste personale, frygter FOA.

03. juni 2021

Der er problemer med at skaffe et tilstrækkeligt antal afløsere til hjemmeplejen og plejehjem henover sommeren. Det fortæller flere af landets største kommuner.

Randers Kommune er én af de kommuner, der i år oplever særlige vanskeligheder med at skaffe ferieafløsere. Her peger omsorgschef Lene Jensen på, at de unge hellere vil tage et mere velbetalt job som poder.

”Dén målgruppe, som har søgt job som podere, er også målgruppen for afløserjob på blandt andet omsorgsområdet. Det, tror vi, er den store årsag,” siger hun.

Særligt svært i år

Det nikker Maila Tandrup, omsorgschef i Viborg Kommune, genkendende til. 

”Det er svært at få ferieafløsere for alle i år. Markedet er ”støvsuget” for unge mennesker, der tester og hjælper i vaccinecentrene. Så vi og resten af Danmark mangler helt sikkert ferieafløsere,” siger hun.


I Vejle Kommune genkender man også problemerne.

”Vi oplever i lighed med en række andre kommuner, at det i år er særlig svært at finde afløsere. Men jeg ved ikke, om det skyldes, at mange unge har fået job som poder, det har jeg ikke belæg for at sige,” siger områdeleder Anne-Marie Bentzen og tilføjer, at kommunen arbejder aktivt på at rekruttere de afløsere, der er behov for.

”Vi forventer ikke at blive nødt til at inddrage ferie, for forhåbentlig har de tiltag, som kommunen arbejder med i øjeblikket en positiv effekt,” siger hun.

En generel rekrutteringsudfordring

Det er ikke kun i landets større kommuner, at man oplever problemerne. Også i blandt andet Haderslev Kommune er det i år vanskeligere at få ansat afløsere til ferien, fortæller Linda Thisgaard, afdelingsleder for Senior og Rehabilitering, til Ugeavisen Midtsyd.

”I værste tilfælde må det faste personale træde til, men de har jo som alle andre brug for at afholde ferie, så der skal vi helst ikke hen,” siger Linda Thisgaard til avisen.

Den bekymring deler Torben Hollmann, sektorformand i FOA.

”Det her er et kæmpe problem. Det er et forvarsel til kommunerne om, hvad de kommer til at stå i, hvis de ikke gør noget seriøst ved rekrutteringsproblemet. For problemet kommer kun til at blive større i fremtiden,” siger sektorformanden og fortsætter:

”Det vil selvfølgelig gå ud over dels kvaliteten af plejen og dels de medarbejderne, der må løbe stærkere. Og det er stærkt bekymrende.”

 

Det skal nok lykkes

Til gengæld fortæller landets to største kommuner - København og Aarhus - at udfordringerne med at skaffe ferieafløsere ikke er større end normalt.

I begge kommuner er oplevelsen, at der ikke mangler flere ferieafløsere end der plejer på nuværende tidspunkt, og at man forventer at skaffe det nødvendige antal.

”Vores indtryk er, at det generelt ikke er sværere end normalt. Vi har ikke et faktuelt overblik, så der kan muligvis være få steder, hvor det er vanskeligt, men det er vi vant til at håndtere,” siger Helle Rasmussen, HR-chef i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.