Klumme: Tonedøve besparelser på dagtilbud

FOA er klar til at hjælpe kommunerne med at lægge konkrete planer for, hvordan de får investeret i dagtilbudsområdet, skriver sektorformand Kim Henriksen. Malte Kristiansen

Pengene burde altså være der, så hvad i alverden sker der, når kommuner i stedet for at investere i børneområdet svinger sparekniven, spørger sektorformand Kim Henriksen.

06. september 2021

Man tror næsten, det er løgn. De seneste år har fagforeninger, forældre og folkevalgte haft fokus på, at hvis vi skal give børn den bedst mulige start på livet, så kræver det dagtilbud af høj kvalitet. Den fælles forståelse har ført til, at vi i dag har en lov om minimumsnormeringer, som er ved at blive indfaset. Derfor virker det helt ude af kontekst, at næsten hver fjerde kommune – 23 ud af landets 98 – i stedet for at bruge flere penge pr. barn i dagtilbud i 2021 sparer på området sammenlignet med for fire år siden. Det viser en opgørelse fra FOA.

De seneste år har regeringen hvert år givet kommunerne en milliard kroner ekstra for at sikre, at de kunne overkomme det stigende udgiftspres fra et stigende børnetal. Kommunerne har også igennem aftalen om minimumsnormeringer fået midler til at ansætte flere i dagtilbuddene – og til at sikre, at andelen af uddannet personale i dagtilbuddene ikke bare fastholdes, men øges.

Pengene burde altså være der, så hvad i alverden sker der, når kommuner i stedet for at investere i børneområdet svinger sparekniven? Det virker helt tonedøvt, når vi endelig har en regering, der prioriterer dagtilbudsområdet.

I FOA er vi klar til at hjælpe kommunerne med at lægge konkrete planer for, hvordan de får investeret i dagtilbudsområdet – og for hvordan vi kan sikre et fagligt løft i børnenes hverdag ved at uddanne erfarne pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter. Det tjener ikke kun børnene, men os alle, bedst.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.