Klumme: Rengøring redder liv
Korrekt udført rengøring kan være med til hindre og mindske smitte og risikoen for infektioner, skriver sektorformand i Kost- og Servicesektoren, Pia Nielsen.
19. juni 2022
Coronakrisen har vist os, hvor vigtigt det er, at vi har en høj hygiejne- og rengøringsstandard i de kommunale institutioner.
Ikke mindst på ældreområdet, hvor både de faglige opgaver og borgernes behov stiller særlige krav til hygiejne og rengøring. Korrekt udført rengøring på ældreområdet kan være et afgørende led i at hindre smittespredning og mindske risikoen for infektioner blandt samfundets mere udsatte borgere.
Kort sagt: Rengøring redder liv.
Den rigtige hygiejne og rengøringsstandard har faktisk et navn, nemlig NIR. Det står for ’De Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for rengøring’ og er det ekspertfaglige fundament for høj kvalitet i rengøringen i primærsektoren og på ældreområdet.
Læs også: Dårlig hygiejne dræber patienter: Derfor bør rengøring høre under sundhedsloven
Retningslinjerne er udarbejdet af Statens Serum Institut og indeholder konkrete anvisninger, der kan følges i den borgernære praksis. Desværre er de vigtige retningslinjer ikke obligatoriske for kommunerne – heller ikke på ældreområdet.
Faktisk viser en helt ny undersøgelse, som FOA og KL har fået lavet, at der generelt rundt om i landet er alt for få, et mindretal, der følger retningslinjerne. Særligt på ældreområdet.
Ifølge undersøgelsen er de væsentligste grunde til det skuffende resultat, at der mangler både tid og personale til at gøre arbejdet ordentligt. Det kan være svært at forstå, når vi nu ved, hvor vigtig god hygiejnisk rengøring er, og løsningen ligger lige for: Sæt nu tid og ressourcer af til at gøre jobbet ordentligt.