Klumme:Pension skal være socialt retfærdig
Jeg tror hurtigt, vi i FOA kan blive enige om, at en pensionsalder på 70 år er urealistisk høj, skriver formand Thomas Brücker.
17. december
Nedslidning er et kæmpe problem for FOAs faggrupper. Derfor er det et lige så stort problem i forhold til mulighederne for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, at pensionsalderen i dag stiger i takt med levealderen.
Det betyder, at vi lige om lidt vil opleve, at pensionsalderen hæves til 70 år med virkning fra 2040.
I øjeblikket er der så en debat om, hvorvidt pensionsalderen fremover skal forblive 70 år – det vil ifølge Cepos koste samfundet 85 milliarder
kroner årligt – eller om alderen skal hæves langsommere, end der er lagt op til i velfærdsforliget fra 2006. Udfordringen er, at de årgange, der kommer ind på arbejdsmarkedet, i mange år fremover vil være mindre end dem, der forlader det. Og der er ikke umiddelbart udsigt til, at vi begynder at få mange flere børn.
Jeg tror hurtigt, vi i FOA kan blive enige om, at en pensionsalder på 70 år er urealistisk høj. 6 ud af 10 FOA-medlemmer stopper på arbejdsmarkedet 3 år før pensionsalderen, som i dag er 67 år. Det
sætter os jo i et dilemma. For det mest åbenlyse ville være at råbe, så højt vi kan, at pensionsalderen skal sættes ned. Men det er næppe realistisk.
Så måske skal vi i virkeligheden bede om noget helt andet: Nemlig at de tidlige pensionsmuligheder forbedres – at modellen for fremtidens pensionsalder bliver mere ’socialt retfærdig’, som det også har lydt i debatten denne sommer. Og samtidig må vi så acceptere, at pensionsalderen nok fortsat vil stige, omend måske lidt langsommere.