Klumme: Ja tak til bachelor som ambulancebehandler
I FOA har vi ambitionerne, og nu håber vi blot, at arbejdsgiverne, Sundhedsstyrelsen og Christiansborg vil forfølge dem sammen med os, skriver sektorformand for Teknik- og Servicesektoren, Reiner Burgwald, i denne klumme.
05. september 2022
I FOA har vi besluttet at gå målrettet efter at ændre uddannelsen til ambulancebehandler fra at være en erhvervsuddannelse til at blive en professionsuddannelse på niveau med sygeplejersker, fysioterapeuter med mere. Beslutningen er taget efter drøftelser med det faglige udvalg, og vi mener selv, at vi har lyttet til debatten blandt medlemmerne.
Under pandemien lagde Sundhedsstyrelsen et stort pres på os for at få os til at acceptere, at paramedicineruddannelsen blev opgraderet til en professionsbacheloruddannelse. Det sagde vi klart nej til, og det lykkedes os sammen med andre gode kræfter i branchen at få bremset initiativet. Vi ønsker ikke et todelt uddannelsessystem, hvor én gruppe har en erhvervsuddannelse og en anden en mellemlang videregående uddannelse. Det ville være ødelæggende og skabe splid.
Til gengæld er vi sikre på, at et højere teoretisk uddannelsesniveau, mere fokus på sundhedsteknologi og en uddannelse, der foregår i et sundhedsfagligt miljø, vil styrke faget og medlemmerne. En af vores bekymringer går naturligvis på, om forholdet mellem teori og praksis bliver uhensigtsmæssig. Et ’praksischok’, som man taler om i andre fag, skal for enhver pris undgås. Samtidig skal nuværende ansatte have tryghed i jobbet, og det betragter vi ikke som et stort problem.
En bredere, mere sundhedsfaglig funderet uddannelse vil give et endnu mere interessant arbejde med flere karrieremuligheder, og dermed også sikre et job til hele livet. En højere løn er selvsagt også en ambition. I FOA har vi ambitionerne, og nu håber vi blot, at arbejdsgiverne, Sundhedsstyrelsen og Christiansborg vil forfølge dem sammen med os.