Klumme: For få tænker på deres pension

"En af de valgmuligheder, vi har i PenSam, og som virkelig kan betyde noget, er muligheden for at indbetale en relativ stor del af pensionsbidraget til en ratepension," skriver Reiner Burgwald i denne klumme.  Malte Kristiansen

Det er torskedumt, at der ikke bliver gjort brug af de valgmuligheder, der findes i PenSam, skriver sektorformand for Teknik- og servicesektoren, Reiner Burgwald. 

20. juni 2022

Pension er noget, vi sparer op til gennem mange år – typisk i 40 til 50 år, og mange tænker først på det, når det er for sent. For eksempel har kun cirka én procent af os gjort brug af de valgmuligheder, der findes i PenSam. 

Det er ikke bare dumt, det er torskedumt. 

PenSam er af mange i Teknik- og Servicesektoren blevet kritiseret gennem mange år. Og med rette. Men meget er ændret og alt til det bedre. 

Der er meget mere fokus på afkast, administrationsomkostningerne falder kraftigt, alderspensionen er prioriteret højere, og der kommer en sundhedsordning inden årets udgang. Alt sammen tiltag som vil forbedre vores pensionsordning og din pension. 

En af de valgmuligheder, vi har i PenSam, og som virkelig kan betyde noget, er muligheden for at indbetale en relativ stor del af pensionsbidraget til en ratepension. Fordelen ved ratepension er, at den udbetales i rater, typisk over 10 år. 

Det vil sige, at man som pensionist får en større del af sin pension tidligt i pensionstilværelsen og dermed selv kan forvalte den. 

En anden fordel er, at skulle man dø inden pensionsalderen, vil ratepensionen tilfalde dine efterladte, der så ud over gruppelivssummen på 475.000 kroner vil få din opsparede ratepension. 

What's not to like? 

Hvad, der ikke er o.k., er den stigende pensionsalder. Hvis ikke de nuværende regler bliver lavet om, skal et ungt menneske på 26 år arbejde endnu 48 år. 

En pensionsalder på 74 år er vanvittig, og jeg håber, at vi i samlet flok reagerer, så de politikere, der måtte fastholde en sådan pensionsalder, aldrig mere vil få støtte fra vores kant. 

Ønsketænkning, men det skal man vel have lov til.