Fra grisefest til regeringsrådgiver: Lotte er udpeget til panel for ny ældrelov

Plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch og social- og sundhedsassistent Mona Jepsen er blevet udpeget til at være medlemmer af et rådgivende panel, hvor de som hverdagseksperter skal give råd og vurdere konkrete forslag til en kommende ældrelov. ”Vi skal have nærværet tilbage,” lyder det fra begge.
31. marts 2022
Stewardesse den ene dag, regeringsrådgiver den næste. For seks måneder siden optrådte plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch som stewardesse, da de holdt grisefest på Dragsbækcentret i Thisted. I går onsdag blev hun udpeget til at hjælpe regeringen med at formulere den kommende ældrelov.
Der skal nemlig gøres op med bureaukrati, papirarbejde og kontrol i ældreplejen, lyder meldingen fra regeringen. I stedet skal der mere nærvær og relationsarbejde på medarbejdernes to-do-lister.
Men hvordan kommer vi derhen på den bedste måde? Det skal Lotte Kjærgaard Bloch og resten af et rådgivende panel med hverdagseksperter og tre ekspertgrupper hjælpe med at svare på.
Nu kommer pårørende med kage i stedet for at lede efter fejl
4,5 times arbejde per journal
Lotte Kjærgaard Bloch er uddannet både social- og sundhedshjælper og -assistent og arbejder i dag som leder på plejecentrene Dragsbækcenteret i Thisted og Klitrosen i Klitmøller. Med i alt 30 års erfaring fra ældreplejen har hun været førstehåndsvidne til udviklingen hen mod det, hun kalder et ’tilsynsregime’, som hun synes, der skal gøres op med.
Sidste år havde hun tre forskellige tilsyn på besøg – alle uden anmærkninger – men hun kunne konstatere bagefter, at de havde brugt 4,5 times arbejdstid per journal forud for besøgene for at leve op til de øgede dokumentationskrav.
”Men hvem giver det værdi for? Gamle Maren er formentlig ligeglad. Vi skal have tilsynsregimet vendt til noget mere tillid. Jeg vil gerne have omsorg og nærvær med beboerne og relationer til deres pårørende, frivillige og andre gæster i huset. Stjernestunderne er de vigtige.”
Mere nærvær og anerkendelse
I alt er fem personer med en baggrund som social- og sundhedsassistent udpeget til at sidde i det rådgivende panel. Udover Lotte Kjærgaard Bloch er Mona Jepsen, som arbejder på plejecenter Kærdalen i Varde, en af dem.
Hun synes, at det er ’lidt vildt’ at være blevet udpeget. Men hun glæder sig meget til at komme i gang med arbejdet. Ligesom Lotte Kjærgaard Bloch håber hun på, at ældreloven giver plads til mere nærvær med borgerne.
”Kan vi få sorteret noget af det fra, vi ikke behøver at gøre? Kan vi få skabt noget mere tillid til os medarbejdere, så vi kan få anerkendt, at vi jo faktisk er mega fagligt dygtige? Vi skal få skabt noget rum, så vi kan være mere nærværende overfor borgerne,” siger hun.
Både social- og sundhedsassistent Mona Jepsen og plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch håber på, at den nye ældrelov på sigt kan hjælpe på de rekrutteringsudfordringer, som faget har. At der kan skrues ned for dokumentationskravene, så medarbejderne får plads til deres faglighed og på den måde også et bedre arbejdsmiljø.
Et godt arbejdsmiljø er nemlig afgørende for at kunne rekruttere, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver fokus og vedholdende arbejde, fortæller Lotte Kjærgaard Bloch.
”De medarbejdere, jeg har, er meget dedikerede. De har hjertet på rette sted, og de vil det så gerne. Men rammerne er vanskelige. Pengene er blevet mindre og mindre i alle årene, og opgaveporteføljen og kravene stiger år for år. Et godt arbejdsmiljø er en kamp. Og vi kan ikke rekruttere uden et godt arbejdsmiljø. Men det giver så meget værdi for både beboere, pårørende og øvrige gæster af huset, når medarbejderne trives og er glade,” siger Lotte Kjærgaard Bloch.
”Hvis vi ikke får vendt bøtten, så det her fag bliver et, som folk søger ind i, så kollapser ældreplejen. Den er ikke længere.”
”Hej Ellen, var det noget med en Baileys?”
Ingen detailstyring fra Christiansborg
Panelet består udover Mona Jepsen og Lotte Kjærgaard Bloch af pårørende, medarbejdere på ældreområdet og politikere fra de faglige organisationer, herunder sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann. I ekspertgrupperne sidder forskere, centrale interessenter og kommunale ældrechefer.
Alt i alt et hold, som social- og ældreminister Astrid Krag (S) kalder ’stærkt’ og med ’dedikerede ildsjæle’ ombord.
”Vi skal ikke detailstyre fra Christiansborg. De gode løsninger skal vokse frem fra hverdagen og komme fra dem, der kender udfordringerne på plejehjemmene og i hjemmeplejen. Jeg ser frem til samarbejdet om at skabe en ældrepleje med mere tid til omsorg og mindre bureaukrati, så vores ældre får den varme og værdige alderdom, de fortjener,” siger hun i en pressemeddelelse.