Forsker: Ulige løn truer velfærdssamfundet

Ifølge ph.d. og historiker Astrid Elkjær Sørensen er ulige løn mellem mande- og kvindefag en potentiel bombe under velfærdssamfundet. Privatfoto

Ulige løn mellem mænd og kvinder er med til at forværre rekrutteringsproblemerne i blandt andet sosu-faget. Det mener ligestillingsforsker Astrid Elkjær Sørensen.

08. marts 2020

8. marts er kvindernes internationale kampdag. Her vil emner som eksempelvis ligeløn blive debatteret flittigt rundt omkring i landet ved blandt andet fagbevægelsens arrangementer.

Men en mere lige løn mellem kvinde- og mandedominerede fag er ikke kun til kvindernes fordel. Faktisk har hele velfærdssamfundet en interesse i at give et lønløft til typiske kvindefag. Sådan lyder det fra ph.d. og historiker Astrid Elkjær Sørensen, der forsker i ligestilling.

”Mange social- og sundhedsmedarbejdere, pædagoger og sygeplejersker vælger at forlade faget eller gå på deltid på grund af arbejdspresset og det lave lønniveau. Jeg er overbevist om, at man er nødt til at kigge på lønnen og årsagerne til, at så mange fravælger fuldtid, hvis vi skal sikre tiltrækkelig arbejdskraft til fremtidens velfærdssamfund,” siger Astrid Elkjær Sørensen.

 

Forældet kvindesyn præger lønnen


Hun forsker i ligestilling - herunder, hvad Tjenestemandsreformen fra 1969 betyder for lønhierarkiet i den offentlige sektor.

I den videnskabelige artikel 'Det offentlige lønhierarki - en arv fra Tjenestemandsreformen af 1969', som snart offentliggøres i Historisk Tidsskrift, er én af forskerens konklusioner, at lønningerne i dag fortsat er præget af en tid, hvor kvindernes indkomst blev betragtet som end biindtægt til mandens indkomst. Kvindernes lavere lønindplacering er altså et levn fra en anden tid med et helt andet kvindesyn.

 

Ifølge ligestillingsansvarlig i FOA Pia Heidi Nielsen, som også er formand for Kost og Servicesektoren, er det mere end på høje tide at give et reelt og mærkbart lønløft til de kvindedominerede fag.

”De nuværende lønindplaceringer stammer fra en tid, hvor kvindernes indkomst blev betragtet som en slags lommepenge ved siden af mændenes indtægt. Det harmonerer på ingen måde med virkeligheden i dag, hvor familier kan se ud på utallige måder, og hvor masser af kvinder i øvrigt er eneforsørgere,” siger Pia Heidi Nielsen.

 

Kræver lønløft i kroner og øre


FOA arbejder for, at man ved overenskomstforhandlingerne i 2021 vil kunne mærke et reelt lønløft til de typisk kvindedominerede fag. Det skal blandt andet ske gennem lønstigninger i kroner og øre frem for i procent.

 

”Der skal ske en mærkbar stigning af kvindernes realløn og købekraft, så løngabet mellem kvinde- og mandefag ikke fortsætter med at stige. Derfor arbejder vi for et lønløft både gennem en lavtløns- og ligelønspulje, men også gennem en lønstigning, der beregnes i kroner og øre frem for i procent,” tilføjer Pia Heidi Nielsen.

Næste skridt er en konference i slutningen af marts med de øvrige organisationer i Forhandlingsfællesskabet. Her er ligeløn og overenskomstforhandlinger for overenskomst 2021 på dagsordenen.