Formand for regionerne om stram økonomiaftale: ”Dækker kun akkurat stigende udgifter”
Der tilføres en milliard ekstra til driften af sundhedsvæsenet, og det svarer til de stigende udgifter. Sådan lyder det fra formand for Danske Regioner, efter at Danske Regioner og regeringen blev enige om økonomien for 2023 natten til fredag.
10. juni 2022
Lige som kommunernes økonomiaftale for næste år blev regionernes også historisk stram.
Sådan lyder det fra Danske Regioners formand, Anders Kühnau (S), efter at Danske Regioner og regeringen natten til fredag blev enige om regionernes økonomi, hvor der tilføres en milliard ekstra til driften af sundhedsvæsenet.
Desuden bliver der tilført tre milliarder kroner til anlæg, der skal bruges til at renovere og modernisere gamle hospitaler.
”Pengene rækker til at dække den demografiske udvikling for det næste år. Jeg skal være ærlig og sige, at i lyset af de meget store udfordringer, som sundhedsvæsnet står overfor, havde vi håbet på mere. Men vi må erkende, at det blev en stram aftale i en ekstraordinær situation,” siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.
Her udtrykker han, at det var det bedst mulige resultat i en situation, hvor vi ser massiv inflation og et begrænset økonomisk råderum på grund af krigen i Ukraine og forhøjede forsvarsudgifter.
Ikke råd til udvikling
Heller ikke forbundsformand i FOA, Mona Striib, har armene over hovedet:
”Det er selvfølgelig positivt, at pengene følger med, når vi bliver flere ældre og børn, og vi lever længere. Det løfte lever den nye økonomiaftale op til. Men det rækker ikke, hvis vi skal følge med velstandsudviklingen, nye behandlinger og ny medicin. Hvis man ikke kan eller vil levere det, så kommer det til at gå tilbage med sundhedsvæsenet. Så enkelt er det,” siger Mona Striib.
Hun mener ikke, der er tvivl om, at den stramme økonomiaftale vil kunne mærkes både på den behandling, der bliver givet til borgerne i sundhedsvæsenet og for de ansatte.
”Penge og personale er ganske simpelt ikke fulgt med ambitionerne. Og det mærker vi i dag. Personalet er presset ud over det yderste, og borgerne mærker det dagligt, når de møder systemet. Der er for mig ingen tvivl om at denne stramme aftale kommer til at kunne mærkes på kvalitet af behandlingerne i sundhedsvæsenet,” siger hun.
Fagbladet FOA giver her et overblik over aftalen til dig, der arbejder i sundhedsvæsenet.