Først frem så tilbage: Tilde skal fra vuggestue til børnehave med en måneds varsel

Vuggestuenormeringen skal fra 1. januar 2024 følge barnet indtil det fylder tre år, altså en voksen til tre børn. I Skanderborg ville man allerede indføre det her i efteråret, men vendte på en tallerken. Modelfoto Iben Gad

Først fik forældrene i Skanderborg at vide, at deres børn overgår til børnehave, når de er 3,1 år. Men pludselig skal de fortsat være 2,9 år indtil minimumsnormeringerne træder i kraft. ’Vi var i chok,’ siger institutionsleder.

22. september 2023

Tildes forældre har hele tiden troet, at Tilde ville begynde i børnehaven, når hun fylder tre år og en måned. De har ringet til pladsanvisningen og fået det bekræftet. De har ringet igen, og den var god nok. Hun skal fortsætte i vuggestuen året ud og starter i februar 2024, lød beskeden.

”Men pludselig finder politikerne så ud af her sidst i august uden forvarsel, at de går med den anden model. Altså at børnene alligevel stadig skal over i børnehaven, når de er to år og ni måneder. Så Tilde skal begynde 1. oktober, og det får vi så en måned og en dag til at indstille os på,” siger Torben Rokkedal Lausch, der er forælder til toårige Tilde, der går i vuggestuen Søvang i Stilling i Skanderborg Kommune.

Ny aftale: Vuggestue-normeringen skal følge barnet til det fylder 3 år

Børnehaven er fyldt op

Den 1. januar 2024 skal daginstitutionerne i Skanderborg nemlig i lighed med resten af landets daginstitutioner leve op til loven om minimumsnormeringer. Det vil sige én voksen til tre børn i vuggestuen og én voksen til seks børn i børnehaven. Derudover skal vuggestuenormeringen følge barnet, indtil det fylder tre år, og derfor overgår børnene i Skanderborg fra vuggestue til børnehave først når de fylder tre år og en måned og ikke som hidtil, når de er to år og ni måneder. Problemet er, at meldingen indtil for nylig har været, at den nye ordning starter 1. januar 2024, så børnene overgår til børnehaven, når de er tre år og en måned.

”Det havde vi regnet med,” siger Torben Rokkedal Lausch og undrer sig over, at man åbenbart ikke skal føle sig sikker på det, man får at vide.

”En ting er, at vi som forældre kan være frustrerede over at få det at vide med så kort varsel. Men det er ikke det værste. Det slemme er i mine øjne, at daginstitutionerne har indrettet sig efter det, de har fået at vide, og at de har fyldt op i børnehaverne med børnehavebørn med den forventning, at der ikke skulle rykke yderligere vuggestuebørn op i oktober, november og december.”

 

Skolestart i april skal spare penge i kommunekassen

Først op, så ned

 

Og det har da også voldsomme konsekvenser, siger Annette Lind, der er leder i børnehuset Søvang i Skanderborg. For hvis børn som Tilde bliver rykket over i børnehaven nu, skal hun i virkeligheden rykkes tilbage til vuggestuen pr. 1. januar, fordi hun til den tid stadig ikke er fyldt tre år og en måned.

”Hvordan forventes vi at løse det,” spørger Annette Lind, der fortæller, at de allerede har taget mange flere børnehavebørn ind, end den er normeret til, både for at hjælpe kommunen, der mangler pladser, men også fordi hun ikke troede, at der skulle rykkes vuggestuebørn over i børnehaven i løbet af efteråret.

”Det har givet voldsomme problemer, fordi vi alle har gået og troet, at minimumsnormeringerne skulle implementeres allerede nu. Det har vores pladsanviser også troet. Det kom som et chok, da vi kom tilbage fra sommerferien, at der var to modeller i spil. Det er kommet bag på alt og alle,” siger Annette Lind om de to modeller, der var i spil, nemlig at man fortsætter med at rykke børnene over, når de er to år og ni måneder som nu, eller at man først gør det til januar. Noget, man stemte igennem i byrådet den 30. august.

Vi går og venter og håber. Men jeg kan ikke flytte personale med op, for så kan jeg ikke leve op til minimumsnormeringerne i vuggestuen. Det er en gordisk knude, jeg er blevet sat til at løse, for jeg har ikke de fysiske kvadratmeter, og jeg har ikke personalet

Annette Lind, leder af Børnehuset Søvang i Skanderborg

”Skanderborg kommune har hele tiden været udfordret på kapacitet, og vi har været solidariske og taget ekstra børnehavebørn ind, fordi vi gerne vil hjælpe. Her i foråret lejede vi en spejderhytte for at kunne tage ekstra børn ind, hvor vi var oppe på 80 børn i stedet for vores normering på 66 børn. Men det kan vi kun i forårsmånederne, når det er varmt.”

Og lige nu holder hun vejret. For hun ved ikke, hvordan hun skal flytte børn over i børnehaven og så fra 1. januar igen skal flytte dem ned igen, fordi barnet ikke er fyldt tre år.
”Vi går og venter og håber. Men jeg kan ikke flytte personale med op, for så kan jeg ikke leve op til minimumsnormeringerne i vuggestuen. Det er en gordisk knude, jeg er blevet sat til at løse, for jeg har ikke de fysiske kvadratmeter, og jeg har ikke personalet.”
”Det er i forvejen svært at rekruttere, og uddannet pædagogisk personale hænger ikke på træerne. Hænder er ikke bare hænder, og jeg nægter at sende et barn på to år og ni måneder over i en børnehavegruppe med 24 børn.”
Timeansættelser går ud over fagligheden

Koster mere end en million

At processen har været, som den har været, og at både forældre og institutioner fik så sen en udmelding, er en klokkeklar fejl, siger Trine Frengler, der er socialdemokratisk formand for børne- og ungdomsudvalget i Skanderborg Kommune.

”Vi har ikke vidst, at det var en politisk sag før i august, hvor vi bliver gjort opmærksom på, at det koster på den anden side af en million kroner at starte med minimumsnormeringerne tre måneder før. Det har vi ikke sat penge til i budgettet for 2023,” siger Trine Frengler og påpeger, at det ville kræve, at de fandt pengene på andre områder. Derfor var der flertal for, at de starter med ordningen pr. 1. januar 2024 i stedet.

”Derfor bliver det som det nu er besluttet. At det må være sådan, at vi kører indskrivning til børnehaven, når de er to år og ni måneder frem til nytår. Det er ikke en besparelse, men det handler om, at vi ikke skal finde flere penge i det indeværende budget,” siger Trine Frengler og understreger, at ’det ikke er en sparefinte’, men at de siden 2020 har tilført området 37 millioner kroner i Skanderborg Kommune.

- Men hvordan skal dagtilbudslederne administrere det?

”Her har jeg fuld tiltro til dagtilbudslederne,” siger hun.

Men i vuggestuen Søvang i Stilling er Torben Rokkedal Lausch stadig i tvivl.

”Man kan med en måned og en dags varsel få at vide, at ens barn skal op i børnehaven, hvor der i forvejen er overbelægning, fordi daginstitutionerne gør, hvad de kan for at hjælpe kommunens problemer med manglende pladser. Det giver ikke den normale ro til at sikre en god overgang fra vuggestue til børnehave,” siger han og understreger, at han er tryg ved, at daginstitutionerne gør, hvad de kan.

”Men jeg synes det er meget forvirrende, at politikerne ændrer praksis i sidste øjeblik, og det er urimeligt, at ledere og medarbejdere i de i forvejen pressede institutioner, bliver pålagt så stor en ekstraopgave.”