FOAs hovedbestyrelse siger ja til OK21: Nu er det op til medlemmerne
FOAs hovedbestyrelse har mandag stemt ja til at anbefale de nye overenskomstaftaler. Nu er det op til FOAs medlemmer, om de også vil stemme ja i urafstemningen.
08. marts 2021
Efter flere ugers forhandlinger mellem FOA, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om FOAs organisationsmidler har FOAs hovedbestyrelse mandag eftermiddag stemt ja til at sende resultatet til urafstemning hos medlemmerne.
Forbundsformand i FOA, Mona Striib, er glad for de nye aftaler.
”Taget i betragtning, at vi er i en sundhedskrise, og at vi er i en økonomisk usikker situation, er jeg tilfreds med, at vi ikke landede med et meget lavere resultat, som jeg godt kunne have frygtet. Jeg er yderst tilfreds med, hvordan det er lykkes os at få omsat en smal ramme – som vi ikke havde armene over hovedet over – til gode aftryk på alle sektorer,” siger Mona Striib og understreger, at det har været nogle sejlivede forhandlinger.
Egentlig havde parterne forventet at have alle aftaler på plads ved udgangen af februar, men på grund af flere knaster har forhandlingerne trukket ud.
”Vi er stædige, så når der er nogle ting, vi vil have gennem, bliver vi ved med at presse, indtil alle former for muligheder er afsøgt. Så ja, det har taget noget tid,” siger Mona Striib.
Mere uddannelse og løn
I FOAs egne organisationsforhandlinger har uddannelse og fremtidssikring af FOAs faggrupper stået højt på dagordenen, og det er nu aftalt, at det på tværs af sektorerne skal være lettere at videreuddanne sig. Projektet Ufaglært til Faglært videreføres, puljen til at uddanne social- og sundhedshjælpere til assistenter bliver genoptaget, og generelt på alle FOAs områder forbedres vilkår og løn for elever.
Blandt meget andet er flere nye stillinger blevet til i årets overenskomstforhandlinger. For eksempel er der kommet en ny stilling for social- og sundhedshjælpere og -assistenter i kommunerne. De kan nu ansættes i en 'praksisnær udviklingsstilling', hvor de specialiserer sig i for eksempel demens.
På regionernes område er det lykkes at tegne overenskomst for peers – en stilling, hvor brugererfaring fra for eksempel psykiatrien spiller en nøglerolle. Og i kommunerne er det også lykkes at overenskomstdække spirer – ansættelser af unge i fritidsjob på ældreområdet.
For mange faggrupper på tværs er sektorer er der desuden forhandlet en ekstra grundløns- og pensionsstigning hjem, som kommer oveni de generelle lønstigninger på 5,02 procent. Også de pædagogiske assistenter får en ekstra lønstigning, selvom KL ønskede at sætte dem ned i løn.
På Teknik- og Serviceområdet sikrer aftalen en bedre beskyttelse af ambulancereddernes spisepauser, og samtidig forbedres lønnen for paramedicinerne.
OK21 - hvad sker der nu?
Hvis FOAs medlemmer stemmer ja til overenskomsten, træder den i kraft den 1. april 2021 og løber til 31. marts 2024.
Alle er sikret en generel lønstigning