FOA taber principiel sag i Arbejdsretten om overvågning af ansatte

Fagbladet FOA har tidligere været på besøg i det hjem, hvor ægtefællen til den plejekrævende kvinde  i februar monterede videokamera tre steder for at overvåge ansatte fra hjemmeplejen. Rasmus Flindt Pedersen

Medarbejdere fra hjemmeplejen i Kolding måtte ikke nægte at arbejde i et hjem, hvor de blev videoovervåget. Det har Arbejdsretten netop slået fast. Men helt usædvanligt bliver FOA ikke pålagt en bod, fordi der ifølge dommen var tale om 'særlige omstændigheder'. Samtidig lover kommunen, at ingen af de pågældende medarbejdere vil blive tvunget til igen at arbejde i det pågældende hjem. 

14. september 2021

Der var tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, da medarbejdere fra hjemmeplejen i Kolding Kommune i april meddelte kommunen, at de ikke længere ville udføre arbejde i et hjem, hvor de blev udsat for lyd- og videoovervågning.

Det fastslår Arbejdsretten i sin dom tirsdag eftermiddag.

I sagen havde FOA argumenteret for, at medarbejderne var i deres gode ret til at nægte at komme i hjemmet på grund af hensynet til bestemmelsen om ’liv, ære og velfærd’.

Ansatte nægter at arbejde i hjem efter trusler og overvågning - nu skal sagen for Arbejdsretten


Men i dommen lægger Arbejdsretten vægt på, at det ”ikke er godtgjort, at videoovervågningen med lydoptagelse i det pågældende hjem gav tvingende grunde til arbejdsvægringen fra den 15. april 2021 af hensyn til medarbejdernes liv, velfærd eller ære”.

I FOA havde forbundsformand Mona Striib ’forventet at få besked om, at arbejdet skulle normaliseres,’ fortæller hun.

”Vi må konstatere, at der ikke i eksisterende lovgivning findes hjemmel til, at medarbejdere kan nægte at udføre arbejde i hjem, hvor de bliver overvåget. Det kalder på, at vi for omgående både får talt med KL og politikkerne på Christiansborg for at finde en lovmæssig løsning på de udfordringer flere af vores medlemmer oplever omkring overvågning,” siger Mona Striib.

 

FOA undgår bod

Kommunernes Landsforening, der repræsenterede Kolding Kommune i sagen, havde nedlagt påstand om, at FOA skulle betale en bod for ikke at have opfordret sine medlemmer til at genoptage arbejdet. Det krav bliver – ganske usædvanligt – afvist i dommen:

"Arbejdsretten finder imidlertid, at omstændighederne ved arbejdsvægringen (...) udgør sådanne særlige forhold, at der efter en samlet vurdering undtagelsesvist ikke er grundlag for at pålægge FOA en bod," fastslår Arbejdsretten, som blandt andet henviser til, at ledelsen i Kolding Kommune har anerkendt, at opgaven kunne være en belastning for medarbejdernes trivsel.

Netop den del af dommen vækker tilfredshed hos FOA, hvor Mona Striib mener, at det et udtryk for, at Arbejdsretten har indset sagens alvorlighed.

"Det er et signal om, at retten i den grad har vurderet, at der var tale om helt særlige omstændigheder, som betyder, at vi ikke får en bod, selvom vi undlod at opfordre vores medlemmer til at genoptage arbejdet," siger Mona Striib.


Tidligere har Fagbladet FOA beskrevet, hvordan medarbejderne gennem en årrække er blevet chikaneret og til tider truet af ægtefællen til den kvinde, de hjalp og plejede. Og da ægtefællen i februar monterede videokameraer i hjemmet, var medarbejdernes grænse nået.
 
Derfor har forbundsformand Mona Striib stadig fuld forståelse for, at medarbejderne ikke kan holde til at arbejde i det pågældende hjem.

"Nu skal den lokale FOA-afdeling derfor sætte sig ned med kommunen og finde en langsigtet løsning," siger Mona Striib.

 

Kommune vil finde permanent løsning

I Kolding Kommune er sekretariatschef Brian Urban glad for, at der er kommet en afgørelse – om end den ikke ændrer kommunens fokus, siger han:

"Vi skal fortsat arbejde på at finde nogle gode løsninger, som sikrer, at vi både tager ansvar overfor vores borgere og medarbejdernes arbejdsmiljø."

Ifølge sekretariatschefen vil ingen af de medarbejdere, der har nægtet at komme i det pågældende hjem, blive tvunget til igen at udføre arbejde i hjemmet.

Han oplyser, at det private plejefirma Psykiatri Plus frem til midten af november vil fortsætte med løse hjemmeplejeopgaverne i hjemmet, hvorefter kommunen vil tage opgaven tilbage.

"Det giver os en periode, hvor vi samarbejde med FOA, DSR, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljøorganisation skal finde permanente løsninger. En mulighed er at rekruttere et antal medarbejdere i hver hjemmeplejegruppe, som er motiverede for at løse opgaver i hjem med 'særlige udfordringer'," siger Brian Urban og tilføjer, at nogle medarbejdere på eget initiativ har henvendt sig, fordi de er interesseret i at varetage en sådan funktion.

Ifølge Brian Urban har Kolding Kommune ingen kommentarer til, at FOA undgår at betale bod. Den del af dommen tager kommunen 'til efterretning', som han udtrykker det.