Flere penge på vej til dig: I april stiger både løn og pension

Med aprillønnen udmøntes en del af den lønstigning, der blev forhandlet hjem ved overenskomstforhandlingerne sidste år. Det vil stort set alle ansatte i kommuner og regioner nyde godt af.

17. april

Når du om få dage modtager din lønseddel for april, er der en stor sandsynlighed for, at den ser en smule anderledes ud end for bare en måned siden. I hvert fald hvis du er ansat i en kommune eller en region. Her vil alle – eller i hvert fald næsten alle – opleve, at lønnen er steget.

Det skyldes de overenskomster, der blev vedtaget i foråret 2024.

De landede med en samlet ramme på 8,8 procent, hvor hovedparten – i alt 6,5 procent – blev brugt til generelle lønforhøjelser for alle. Langt hovedparten af de penge er kommet i cirkulation.

Den sidste fjerdedel af rammen – cirka to procent – blev reserveret til de enkelte fagforbunds egne forhandlinger. Det er de penge, der nu kommer til udbetaling.

Læs også Den bedste aftale i 30 år

Det betyder, at stort set samtlige faggrupper i FOA med virkning fra 1. april har fået forhøjet deres grundløn, grundlønstillæg eller pensionsprocent – eller lidt af det hele – fordi FOA prioriterede lønforhøjelser til så mange som muligt.

Puslespil med mange brikker

I FOA husker forbundsformand Mona Striib OK24 som et puslespil med usædvanligt mange brikker.

Umiddelbart før forhandlingerne gik i gang, landede der nemlig en trepartsaftale, der sikrede en håndfuld faggrupper et ekstraordinært lønløft og samtidig også gav lidt flere medarbejdere større tillæg for at arbejde på skæve tider.

”Vi ville gerne have en form for balance, så der også blev noget ekstra til dem, der ikke var en del af treparten. Derfor var det vigtigt for os, at de enkelte organisationer fik så mange penge som muligt til deres egne forhandlinger,” siger Mona Striib.

Syv års anciennitet honoreres

Det er på baggrund af de forhandlinger, de kommunalt ansatte sosu-medarbejder med virkning fra 1. april har fået et nyt kvalifikationstillæg.

Det betyder, at social- og sundhedshjælperne efter syv års ansættelse automatisk løftes op på løntrin 24, mens social- og sundhedsassistenterne placeres på løntrin 31.

Dermed har de tre anciennitetstillæg i deres overenskomst – og her skal det noteres, at sosu-kollegerne i regionerne ikke er blevet overset. De blev allerede sidste år omfattet af det nye syv års-tillæg.

Vi ville gerne have en form for balance, så der også blev noget ekstra til dem, der ikke var en del af treparten.

Mona Striib, Formand for FOA

Pædagogiske assistenter løftes

En tilsvarende nyskabelse træder i eksempelvis i kraft for pædagogiske assistenter i kommunernes. Nu får de også et anciennitetstillæg efter syv års ansættelse, hvor de placeres på løntrin 26. Og med virkning fra 1. april har alle pædagogiske assistenter i kommunerne i øvrigt fået et årligt lønløft på 2.000 kroner

Resultatet af OK24 betyder blandt meget andet også, ledere og mellemledere, der er ansat på ældre- og sundhedsområdet også løftes og nu eksempelvis har mulighed for at blive indplaceret på løntrin 49.

LÆS OGSÅ Sådan stemte medlemmerne

Der er også tænkt på vokseneleverne og ikke-uddannet personale på social- og sundhedsområdet. De stiger nu til løntrin 13.

Og på det regionale område vil alle, der i dag har et funktionstillæg på 8.255 kroner få en årlig forhøjelse af det tillæg på 6.107 kroner.

Flere penge til alle de lavtlønnede

Der er også flere penge til de lavestlønnede som eksempelvis de husassistenter og ufaglærte i hjemmeplejen, der i dag er placeret på løntrin 11-14.

De får nu en ekstra lønforhøjelse på cirka 2.000 kroner om året i kommunerne og 2.500 kroner i regionerne. Her stammer stigningen dog fra de centrale forhandlinger, fordi man der prioriterede, at de lavestlønnede fik lidt mere i posen. Og den forbedring trådte altså også i kraft 1. april.

Hvis du er i tvivl om, hvad alt dette betyder for dig, kan du spørge din tillidsrepræsentant, din fagforening eller kigge i det nye, digitale nummer af FOAs lønmagasin, som du finder her. Her kan du se, hvor du er indplaceret, hvad det årlige grundbeløb eventuelt er steget til, og om din pensionsprocent er hævet.

Er du forudlønnet på det tekniske område, får du ikke lønstigningerne med aprillønnen, men du vil få det udbetalt med tilbagevirkende kraft, når lønsystemerne er opdaterede.

Lønmagasin for kommunalt ansatte

Lønmagasin for regionalt ansatte

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler