Fagtoppens dom: Lizette Risgaard udviste dårlig dømmekraft og upassende opførsel

Lizette Risgaard er fortid i FH, men føler alligevel, at hun har fået en form for oprejsning efter advokatundersøgelsen af hendes opførsel over for især yngre mænd. Heidi Lundsgaard/Fagbladet FOA/Arkiv

Advokatundersøgelse dokumenterer flere episoder, hvor den tidligere FH-formand stod bag uønskede berøringer mod unge mænd. Ingen af episoderne var i strid med loven, men hendes position fremhæves som en skærpende omstændighed. ”Denne sag har ikke pyntet, men nu må vi videre,” siger FOA-formand Mona Striib.

03. august 2023

Den tidligere topfigur i fagbevægelsen, Lizette Risgaard, har i flere tilfælde udvist både dårlig dømmekraft og upassende opførsel over for en række unge mænd.

Det konkluderer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), efter at først forretningsudvalget og derefter hovedbestyrelsen på maratonlange møder torsdag behandlede den undersøgelse, som advokatfirmaet Kromann Reumert på FH’s foranledning har udfærdiget i kølvandet på de anklager, der sidst i april blev rejst mod Lizette Risgaard i artikler i Ekstra Bladet og Berlingske.

Her berettede en række unge mænd – ansatte i FH eller deltagere i sociale arrangementer, hvor Lizette Risgaard var til stede – om episoder, hvor hun havde udsat dem for ’uønsket berøring’.

Dengang var der tale om knap 10 anklager, men den endelige rapport beskæftiger sig med 25 tilfælde, fordi en række episoder siden er blevet anmeldt til advokatfirmaet. Det kan dog ikke udelukkes, at nogle af de 25 tilfælde er identiske.

I fem af de tilfælde er der ifølge rapporten tale om dokumenteret upassende adfærd og berøring. Og i tre af dem er der være tale om en overtrædelse af FH’s eget kodeks for god adfærd. Det kodeks blev imidlertid først vedtaget i 2022 – og alle tre tilfælde fandt sted før den tid.

 

Et tilfælde er et for meget

I rapporten kalder Kromann Reumert det en ’skærpende omstændighed’, at Lizette Risgaard som formand har haft en særlig magtrelation over for de unge mænd. Tre af episoderne handler om personer, der ikke er ansat i FH. Det drejer sig alene om gæster til forskellige sociale eller faglige arrangementer, og derfor er der ikke sket overtrædelser af hverken arbejdsmiljø- eller ligebehandlingsloven.

På et pressemøde torsdag aften lagde den fungerende FH-formand Morten Skov Christiansen ikke skjul på, at organisationen ser med stor alvor på sagen:

”Et tilfælde er et for meget,” understregede han.

 

Havde udløst alvorlig advarsel

Da anklagerne blev kendt sidst i april, besluttede FH’s forretningsudvalg i første omgang, at Lizette Risgaard skulle blive som formand og afvente konklusionerne i advokaternes rapport.

Den beslutning var dog kun få timer gammel, før et par af FH’s medlemsforbund meddelte, at de ikke længere havde tillid til deres formand.

Et par dramatiske døgn senere trak Lizette Risgaard sig fra posten, og ifølge FOA-formand Mona Striib er det ikke usandsynligt, at det også var blevet udgangen, hvis Lizette Risgaard – helt hypotetisk – var blevet siddende.

”Hvis hun stadig havde været formand, ville konklusionerne om dårlig dømmekraft og upassende adfærd i min verden have udløst en meget kraftig advarsel med tilføjelse om, at der ikke ville være plads til gentagelser. Men med den position er det nok et spørgsmål, om man kan blive siddende med sådan en advarsel over sig,” siger Mona Striib til Fagbladet FOA.

 

Håndteret efter bogen

I forlængelse af anklagerne mod Lizette Risgaard er det kommet frem, at centrale personer i FH var blevet orienteret om et par af episoderne.

Derfor har Kromann Reumert også undersøgt, om FH’s politiske og administrative ledelse har håndteret sagerne korrekt, og her er konklusionen, at ledelsen – som Morten Skov Christiansen formulerede det på pressemødet – har ’ageret på vores viden’.

Den kendsgerning er FOA-formand Mona Striib meget, meget tilfreds med:

”Alt er blevet korrekt håndteret og behandlet efter bogen. Og sådan skal det også være i en fagforening,” siger Mona Striib.

Risgaard føler hun har fået oprejsning

Da anklagerne mod Lizette Risgaard kom frem, undskyldte hun selv sin opførsel – både i tv og på Facebook. Hun nævnte også, at hun ikke var enig i alle forhold, og tirsdag i denne uge erklærede hun i JP Finans, at hun aldrig havde gramset på nogen, og at hun i øvrigt – når hun havde set Kromann Reumert-rapporten – ville overveje muligheden for at tage retslige skridt.

Den mulighed står stadig åben, fremgår det af et nyt opslag på Facebook torsdag aften. Her skriver Lizette Risgaard, at hun nu har brug for at overveje, hvordan hun vil tilrettelægge sin fremtid, og hvilke konsekvenser sagen i øvrigt skal have.

Samtidig erklærer hun sig også glad for, at hun ifølge advokaternes vurdering ikke i nogen af de fem nævnte tilfælde har overtrådt hverken lovgivning eller FH’s egne retningslinjer. Og så gentager hun sin utilfredshed med de medlemsforbund, der undsagde hende i april og på den måde skabte sorg hos hende og hendes familie og forpurrede hendes ønske om en fair proces.

”Det kan rapporten ikke rette op på, selv om jeg føler, den giver mig oprejsning,” skriver den tidligere formand.

 

Mona Striib: Nu skal vi videre

I FOA vil forbundsformand Mona Striib ikke forholde sig til udsigterne til eventuelle retslige efterspil. Det er, som hun udtrykker det, ”Lizettes afgørelse”.

Til gengæld vil Mona Striib gerne gøre status efter tre dystre måneder i fagbevægelsens historie. Tre måneder, alle har lært noget af:

”Vi kan konstatere, at det var godt, vi fik vedtaget vores kodeks og vores whistleblowerordning. Og vi står godt ved at have gennemført undersøgelsen, og at vi har haft tålmodigheden til at drøfte den. Men ellers har det ikke været kønt, og der er ikke grund til at pynte på det, siger Mona Striib og forsikrer, at FH efter at have sundet sig står stærkt til den kommende tids dagsordener.

I første omgang skal der dog vælges ny FH-formand. Det sker på en ekstraordinær kongres 7. september, og de næste uger vil en eller flere kandidater blive kørt i stilling.