Færre krav til mennesker på sygedagpenge: ”På papiret ser det fint ud” 

"Det er en rigtig god aftale," sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen om de nye regler på sygedagpenge-området, hun i dag præsenterede. De er strikket sammen af de tre regeringspartier samt SF, de radikale, de konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Morten Bruun

Nye regler om sygedagpenge skal gøre det nemmere for både sagsbehandlerne og sygemeldte. FOA er bange for, at øget frihed til kommunerne truer borgernes retssikkerhed.

14. marts

Mere værdighed og mere smidighed.

Sådan lyder to af de begreber, der motiverer de ændringer af loven om sygedagpenge, som regeringen og et meget stort flertal af partierne i Folketinget præsenterede torsdag.

Målet er at forenkle håndteringen af de knap 450.000 årlige sygedagpengesager herhjemme. Og forslagene er i høj grad inspireret af de erfaringer, en række nordjyske frikommuner har gjort de seneste år og er møntet på både de tunge, knap så tunge og meget lette sager.

For eksempel skal folk, der ligger hjemme med et brækket ben og er sikre på at vende tilbage til jobbet, ikke længere stille op til fire samtaler med kommunen under sygefraværet.

”Vi fjerner 60.000 samtaler om året. Det er et stort bidrag til afbureaukratisering,” sagde den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, da hun præsenterede det, hun kaldte ’en rigtig god aftale’.

 

Kommuner får længere snor

Den vurdering har Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører i FOA, sympati for. Men samtidig er hun skeptisk. I hendes overordnede vurdering handler ændringerne om større frihed til kommunerne og færre rettigheder til borgerne.

”På papiret ser det fint ud for både kommuner og borgere, at de tunge sager nu kan behandles mere fleksibelt end i dag,” siger hun og fortsætter:

”Men papir er skrøbeligt, og tankerne bag forslaget er kun fine, hvis alle kommuner forstår deres opgave og tager hånd om borgeren,” siger hun og noterer, at vi allerede i dag oplever kommuner, der misforstår opgaven.

”Og hvorfor skulle det ændre sig,” spørger hun og hæfter sig ved, at kommunerne nu får længere snor, når de i fremtiden selv må vurdere, om en borger har brug for at få sin sag vurderet af det kommunale rehabiliteringsteam.

”Kommunerne får længere snor. Det kan betyde, at vores medlemmers retssikkerhed forringes. Udfordringen opstår jo i praksis, når pressede kommunale budgetter overskygger det socialfaglige skøn,” siger hun.

 

Bedre kommunikation med læger

Partierne bag det nye forslag er også enige om at undersøge muligheden for at ændre i kommunikationen mellem jobcentre og sundhedsvæsenet, så den i højere grad bidrager til bedre beslutninger i de konkrete sager om sygedagpenge.

Det er ikke altid tilfældet i dag, hvor der er for mange eksempler på, at kommunens formål med at rekvirere en lægeattest er uklart for den praktiserende læge.

Dén forbedring fremhæver Maria Klingsholm som et 'meget stort ønske fra FOAs side':

”I FOA har vi set alt for mange eksempler på, at lægeattester er blevet misfortolket – ja, måske endda misbrugt – til at træffe forkerte afgørelser,” forklarer hun det ønske.

 

Kræver politisk mod

På torsdagens pressemøde var Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn den eneste fra forligskredsen, der hældte en smule malurt i bægeret. Det skete, da han satte ord på netop risikoen for en forringet retssikkerhed for den enkelte borger.

”Hvis man for eksempel har været til møde med sagsbehandler, skal man da vide, hvad sagsbehandleren har taget af notater. Der skal være hundrede procent gennemsigtighed,” sagde Mikkel Bjørn.

Beskæftigelsesministeren har ikke samme bekymring for retssikkerheden. Til gengæld tror hun, at de nye regler vil være til gavn både for sagsbehandlere og borgere.

”Den brede debat om frisættelse handler grundlæggende om, hvorvidt vi tror på, at vi skaber de bedste systemer med nidkære proceskrav fra Christiansborg, eller om vi skaber dem ved at give medarbejderne plads til at møde det enkelte menneske med deres faglighed,” sagde Ane Halsboe-Jørgensen og fortsatte:

”Det kræver politisk mod at gå den vej, vi går nu. Og det kommer til at kræve endnu mere mod, når vi sidder med den store reform.”

Med den formulering henviste hun til den meget større reform af hele beskæftigelsesområdet, regeringen ventes at præsentere sidst på året. Den har FOA også store forventninger til.

 

”Der er virkelig brug for at fokusere på, hvordan folk kommer tilbage i varig beskæftigelse efter et langt forløb på sygedagpenge – for eksempel ved at have endnu mere øje på, hvordan den enkelte bliver omskolet,” siger hun.

Det skal du vide om forligspartiernes forslag

Her er hovedindholdet af de forslag, regeringen og forligskredsen i dag præsenterede. De fleste punkter kræver lovbehandling og træder i kraft 1. januar næste år.
Fleksibel brug af rehabiliteringsteams. Kommunerne skal kun inddrage rehabiliteringsteamet, når de vurderer, at borgeren kan have behov for en tværfaglig indsats. Borgeren skal altid kunne bede om en ny sagsbehandler og/eller klage over de tilbud, der indgår i jobafklaringsforløbet.
Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteams. Kommunerne skal fremover have mulighed for at sammensætte rehabiliteringsteamet ud fra en vurdering af den konkrete sag. Dog skal der altid være en repræsentant fra beskæftigelsesområdet og en repræsentant fra regionens kliniske funktion. Borgeren kan altid medbringe sin egen bisidder. Disse regler gælder også for sager om ressourceforløb, førtidspension og fleksjob.

Den generelle ret til at blive tilbudt et mestringsforløb afskaffes. I stedet skal et mestringsforløb i højere grad målrettes de borgere på sygedagpenge, der kan få gavn af forløbet.

Færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse. Reglerne for kommunens lovpligtige kontakt med sygemeldte skal lempes. Eksempelvis skal sygemeldte slippe for unødvendige opkald, når det vurderes, at de helt sikkert vender tilbage til deres job.

Styrket fokus på kommunens kontakt med alvorligt sygeI dag er der for stor variation i kommunernes kontakt med alvorligt syge borgere. Nu skal det gøres tydeligt, hvordan praksis skal være på tværs af kommunerne.

Afskaffelse af generelt krav om lægeattester. Kravet om at indhente lægeattest i alle sager, der skal forbi rehabiliteringsteamet – inklusive sager om ressourceforløb, førtidspension og fleksjob – afskaffes, hvis kommunen finder de allerede tilgængelige oplysninger tilstrækkelige.
Derudover indledes en række undersøgelser af områder, hvor sygedagpengesystemet kan gøres enklere og mere forståeligt. Det drejer sig blandt andet om den digitale selvbetjeningsløsning ’Mit Sygefravær’ og jobcentrenes samarbejde med de praktiserende læger.

Læs hele forslaget her
Kilde: bm.dk