Efter gentagne historier om svigt:Nu kræver FOA handling fra politikerne

Der er brug for ’bedre kontrol’ for at undgå svigt af udsatte borgere og misbrug af offentlige midler, lyder det fra FOAs næstformand.
08. april
Stram reglerne for, hvordan tilbud bliver godkendt. Indfør en grænse for, hvor meget udbytte ejerne må tage ud.
Og følg så nøje med i, om den enkelte borger i tilbuddet rent faktisk får den hjælp og støtte, vedkommende har brug for.
Sådan lyder nogle af de i alt fem forslag, som FOA har sendt til socialminister Sophie Hæstorp Andersen, finansminister Nicolai Wammen og Folketingets social- og finansordførere.
Det er helt vanvittigt.
Thomas Enghausen, næstformand i FOA
FOAs fem forslag kommer, efter listen over botilbud, hvor anbragte er blevet udsat for svigt, bliver ved med at vokse. Ifølge FOA er det på høje tid, at politikerne griber ind.
”FOA er blevet beskyldt for at lave politik på enkeltsager, men intet kan være mere forkert. Vi har set alt for mange sager om misbrug af offentlige midler og svigt af udsatte borgere og i værste tilfælde dødsfald,” siger næstformand Thomas Enghausen, der er politisk ansvarlig på privatområdet.
FOAs fem forslag
Hovedtrækkene i FOAs fem forslag er:
Strammere krav til godkendelse af botilbud
Som det første foreslår FOA, at kravene til godkendelse af tilbud skal skærpes, og at tilbuddene hele tiden skal kunne dokumentere, at økonomi, kvalitet og kompetencer er i orden.
Loft over udgifter
Der skal sættes grænser for, hvor meget private tilbud må bruge på f.eks. husleje, administration og køb af ydelser fra egne søsterselskaber. Det skal stoppe overbetaling og sikre, at pengene går til borgerne og ikke til profit.
Tættere opfølgning på borgerens indsats
Kommunerne skal løbende tjekke, om den enkelte borger får den rette hjælp. Nogle steder giver for meget eller for lidt støtte – ikke ud fra borgerens behov, men mere for at øge indtjeningen.
Flere og bedre tilpassede tilbud
Der skal oprettes flere forskellige botilbud, så alle får det rigtige tilbud. Kommunale, regionale og private tilbud skal arbejde bedre sammen, så der altid er et egnet tilbud klar.
Begræns udtræk af profit på udvalgte områder
På for eksempel krisecentre og herberger, hvor ledere selv visiterer og prisfastsætter, bør det være et krav, at eventuelt overskud bliver i tilbuddet og ikke udbetales som profit.
Bosteder tvangslukkes
Senest har det private bosted Frisk-Pust været i mediernes søgelys.
Ifølge Information har Socialtilsyn Øst modtaget 19 advarsler fra blandt andet medarbejdere, naboer og myndigheder, der handler om omsorgssvigt, vold, trusler og svindel på stedet. Alt imens fik tilbuddet i 2023 43,6 millioner kroner i opholdsbetalinger.
”Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor det her tilbud ikke er lukket ned endnu,” lyder kritikken fra Christine Hemme, lektor på Via University College, til avisen.
En lang række andre botilbud er blevet lukket af socialtilsynet på grund af kritisable forhold.
Eksempelvis kunne vi på Fagbladet FOA i slutningen af sidste år fortælle, at mindst 19 botilbud på fire år var blevet tvangslukket – heriblandt var der eksempler på overgreb, krænkelser og vold mod anbragte børn.
LÆS OGSÅ Overgreb, krænkelser og vold mod anbragte børn: Mindst 19 botilbud tvangslukket på fire årSamtidig viser en opgørelse fra Social- og Boligministeriet, at der på et enkelt år er sket en fordobling af det udbytte, som ejere af private bosteder, har udbetalt til sig selv.
”Helt vanvittigt”
Ifølge Thomas Enghausen er en opstramning nødvendig for at sikre forsvarlig anvendelse af offentlige midler.
”Vi har bunker af eksempler på misbrug af offentlige midler, som for eksempel er gået til leasing af dyre biler, dyr rødvin og lønninger, der nærmer sig statsminister-niveau. Det er helt vanvittigt,” siger han og tilføjer:
”Vi anerkender, at man konkurrenceudsætter nogle velfærdsydelser, men det betyder ikke, at man bare skal slå gækken løs. Det er offentlige midler, og der bliver nødt til at ske opstramning af vores kontrolforanstaltninger.”
LÆS OGSÅ Dyk selv ned i sagerne: Derfor blev 19 botilbud tvangslukket- Så det handler om mere kontrol i virkeligheden?
”Ikke om mere kontrol, men bedre kontrol. Vi ønsker ikke et bureaukratisk monster, men når vi bliver ved med at se svigt af borgere, der er afhængige af hjælp, bliver vi nødt til at gøre noget, Det er derfor, vi kommer med de her forslag.”
Positive tilbagemeldinger
- Har du en oplevelse af, at der sker flere svigt på bosteder end tidligere?
”Det er i hvert fald kommet bag på mig, at det nærmest er på ugentlig basis, at der kommer en ny afsløring. Det har jeg aldrig oplevet før, hvor medier landet over kan sidde og hive den ene sag efter den anden op af skuffen. Det er dybt bekymrende, og det siger jeg både som forbundsnæstformand og som borger i det her samfund.”
”Der vil altid være folk, der vil snyde og bedrage, men den skærpende omstændighed her er, at det rammer udsatte borgere, som er afhængige af andre.”
- Hvor stor opbakning oplever du?
”Vi har haft en god og bred dialog i udarbejdelsen, og alle er sådan set enige i, at der skal ske noget. Spørgsmålet er så, hvor langt man vil gå. Hvis vores bud bliver gennemført, skærper det lovgivningen og kontrollen, men det er også meningen. Vi har først lige sendt det til politikerne, men har allerede fået de første positive tilbagemeldinger.”
”Mit indtryk er, at alle sidder og er lige frustrerede uanset partifarve. Den største uenighed handler om den del med profit, men hvis man ser bort fra det element, er mit indtryk, at der generelt er opbakning,” siger Thomas Enghausen.