"Decideret skandale":Partier kræver fuldt overblik over millionprofit på bosteder
Det vækker forargelse på Christiansborg, at ejere af private botilbud hiver millioner af skattekroner ud til sig selv. Regeringen er splittet.
20. november
Hvor mange skattekroner hives ud som profit og ender i bostedejeres egne lommer?
Dét spørgsmål kræver SF og Enhedslisten nu et præcist svar på af socialministeren. Det sker, efter Fagbladet FOAs manuelle gennemgang viser, at mindst 155 millioner kroner på fem år er hevet ud som udbytte.
”Jeg bliver utrolig vred og indigneret. At man synes, det er okay at putte en masse af vores velfærdsskattekroner i egen lomme i stedet for at bruge dem på mennesker, der har allermest brug for det, synes jeg, er super provokerende,” siger SFs socialordfører Charlotte Broman Mølbæk.
For hver krone rigmændene trækker ud til sig selv, er der én mindre krone at hjælpe de sårbare danskere.
Pelle Dragsted, Politisk ordfører, Enhedslisten
”I Enhedslisten mener vi slet ikke, at det skal være muligt at udtage profit på botilbud. Hermed risikerer vi nemlig i bedste fald ’bare’, at penge, der kunne være gået til at hjælpe udsatte borgere, i stedet ryger ned i private lommer, og i værste fald, at profitten prioriteres over kvaliteten,” lyder det fra Rosa Lund, Enhedslistens handicap- og erhvervsordfører.
Og på Facebook kalder partiets politiske ordfører, Pelle Dragsted, udbyttet på 155 millioner kroner for en 'decideret skandale'.
"For hver krone rigmændene trækker ud til sig selv, er der én mindre krone at hjælpe de sårbare danskere, som behøver hjælp, for.
Og her er tale om 155 millioner kroner. Tænk, hvilken gavn de kunne have gjort, hvis de var gået til for eksempel unge med psykiske problemer i stedet for mere årgangsrødvin hos velfærdskoncerners profitører," skriver Pelle Dragsted.
'Dybt alvorligt'
Hos landets socialtilsyn har man ikke et samlet overblik over udbytte. I Socialtilsyn Hovedstaden er man derfor begyndt at lave manuelle registreringer for at have overblik over udviklingen, fortæller souschef Kristina Vang Jensen.
Tilsynets registreringer viser, at der blandt de tilbud, Socialtilsyn Hovedstaden fører tilsyn med, er sket en fordobling i udbytte: fra omtrent 27 millioner kroner i 2022 til cirka 56 millioner kroner i 2023.
Det er fuldt lovligt at udbetale udbytte fra sociale botilbud.
Overfor mindst 24 private botilbud har landets fem socialtilsyn udtrykt bekymring eller kritik af, at ejere har hevet profit ud.
Det skal tages ’dybt alvorligt’, mener Rosa Lund.
”Der er tale om tilbud til nogle af samfundets mest sårbare borgere. De midler, de får tildelt af det offentlige, skal selvfølgelig gå til den indsats og ikke ned i ejernes lommer,” siger hun.
For få dage siden fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag om at stoppe profit på drift af tilbud på det sociale område. Partiet foreslår, at eventuelt overskud geninvesteres i botilbuddet til gavn for borgerne.
Det her er et af de steder, hvor der er uenighed i regeringen
Camilla Fabricius, Socialordfører, Socialdemokratiet
SF ønsker også et stop, men Charlotte Broman Mølbæk ærgrer sig over, at der ikke umiddelbart tegner sig et politisk flertal for forslaget.
”I en tid, hvor vi har så store udfordringer på botilbud, der er en af de største udgiftsdrivere i kommunerne, virker det helt vildt mærkeligt, at man stadig synes, det er okay at trække store profitter ud.”
”Det er okay, at man tjener en fair løn, og at man har en institution, der løber rundt med høj faglighed, men hvis man kan hive store summer ud til sig selv, så er prisen for høj på de tilbud,” siger socialordføreren.
Uenighed i regeringen
Også Socialdemokratiet er modstander af, at der trækkes profit ud af botilbud i form af udbytte.
”Vores holdning har hele tiden været, at der slet ikke skal kunne trækkes profit ud af tilbud for børn og unge og mennesker med handicap,” siger partiets socialordfører Camilla Fabricius og tilføjer, at det endnu ikke har været muligt at finde et flertal bag ønsket.
”Vi har også forsøgt at sætte en øvre grænse af udbytte på 4-5 procent af overskuddet, men det har der heller ikke været opbakning til,” fortsætter ordføreren.
- Enhedslisten har netop stillet beslutningsforslag om at sætte en stopper for muligheden for at tage profit ud af sociale tilbud. Vil du stemme for det forslag?
”Det er for tidligt at sige. Vi er en del af en regering, hvor der ikke er flertal til at gå den vej, så det kan godt være, at jeg i sidste ende ender med at kigge på det. Socialdemokratiet er i den her regering for at blive ved med at præge, så vi går i den rigtige retning. Det her er et af de steder, hvor der er uenighed i regeringen,” siger Camilla Fabricius.
Kvaliteten skal være i orden
I Venstre og Moderaterne er man, som Camilla Fabricius indikerer, modstandere af at indføre regler, der begrænser muligheden for udbytte.
”Jeg har ikke noget imod, at man kan tjene penge på at lave private botilbud, hvis man leverer god kvalitet. Men jeg har meget imod, at man tjener penge på botilbud, hvis kvaliteten ikke er i orden. Og der er jo grænser for hvor mange penge man kan hive ud, uden at det går ud over kvaliteten,” lyder det fra Christian Friis Bach, Venstres handicap- og socialordfører, i en mail.
Ordføreren er ligeledes modstander af en øvre grænse for, hvor stort et udbytte kan være. Modellen er ’for firkantet’ med risiko for modsatte effekt, mener Christian Friis Bach:
”Nemlig at flere botilbud benytter præcis den grænse, selv om der måske kun er plads til lavere profit, hvis kvaliteten skal være i orden. Men vi skal have en stærkere vejledning, så kvalitet, pris og profit kan vejes mod hinanden af socialtilsynet.”
Når jeg hører, at udbytterne ifølge Socialtilsyn Hovedstaden for eksempel er knap fordoblet på et år, så er det da noget, der skal være en rigtig god forklaring på
Rosa Eriksen, Moderaternes socialordfører
Hos Moderaterne mener socialordfører Rosa Eriksen, at det er rimeligt, at private kan trække udbytte ud, når de har investeret i at skabe et botilbud.
"Vi vil jo gerne have private til at investere i at løse sociale opgaver. Men det er klart, at der skal være en afvejning imellem udbytternes størrelse og hensynet til at investere offentlige midler i at de udsatte borgere får det bedst mulige sociale tilbud eller bosted," skriver ordføreren i en mail.
Rosa Eriksen gør det samtidig klart, at udbytte ikke må være 'så store', at udsatte borgere ikke får den service, de har krav på eller kunne have fået.
"Det er en balancegang. Så når jeg hører, at udbytterne ifølge Socialtilsyn Hovedstaden for eksempel er knap fordoblet på et år, så er det da noget, der skal være en rigtig god forklaring på," lyder det.