Dansk præst i Sydslesvig: ”Hold for guds skyld fat i den danske model”
”Danskerne skal dæleme holde fast i deres fagforeninger,” lyder rådet fra Preben Mogensen. Han er præst i Flensborg, medlem af det danske mindretal og har fulgt med i, hvordan både det danske og tyske samfund har udviklet sig. Han frygter, at de tendenser på øget ulighed og fattigdom, han ser i Tyskland, vil sprede sig til Danmark.
03. august 2022
”I må for guds skyld holde fast i den danske model.”
Som regel forventer vi, at den slags bastante budskaber kommer fra en fagforeningsformand, der har stillet sig op på en ølkasse for at holde endnu en flammende tale.
Men der er andre, der deler den holdning. Deriblandt Preben Mogensen, men i modsætning til fagforeningsmanden bruger han ikke ølkassen som talerstol. Preben Mogensen er nemlig præst og færdes derfor bedst på en prædikestol.
Han bor lige syd for grænsen, er medlem af det danske mindretal i Sydslesvig og er efter en årrække som præst i Flensborg nu ansat i den danske menighed i Midt- og Sydangel. I en kort periode sad han i byrådet i Flensborg, og han har altid engageret sig i socialt arbejde og kampen mod ulighed.
Kendt forfatter: ”Omsorg er en superkraft, ikke alle har”
Det er derfor, Fagbladet FOA er taget til Sydslesvig for at møde præsten, som fra sin plads i grænselandet har udsigt til både Danmark og Tyskland og interesserer sig levende for, hvad der sker i de to nabolande.
Og han er ikke specielt begejstret for det, han ser. De seneste års udvikling på det tyske arbejdsmarked kan godt brede sig til Danmark, hvor tilslutningen til fagforeningerne falder, og flere bliver ansat på selvstændige kontrakter.
Det kan, vurderer Preben Mogensen, betyde, at fremtiden er usikker for den danske model.
”Og det vil virkelig være en skam,” siger han og udtrykker ønske om, at de danske sejre på arbejdsmarkedet skal beskyttes.
KL-udvalgsformand om ældreområdet: ”Der er simpelthen ikke hænder nok”
I skal råbe vagt i gevær
Gamle reformer holder ikke
Tre job men stadig på sulteløn
Fattigdom er mangel på håb
”Jeg føler, at der er en mangel på empati og medfølelse”
”Når jeg har mødt den her skrankepavementalitet, så føler jeg, at der er en mangel på empati og medfølelse. Det er frygteligt at sidde overfor nogen, der ikke er en skid ked af, at de ikke kan gøre noget. Bureaukratiet er noget, man kan leve med, når man kan mærke at sagsbehandleren selv er ked af, at de ikke kan hjælpe.”