Dag 1 efter Lizette: ”Nu ser vi fremad”

1. maj blev ganske anderledes, end Mona Striib havde forestillet sig, da hun skrev sin oprindelige taler. Hun høstede klapsalver under talen, der ikke kun handlede om elefanten i rummet: Lizette Risgaards afgang som formand for FH. Jørgen True

1. maj er arbejdernes international kampdag. Og selvom det i år var Dag 1 efter Lizette Risgaards dramatiske farvel som FH-formand, var både humøret og kampgejsten højt i Fælledparken. Fagbladet FOA var med.

Opdateret 02. maj 2023

Umiddelbart var alt, som det skal være til en 1. maj-fest i Fælledparken i København: Solen skinnede, fanerne var røde, og publikum og politiske paroler var i vater.

Men alligevel var der noget, der var anderledes. Det var nemlig dag 1 efter den dramatiske weekend, hvor Lizette Risgaard måtte trække sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) på grund af anklager om upassende opførsel over for en række unge mænd, som alle var ansatte i FH eller på anden måde aktive i fagbevægelsen på det pågældende tidspunkt.

Ifølge det oprindelige program skulle Lizette Risgaard have været hovedtaler i Fælledparken, hvor hun garanteret ville have hyldet sammenholdet og talt om alt fra store bededag til ulighed og seniorordninger.

 

Læs også: Mona Striib: ”Vi har fået en lussing, men er ikke handlingslammede”

Men på grund af sagen – og hendes nye titel som forhenværende formand for FH – var Lizette Risgaard pillet af plakaten og erstattet af Ditte Gottlieb Bredahl, der er formand for HK Kommunal Hovedstaden.

 

Længere er den ikke

Og hun lød faktisk som en FH-formand, da hun lagde ud med netop at hylde fællesskabet, fremhæve fagbevægelsens betydning for velfærdssamfundet og brokkede sig over regeringens angreb på store bededag. Men så tog hun hul på den aktuelle sag og understregede, at både virksomheder og fagbevægelse skal forstå, at den unge generation ’gudskelov’ finder sig i mindre end de ældre generationer.

”Det var fint, da Venstres Ungdom sidste år gik forrest i kritikken af den daværende Venstre-borgmester Cecilie Lonning-Skovgaards grænseoverskridende adfærd på Københavns Rådhus. Og det var fint, at det var fagpolitiske ungdomsorganisationer, der i fredags var først til at udtrykke mistillid til Lizette Risgaard. Som krænker kan man ikke sidde som formand for FH,” erklærede Ditte Gottlieb Bredahl og fortsatte:

”Længere er den ikke.”

Klokkeklare principper

Den salut udløste applaus, men det gjorde FOAs forbundsformand Mona Striib også, da hun gik på talerstolen og indledte med det, hun kaldte ’et lille bud på weekendens uheldige forløb’.

Hun har lige siden sagens start kæmpet for, at Lizette Risgaards fremtid som formand først blev afgjort efter fremlæggelsen af den hurtige og uafhængige advokat-undersøgelse af forløbet, som FH’s forretningsudvalg i enighed bestilte fredag morgen.

Men samtidig har hun også sagt, at Lizette Risgaards beslutning om at stoppe var den eneste rigtige set i lyset af, at flere forbund i løbet af fredagen og lørdagen mistede tilliden til hende.

”Det er et klokkeklart princip, at ingen – som i overhovedet ingen – skal opleve at blive krænket. Men det er et lige så klart princip, den, der oplever krænkelsen, og den, der anklages, skal have en fair rettergang. Sådan arbejder vi i fagbevægelsen,” fastslog Mona Striib i Fælledparken og fortsatte uden pause til de emner, hun allerhelst vil tale om – uanset om det er hverdag eller kampdag:

”Jeg skal hilse jer fra FOAs medlemmer og sige ’hold op, hvor skal vi tage os sammen for at få det her velfærdssamfund til at fungere. Vi oplever ulighed i uddannelse, ulighed i sundhed, ulighed i livsvilkår. Det går simpelt hen den forkerte vej.”

Siger præcis det, jeg gerne vil høre

Mona Striib ramte Charlotte Bartholin lige i hjertet. Hun er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i det distrikt i København, der hedder Vesterbro, Kongens Enghave og Valby. Og hun slugte forbundsformandens ord, som hun stod der lige foran scenen iført rød FOA-kasket til at skygge for solen.

”Det var en fantastisk tale. Jeg vil ikke udtale mig om Lizette Risgaard, men Mona siger præcis det, jeg gerne vil høre. Og så taler hun om, hvad 1. maj handler om. Nu skal vi videre. Vi skal se frem,” sagde Charlotte Bartholin og pegede på OK24 som den allervigtigste af den nærmeste fremtids dagsordener.

Bedre til at sige nej

Et lille stykke fra scenen – lige foran FOA SOSUs og FOA 1’s fælles 1. maj-telt – slængede to ægtepar og deres fire små børn sig på tæpper i græsset. Her var det især kvinderne Pernille Parknov og Louise Ellesøe Myrhøj, der er henholdsvis social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper, der førte an.

”På en ene side skal ingen føle sig krænket. Men på den anden side er det måske blevet for let at skrive #metoo. Det kunne være virkelig fint, hvis alt det her ender med, at vi som individer bliver bedre til at sige nej i situationen i stedet for at gemme på oplevelserne,” sagde de og understregede, at Lizette Risgaards farvel til formandsposten var det eneste fornuftige:

”Jeg har faktisk mødt hende og oplevet hende som både varm, åben og imødekommende, men det dur jo ikke med sådan en sag. Der skal være rene linjer,” sagde Pernille Parknov og fik et anerkendende nik fra sin mand Bjarne, der i øvrigt er social- og sundhedsassistentelev og sammen med Louise Ellesøe Myrhøjs mand havde travlt med at holde øje med Ane, Silas, Isabella og Nikolaj og en hund, der havde forvildet sig ind i deres selskab.

Vi er ikke svækkede

Som de slængede sig der i solen, var de unge forældre og deres børn symbolet på den fremtid, alle på talerstolen havde øjnene rettet imod i deres taler – når de altså ikke beskæftigede sig med sagen.

Og den fremtid er måske ikke så håbløs. I hvert fald ikke ifølge Mona Striib, som efter at have kvitteret for regeringens invitation til trepartsforhandlinger om seniorpensionen og fremhævet udfordringer som fastholdelse, lokalløn og 0-time-kontrakter kiggede ud over Fælledparken og trak luft ind til en sidste sætning:

”I må ikke tro, vi er svækkede i fagbevægelsen. Vi er så klar.”

Næste etape

Opdatering 2. maj:

På et forretningsudvalgsmøde tirsdag morgen har FH og advokatfirmaet Kromann Reumert aftalt, at den eksterne undersøgelse af anklagerne mod Lizette Risgaard og FH’s håndtering af sagerne sættes i gang straks.

Målet er, at undersøgelsen er klar inden sommerferien. Rammerne for undersøgelsen er fastlagt er Kromann Reumert i samarbejde med FH’s whistleblowerordning.

FH opfordrer alle, der ønsker at bidrage til undersøgelsen, til at holde sig orienteret på FH’s hjemmeside fho.dk.

Når undersøgelsen er færdig og behandlet i FH, vil der blive indkaldt til ekstraordinær kongres, hvor Lizette Risgaards afløser som formand vælges. Den finder sted efter sommerferien, og indtil da fungerer den hidtidige næstformand Morten Skov Christiansen som formand.

Kilde: fho.dk