Astrid Krag: ”Vi skal lade dem, der ved, hvad det handler om, vise vejen” 

Social- og sundhedsassistent Mona Jepsen (midt) deltog i dialogmødet på Marienborg, hvor social- og ældreminister Astrid Krag (til venstre) var ordstyrer for arrangementet.  Anna Cathrine Leth Christiansen

Mandag aften var en lang række aktører fra ældreområdet inviteret af statsminister Mette Frederiksen til et dialogmøde på Marienborg for at diskutere de mange udfordringer på området. Nu skal der handling bag ordene, siger social- og ældreministeren. 

09. november 2021

“Vi kan kun lykkes med at rekruttere de medarbejdere til ældreplejen, der er behov for, hvis vi slækker på den centrale styring i kommunerne og på Christiansborg,” sagde social- og ældreministeren Astrid Krag (S) fra talerpodiet. 

Et hav af grønne papirer, der udtrykte enighed med udsagnet, blev hurtigt rakt i vejret.  

Mandag aften havde social- og ældreminister Astrid Krag sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) inviteret til dialogmøde på Marienborg. Sidstnævnte var dog ikke fysisk til stede, da det faldt sammen med pressemøde om den tilspidsede coronasituation.

Til mødet var både ældre borgere, plejepersonale, ledere og ældrepolitiske aktører fra blandt andet FOA og Ældre Sagen inviteret til i fællesskab at diskutere, hvordan vi kommer tilbage til kerneopgaven, får mere tid til omsorg, nærhed og tillid, og hvordan der bliver rekrutteret flere til omsorgsfagene.

Og der var en slående enighed blandt de fremmødte, da de 68 indbudte gæster begyndte at snakke om udfordringer og mulige løsninger.

Sosu-assistent på topmøde: ”Så længe der er råb, er der håb”

 

Små skridt har også bevægelse

En af deltagerne var social- og sundhedsassistent Mona Jepsen fra Vejen Kommune. Hun har efterhånden været til en del lignende møder, heriblandt det seneste ældretopmøde i september, hvor hendes mantra var ‘hvis der er råb, er der håb’. Og håbet om, at Astrid Krag lytter til de fremmødte fra ældreområdet, er der stadig. 

“Jeg tror på det. Nu står vi her i dag, og jeg håber, at det er fordi, at man har i sinde at gøre noget. For det brænder virkelig på derude. Der skal gøres noget nu,” siger Mona Jepsen og fortsætter:

“Vi er inviteret, så vi kan give nogle indspark ude fra virkeligheden. Derfor håber jeg, at der følger noget økonomi med, så vi kan få skabt noget mere rum til at være omkring borgerne og give dem tryghed og nærhed.”

“Jeg håber lidt, at jeg kan tage håbet med hjem til mine kolleger. Vi skal ikke give op nu, for jeg tænker, at det her sender et signal om, at de lytter til os, der er tæt på borgerne. Man kan se, at der er blevet skabt en bevægelse, men jeg ved også godt, at ting tager tid, men jeg håber på, at der sker noget nu. Det er jeg nødt til at tro på det.”

Løsningerne skal vokse nedefra 

Ordet håb fyldte også meget til aftenens møde såvel som regeringens andel i ansvaret for de mange lovgivninger på området, der nu skal gøres op med. Derfor afprøvede Astrid Krag også endnu et sine udsagn af. 

“Selvfølgelig kan politikerne godt finde ud af at afholde sig fra at lave ny lovgivning, hvis der sker fejl lokalt i ældreplejen.”  

Her var det overvejende de røde papirer, der fyldte rummet, og der lød spredte grin blandt gæsterne. 

Nul minutter til at give piller: ”Det er provokerende”


Der er noget at arbejde på, måtte Astrid Krag konstatere. Derfor fik Fagbladet FOA også en snak med social- og ældreministeren kort tid efter dialogmødet. 

- Som du selv nævnte flere gange, og med reference til Mona Jepsen: hvis der stadig er råb, så er der håb. Men kan også blive hæs af al den råben. Er det ikke på tide, at der bliver gjort noget? 

“Det er rigtig vigtigt, at der ikke kun er snak, men også handling. Hvis man skal pege på én vigtig forudsætning for den her udvikling, så er det at sørge for, at pengene følger med, så kommunerne hvert år ikke skal starte med at skære ned, og at der ikke kommer en ny borger på kørelisten, uden at der kommer flere kolleger,” sagde Astrid Krag, der samtidig pointerede, at flere penge i sig selv ikke er nok. 

“Der skal også udvikles. Og det er et vigtigt budskab fra mig – og som man også har kunnet se som en rød tråd gennem statsministerens arrangement her – at den helt vildt værdifulde viden i den udvikling, den ligger altså i hverdagen; den ligger hos medarbejderne, som kommer hos de ældre, de ældre selv og deres pårørende. Og derfor skal løsningerne vokse op nedefra – eller ude fra hverdagen.” 

- Hvad kan Mona Jepsen sige til sine kolleger i morgen, når hun møder på arbejde? 

“Mona kan gå hjem og fortælle til sine kolleger, at der var en utrolig stor lydhørhed i forhold til, at vi bliver nødt til at komme tilbage til kernen. Vi bliver nødt til at få identificeret de ting, vi skal holde op med at gøre, fordi det stjæler tiden fra de ældre, fra relationen, fra nærværet, fra det, de fagligt ved, er det vigtigste. Alt det der gør, man sidder bag en skærm med papirarbejde og dokumentation og kontrol, som ikke har en værdi for den ældre, det skal væk.” 

“Nu lavede vi første runde, hvor vi bad folk blive meget konkrete og putte hånden på kogepladen. Det kommer vi til at gå videre med. Så Mona må godt gå tilbage til sine kolleger og sige, at de skal blive ved med at blande sig i debatten. Vi tror rigtig meget fra regeringens side, at svarene ligger hos medarbejderne og de ældre selv,” sagde Astrid Krag.  

Det var ikke muligt at få en kommentar fra statsministeren.