Ældreminister bakker op: Debatten om ældrepleje kan ’uden tvivl’ nuanceres

Sidst på året præsenterer ældreminister Mette Kierkgaard et længe ventet ældreudspil, der blandt andet skal ’forenkle og styrke’ tilsynet på ældreområdet. Jørgen True

FOA efterlyser flere nuancer i debatten om ældrepleje, efter opgørelse viser, at private aktører oftere har fået kritik end kommunale plejetilbud. Ældreministeren er enig.

09. oktober 2023

Privat ældrepleje har oftere fået kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed end kommunale tilbud. Det kunne Fagbladet FOA fortælle i sidste uge.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få et interview med ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne. I stedet fastslår ministeren i et mailsvar, at de mange påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed er alvorlige og viser, at der flere steder er brug for at blive strammet op.

Læs også: Ny og ’dybt relevant’ opgørelse: Privat ældrepleje får oftere kritik end kommunale tilbud

”For ingen ældre skal opleve, at de ikke kan få den pleje og omsorg, de har brug for. Ligesom ingen medarbejdere skal opleve, at de skal løbe så hurtigt, at der ikke er tid til at yde en ordentlig omsorg og pleje over for de ældre,” lyder det fra ældreministeren.
”Vi må huske på, at skiftende regeringer i årevis har fyldt på bunken af bureaukrati og regler, og det er nu endt ud i at tage alt for meget tid fra kerneopgaven. Helt overordnet synes jeg, at vi skal huske på, at det faktisk er en god ting, at tilsynet fanger problemer. Det er jo godt, at vi har et værktøj til at opdage fejlene, rette op og lære af dem,” fortsætter Mette Kierkgaard.

 

Sagen kort

Fagbladet FOA sætter fokus på, at privat ældrepleje oftere har fået kritik end kommunale tilbud.

30 procent af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsbesøg hos private plejeaktører viste ’større eller ’kritiske’ problemer. Til sammenligning var andelen hos kommunal ældrepleje 22 procent.

Især friplejehjem har fået forholdsmæssigt meget kritik. Fagbladets gennemgang viser, at 21 ud af i alt 48 tilsynsbesøg på friplejehjem i perioden 1. januar 2021 til 15. juni 2023 viste enten ’større’ eller ’kritiske’ problemer. Det svarer til 44 procent.

I alt 24 forskellige friplejehjem blev besøgt i perioden, hvoraf der på 10 forskellige i mindst et tilfælde blev fundet ’større’ eller ’kritiske’ problemer.

Kilde: Fagbladet FOAs gennemgang af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsdata (efter både servicelov og sundhedslov) på plejeområdet i perioden 1. januar 2021 til 15. juni 2023.

Friplejehjem fremhæves

Et politisk flertal på Christiansborg vil have flere private plejetilbud. Et ønske, der flere gange er blevet gentaget i kølvandet på diverse ’skandale-sager’ på kommunale plejehjem inden for de senere år.

”Der er desværre for mange eksempler på triste og hjerteskærende svigt i ældreplejen,” skriver regeringspartiet Venstre eksempelvis på sin hjemmeside og nævner ’friplejehjem i alle kommuner’ som en del af løsningen.

Ifølge Tine Rostgaard, der forsker i ældrepleje ved Roskilde Universitet, bliver friplejehjem da også nogle gange ”fremstillet som bedre end de kommunale” i den politiske debat.

”Man bør fra politisk side være påpasselig med at brande et særligt ejerforhold, og i stedet diskutere ældreplejen mere nuanceret,” siger Tine Rostgaard på baggrund af Fagbladet FOAs gennemgang af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsdata.

Gennemgangen viser, at 21 ud af 48 tilsynsbesøg hos friplejehjem afslørede ’større’ eller ’kritiske’ problemer i perioden 1. januar 2021 til 15. juni 2023.

Efterlyser nuancer

Også FOAs sektorformand Tanja Nielsen efterlyser flere nuancer, når ældreplejen er til debat, og dét ønske tilslutter ældreminister Mette Kierkgaard sig.

”Der er ingen tvivl om, at debatten kan nuanceres,” skriver ministeren i sit svar.

Fagbladet FOAs opgørelse viser, at der på næsten en tredjedel – 30 procent – af tilsynsbesøgene hos private plejeaktører siden 2021 blev fundet enten ’større’ eller ’kritiske’ problemer. Hos kommunal ældrepleje var andelen 22 procent.

Ifølge Pia Kürstein Kjellberg, projektchef i VIVE, er opgørelsen ’dybt relevant’ i lyset af, at hele ældreområdet givetvis skal omorganiseres.

”Jeg har ikke set tilsvarende opgørelser før, og det er altid interessant med data, der på forskellig vis belyser forholdene i ældreplejen,” siger Pia Kürstein Kjellberg.

Ældreudspil på vej

Mette Kierkgaard har flere gange tilkendegivet, at en ny ældrelov, der skal ’gentænke ældreplejen’ er på vej. I sit svar til Fagbladet FOA undlader ministeren at kommentere på, at private plejeaktører oftere har modtaget kritik end kommunale tilbud.

Til gengæld løfter hun sløret for, at hun sidst på året vil præsentere det længe ventede ældreudspil, inden en ny ældrelov ifølge regeringens lovkatalog kommer til februar.

Udspillet kommer blandt andet til at kigge på tilsynets rolle, hvor målet er at ’forenkle og styrke tilsynet på ældreområdet’, lyder det fra Mette Kierkgaard:

”Vi skal have et tilsyn, der bidrager til at mindske dokumentation og frigør tid til den borgernære pleje og omsorg. Og vi skal have et tilsyn, der fremmer læring og kvalitetsudvikling lokalt, og som samtidig målrettes de steder, hvor problemerne rent faktisk findes. På den måde vil tilsynet fremover i højere grad kunne medvirke til at forebygge og håndtere udfordringerne, inden de bliver til faktiske problemer.”