92-årige Ragnhild fik sit borgmesterbesøg: ”Jeg vil se ændringerne med mine egne øjne, før jeg tror det”

Efter at have råbt op om forholdene for både medarbejdere og borgere på plejecentret, fik 92-årige Ragnhild Mortensen besøg af Simon Hansen (A), borgmester i Guldborgsund Kommune. Rasmus Haargaard Breum

Med hjælp fra Fagbladet FOA lykkedes det Ragnhild Mortensen at råbe borgmesteren op. Men snakken med plejehjemsbeboeren fik ham ikke til at love bedre normeringer for plejepersonalet i Guldborgssund Kommune.

30. august 2023

Som hun sidder der i sin kørestol på sit lyse værelse overfor to af Guldbergsund Kommunes magtfulde politikere, er det nemt ved første øjekast at tænke, at 92-årige Ragnhild Mortensen ikke gør meget væsen af sig. 

Men selvom hendes skikkelse er spinkel, og ansigtet vidner om et langt, levet liv, indtager Ragnhild rummet med en fast stemme, værdighed og et oprigtigt blik, der søger øjenkontakt hos alle i rummet.

Uden at pynte på sine beretninger fortæller hun de to mænd i nystrøget jakkesæt, hvordan hun dagligt mærker, at der ikke er plejepersonale nok til at tage sig af hende og de andre beboere på plejehjemmet Bakkehuset i Guldborgsund Kommune i Nykøbing Falster. 

Og hun fortæller, hvordan hun i aftentimerne risikerer at blive efterladt nøgen i badet eller midt i et toiletbesøg, fordi der kun er én fast aftenvagt på vagt på hver afdeling, der skal gøre beboerne i stand til natten og samtidig løbe efter et nødkald, hvis en beboer falder.

”Jeg håber da, at der kommer nogle nye politiske beslutninger ud af borgmesterens besøg, men jeg tvivler på, at det bliver sådan. Jeg vil se det, før jeg tror det,” siger Ragnhild Mortensen og fortsætter:

”Den dag, hvor der kommer flere folk til, når vi skal i seng, og når vi skal stå op – først da kan jeg ånde lettet op,” siger hun eftertænksomt.

Ragnhilds video lokkede borgmester på besøg

Det er ikke hver dag, at plejehjemsbeboerne har besøg af kommunens borgmester. Ikke desto mindre blev scenariet til virkelighed mandag den 28. august. 

Før sommerferien medvirkede Ragnhild Mortensen i en video her på Fagbladet FOA, hvor hun i et nødråb for bedre vilkår til plejepersonalet inviterede borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (A), hjem til sig for at se, hvor hårdt plejepersonalet på Bakkehuset er spændt for. 

”Det er nogle dejlige damer, men de knokler for meget,” lød Ragnhilds budskab i videoen, hvor hun blandt andet slog fast, at det var svært for medarbejderne at blive færdige med deres arbejdsopgaver, fordi de løb fortravlet fra den ene beboer til den anden. 

Selvom videoen i dag er blevet set mere end 300.000 gange, kom det alligevel bag på Ragnhild Mortensen, at borgmesteren takkede ja til hendes invitation:

”Jeg havde aldrig troet, at han ville komme på besøg, og jeg blev da også lidt rørt over det. Men jeg skruer alligevel bissen på overfor ham et par gange. Det er ikke for at brokke mig, men det er vigtigt, at jeg siger min mening. De spørger mig jo for at høre, hvad jeg har at sige,” siger hun med et kækt glimt i øjet.

Hvis man kan selv, så skal man selv

I den halve time, borgmester Simon Hansen (A) og formand for Ældre- og Omsorgsudvalget Bob Nielsen (O) er på besøg hos Ragnhild Mortensen, bevæger samtalen sig vidt omkring. De fleste af de byggesten, tilværelsen på plejehjemmet indeholder, bliver gransket, lige fra tv-programmet 'Kriminalkommissær Barnaby', det nære forhold til en af plejerne, nabofællesskabet til udsigten fra værelset.

Men noget, der for alvor får borgmesteren til at trække på smilebåndet og nikke anerkendende til rummets alderspræsident, er, når Ragnhild Mortensen fortæller om sin ungdom, hvor hun modsat så mange andre kvinder i sin generation arbejdede med at skrælle asparges på en fabrik. Selv dengang var hun af den overbevisning, at det hvis der er noget, man kan gøre selv, så skal man også gøre det.

”Du virker som en sej dame. Og du har tjek på tingene. Holder du så også øje med, om de, der spiller kroket ude på plænen foran, snyder?,” spørger Simon Hansen og peger mod det store vindue, der har udsigt over en stor græsplæne, hvor to grupper plejehjemsbeboere trisser rundt og triller små bolde med kroketkøller.

”Det kan du tro. Jeg siger også til dem, at jeg kan se alle deres små tricks heroppe fra,” siger Ragnhild Mortensen og klukker, mens borgmesteren slår en latter op og læner sig tilbage i stolen.

Det er ikke for at brokke mig, men det er vigtigt, at jeg siger min mening. De spørger mig jo for at høre, hvad jeg har at sige.

Ragnhild Mortensen, plejehjemsbeboer, 92 år

Mellem al hverdagssnakken går der dog ikke længe imellem, at Ragnhild Mortensen med sit sigende blik indikerer, at hun sidder overfor politikerne med ét konkret formål: At bede om bedre vilkår til plejepersonalet.    

Det er godt, at du grundlæggende er så glad for medarbejderne herude, og at du bekymrer dig for dem, siger borgmesteren mod slutningen af samtalen som for at opsummere, hvad samtalen har drejet sig om.

Til det svarer Ragnhild Mortensen vedholdent:

Det gør jeg, for de er så søde til at hjælpe os gamle og syge, der ikke kan selv. De knokler og knokler; kommer tidligt om morgenen og lægger os i seng igen om aftenen. De har ikke engang tid til at spise deres frokost selv. Alle mennesker burde have tid til at få en frokostpause, men det har de ikke her. Det rører mig.

Jeg får at vide fra personalet, at de ikke skal regne med, at deres forhold bliver bedre, men at det bliver værre, fordi der bliver flere og flere ældre, men der mangler personale. Men det kan ikke blive værre, synes jeg.

 

Borgmester: Der kommer faste teams

I 2019 viste en rapport fra VIVE, at der er store kommunale forskelle i normeringen på landets plejecentre. Blandt andet viser rapporten, at personale i aftenvagten kan være alene med op til 11 beboere. Og Bakkehuset er ingen undtagelse.

Alligevel har Simon Hansen ikke planer om at forbedre normeringerne for personalet på Bakkehuset eller Guldborgssund Kommunes øvrige plejehjem. Generelt skal kommunen spare, og det betyder ifølge borgmesteren, at der ikke er råd til at bemande plejehjemmene ud fra spidsbelastningsperioderne om morgenen og aftenen, hvor borgerne kan opleve ventetid og manglende hænder. 

Til gengæld fremhæver Simon Hansen et tiltag, som han mener kan gøre hverdagen lidt lettere for både plejehjemsbeboere og -personale. Han mener, at faste plejeteams kan være med til at mindske presset på det i forvejen travle plejepersonale. En model, der allerede findes enkelte steder i kommunen, men som han arbejder på at udbrede i løbet af det næste halve år.

Vi er ved at få indfaset faste teams på alle vores plejehjem, og det vil sige, at det er de samme mennesker, der kommer til at være omkring dig til dagligt, Ragnhild. Et team vil altså passe dig og de beboere, du bor tæt på, og ikke hele plejehjemmet på én gang. Det lover jeg, at vi har fået sparket i gang i hvert fald inden årsskiftet, siger Simon Hansen og forklarer, at de faste teams forhåbentligt vil give de enkelte medarbejdere et større ansvar for den gruppe borgere, de skal tage sig af.

Omstruktureringen skal ifølge borgmesteren også gøre, at plejepersonalet undgår at skulle bruge en stor del af deres arbejdstid på at bevæge sig rundt på plejecentrenes lange gange. I stedet skulle Ragnhild Mortensen gerne mærke lidt større nærhed og kendskab til det personale, der vil komme hos hende fast, forklarer borgmesteren.  

For Ragnhild Mortensen er det en god nyhed, at hun fra 2024 kan regne med at have de samme mennesker omkring sig i sin hverdag på plejehjemmet:

Jeg ville komme til at få den samme dame ind hver dag, det glæder mig meget. Også på personalets vegne, for det er hårdt for dem at rende frem og tilbage helt fortravlede. Og det har pint mig, når jeg hver morgen skal sige til en ny plejer, hvor mit tøj ligger, hvordan jeg skal vaskes og den slags. Og det er jo ikke alle beboere, der kan huske lige så godt som mig.

Men jeg synes nu, det var lidt skuffende, at han ikke kunne love noget konkret med, at vi ville få flere aftenvagter, siger Ragnhild Mortensen.