48 timers-reglen: Ny aftale beskytter mod for meget overarbejde, men skaber debat
Region Syddanmark og FOA har aftalt en ny og mere fleksibel model til administration af EU-regler om arbejdstid. FOA kalder aftalen ’rigtig god’. Elendig timing, lyder det fra direktør i Ambulance Syd.
13. december 2022
Hvis man på et hvilket som helst tidspunkt går fire måneder tilbage i tiden, må en medarbejder ikke have arbejdet mere end 48 timer om ugen i gennemsnit for den samme arbejdsgiver. Sådan lyder 48 timers-reglen. Og sådan har den lydt siden 2003, hvor det blev vedtaget i arbejdstidsdirektiv i EU.
Men den regel har man i flere år brudt i Ambulance Syd, har man for nyligt fundet ud af, og det er der derfor nu blevet sat en stopper for. For i en aftale mellem Region Syddanmark og FOA har man nu vedtaget en mere fleksibel model til at administrere arbejdstiden.
I fremtiden skal den gennemsnitlige arbejdstid udmåles over en fast periode på et år – fra 1. maj til 30. april – og ikke som hidtil de fire måneder. Den nye model sikrer både medarbejderne og arbejdspladsen den fleksibilitet, som de ønsker i forhold til at afvikle sommerferie og bytte ferievagter internt.
”Det er rigtig fornuftigt, at normen nu opgøres over et helt år. Så undgår vi de problemer, der altid opstår, når vagterne kan klumpe sig sammen, når det er sæson for at holde ferie,” siger Flemming Sejlund, der er paramediciner og fællestillidsrepræsentant i Ambulance Syd.
I FOA mener Thomas Brücker, der er næstformand i Teknik- og Servicesektoren, at der er tale om en ’rigtig god aftale’:
”Og det er det ikke mindst, fordi det nu bliver nemmere for arbejdspladsen at planlægge driften uden at overskride arbejdsmiljøloven,” siger han.
Aftalen mellem FOA og Region Syddanmark er den første herhjemme om fortolkningen af 48 timers-reglen, siden et par domme for tre år siden præciserede EU-direktivets betydning også for det danske arbejdsmarked.
Derfor er det ifølge Thomas Brücker en aftale, som andre faggrupper med regelmæssige døgnvagter har ventet på.
FTR: Nogle ser det som en begrænsning
Aftalen er blevet præsenteret for de ansatte i Ambulance Syd, som har været inviteret til informationsmøder i Odense og Aabenraa.
Her var der især en detalje, der skabte debat: For at efterleve EU-direktivet og 48 timers-reglen, må medarbejderne årligt tage højest syv ekstra døgnvagter oven i de 87 døgnvagter, der indgår i en normal ansættelse.
”Umiddelbart er der nogle kolleger, der ser den del af aftalen som en begrænsning, fordi de måske har været vant til at indrette deres liv og økonomi med en del mere ekstraarbejde. Men samtidig kan vi se, at der er tæt på 400 kolleger, som hidtil ikke har budt ind på ekstraarbejde, så opgaven bliver nu at se på, hvordan vagterne fordeles bedre,” siger fællestillidsrepræsentant Flemming Sejlund, som med afsæt i de to informationsmøder nu vil gå til arbejdsgiveren for at diskutere, hvordan det kan lade sig gøre.
”Jeg kunne eksempelvis godt forestille mig, at Ambulance Syd kontakter politikerne og beder om en håndsrækning, der gør det nemmere og mere attraktivt at fordele ekstraarbejdet,” siger Flemming Sejlund.
Hos Ambulance Syd ærgrer direktøren sig over aftalen. Som situationen er nu, har regionen nemlig cirka ét beredskab ud af 56, som dagligt holder stille. Det fortæller han til JydskeVestkysten.
”Det er bestemt ikke tilfredsstillende. Personligt synes jeg, at timingen af det her er elendig. I bund og grund er den her ændring ikke i medarbejdernes interesse, men det ændrer ikke på, at vi skal overholde lovgivningen og tilsikre, at der ikke sker de her overskridelser,” siger Steen Schougaard Christensen.
Hos FOA forstår Thomas Brücker godt, hvis nogle af medarbejderne synes, det er ærgerligt, at de ikke kan arbejde lige så meget og tjene lige så mange penge, de har været vant til.
”Men jeg synes også, at man skal se på, at 48 timers arbejde om ugen i gennemsnit faktisk er ret meget arbejde. Specielt de steder, hvor de har rigtig, rigtig travlt,” siger han til JydskeVestkysten.
”Hvis man skal se på det med større perspektiv, lyder det lidt forfærdeligt, at vi kun kan få ambulancerne ud at køre, hvis vi beder medarbejderne om at arbejde mere end 48 timer om ugen. Det er en erkendelse af, at der mangler folk, og at vi skulle have uddannet de folk for længe siden,” siger Thomas Brücker.