Verdens bedste kok: ”Vi skal udfordre børn og ikke bukke under, hvis de først ikke kan lide maden”
’Fed opgave,’ tænkte køkkenchef Brian Mark Hansen, da udfordringen i Bocuse d’Or var mad til børn og at der skulle indgå græskar.
21. februar 2023
Køkkenchef på Søllerød Kro Brian Mark Hansen var begejstret, da han hørte, at opgaven ved det prestigefyldte uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse d’Or var Feed the Kids – altså mad til børn.
Han var Danmarks deltager, og i slutningen januar vandt han guldmedalje sammen med kok Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel, der assisterede ham.
Når han tænkte ’fed opgave’, da han hørte, at emnet var en trerettes menu til børn, skyldes det, at det er en svær opgave.
”Elisabeth og jeg er superdygtige kokke, og vi ville gerne vise, at man kan lave spændende mad til børn,” siger Brian Mark Hansen, der allerede har vundet en lang række priser i kokkefaget og har sørget for, at Søllerød Kro i hele hans tid som køkkenchef har haft Michelin-stjerner.
Madlavning uden iPads
Og så sørger han for, at hans to børn, Dicte og Buster, er med til at lave mad derhjemme.
”Mad, man selv har været med til at lave, er jo sjovere at spise,” konstaterer han, og understreger, at når de laver mad, er telefoner og iPad slukkede, så han og børnene har tid til hinanden og tid til at snakke om maden undervejs.
Og hans egne børn kan godt lide hans vindermenu, der skulle bestå af en vegansk forret, der indeholder græskar, en varm hovedret med et helt æg og dessert, der også skulle også indeholde græskar. Han havde tilføjet passionsfrugt og dekoreret med en sukkersommerfugl.
Dommerkomiteen var dog ikke børn, men 12 voksne mænd.
Børn skal udfordres
Brian Mark Hansen vil gerne vise, at man kan lave spændende, indbydende og nærende mad til børn.
”Til børn er det vigtigt, at det er et nærende måltid, for det er jo rigtigt, at du er, hvad du spiser,” siger han og tilføjer, at netop skolemad er betydningsfuldt, og et godt skolemåltid i mange lande kan være med til at udjævne sociale forskelle.
”Derfor er et godt skolemåltid alfa og omega, og man skal udfordre børn og ikke bukke under, fordi de først ikke kan lide maden,” understreger han.
Professionelt har han dog aldrig lavet mad til børn, men han siger selv, at han og hans team ramte spot on ved at kæde temaet sammen med H.C. Andersen, der er kendt i hele verden.
”Vi bandt vores retter sammen omkring eventyr, og gjorde meget ud af det visuelle,” siger han.
Ved hjemkomsten blev han modtaget på Københavns Rådhus og fik serveret Rådhuspandekager.
”Det passer rigtig godt, at vi blev modtaget af Københavns Kommune, som er langt fremme med hensyn til skolemad,” siger han. Men han undrer sig over, at faget hjemkundskab er så lavt prioriteret.
”Dels fordi det er et valgfag. Dels fordi de kun har 2-3 kroner per barn til at købe ind for. Det er jo helt til grin, og det går ud over madkulturen. Det er vanvittigt, for med så lille et beløb kan man jo ikke lære at lave mad, og desværre betyder det jo også, at rigtig mange mennesker i dag ikke kan lave mad,” siger han.