Sygehus dropper at ansætte flere social- og sundhedshjælpere

Både de nye social- og sundhedshjælpere og afdelingerne på Nykøbing Falster Sygehus har haft en forventning om, at opgaveporteføljen kunne udvides mere, end det har vist sig muligt. Per Rasmussen

Nykøbing F. Sygehus ansatte for et halvt år siden 19 social- og sundhedshjælpere i et forsøg på at løse deres rekrutteringsproblemer. Nu er de kun syv tilbage, fremgår det af intern evaluering. Joan Kolding er en af dem – og hun har tænkt sig at fortsætte.

02. juni 2022

I nyere tid har det ikke været muligt at sige sundhedsvæsen uden i samme sætning at sige rekrutteringsudfordringer.

Disse udfordringer fik Nykøbing Falster Sygehus til at tænke ud af boksen. De ville nemlig invitere en ny faggruppe, social- og sundhedshjælpere, ind på gangene på sygehuset.

Det betød, at de igennem to ansættelsesrunder i december og januar ansatte i alt 19 social- og sundhedshjælpere.

Timeansættelser går ud over fagligheden

Sygehuset modtog omkring 50 ansøgninger og endte med at ansætte 19 social- og sundhedshjælpere.

Et halvt år efter de første ansættelser er de kun syv tilbage - og Nykøbing F. Sygehus har valgt ikke at ansætte flere, fremgår det af en intern evaluering.

Jobopslag på Facebook

En af de syv, som stadigvæk har sin gang på Nykøbing Falster Sygehus er Joan Kolding.

Hun har, siden hun blev færdiguddannet social- og sundhedshjælper for 17 år siden, arbejdet i hjemmeplejen.

Hun faldt over det alternative jobopslag på Facebook, efter at hun var blevet opsagt hos en tidligere arbejdsgiver. Da hun så opslaget, tænkte hun, at det måtte hun søge:

"Jeg søgte jobbet, da jeg har nogle veninder, der har arbejdet som sygeplejersker på forskellige sygehusafsnit. Deres job har jeg altid fundet fascinerende," siger Joan Kolding og uddyber:

"Jeg har altid gerne vil hjælpe syge mennesker. Og jeg synes, at dem, der er på vores sygehuse, de har brug for en ekstra kærlighed."

Forskellen mellem hjemmeplejen og sygehus

Hun har siden sin start bidt mærke i nogle af de forskelle, der er ved at arbejde på et sygehus:

"Når jeg er ude i hjemmeplejen, er jeg vant til, at jeg selv kan tage affære, hvis det skulle være nødvendigt med borgeren. Det kunne for eksempel være, hvis de blev syge. Herinde er der andre, som gør det," siger Joan Kolding, som faldt for jobbet, da hun kunne komme ind og hjælpe borgere, hun ikke kunne før.

Hendes arbejdsopgaver på sygehuset er også markant anderledes, end dem hun havde regnet med:

"Jeg troede, det var opfyldning af lager og depot, jeg skulle lave. Men jeg står faktisk for meget af plejen. Det gælder både vaske, bad, give borgeren rent tøj, rede seng og bestille mad. Det er mere pleje, end jeg havde regnet med - og det gør mig ikke spor," siger Joan Kolding.

Det er dog ikke alle, der har kunnet acceptere disse arbejdsvilkår. I den interne evaluering står der nemlig, at både social- og sundhedshjælpere og afdelingerne har haft en forventning om, at opgaveporteføljen kunne udvides mere, end det har vist sig muligt.

Inge Paamejer, der er vicedirektør hos Nykøbing F. Sygehus, uddyber, at der er tale om arbejdsopgaver, der handlede om måling af puls, blodtryk, iltmætning og så videre:

"Vi blev klogere på, at disse opgaver forudsætter kompetencer, der ligger indenfor social- og sundhedsassistenternes kompetenceniveau, hvorfor blandt andet denne meget omfangsrige opgave ikke kunne uddelegeres til social- og sundhedshjælperne, som vi havde overvejet."

Modtagelsen på afsnittet

Joan Kolding blev sammen med en anden social- og sundhedshjælper ansat på Lungemedicinsk Afdeling. Det er en afdeling, som Joan Kolding kendte lidt til i forvejen:

"Min svigerinde har arbejdet her tidligere. Når hun talte om afdelingen, så lød den spændende."

Mette Friis Justesen, der er afdelingssygeplejerske på Lungemedicinsk Afdeling og Joan Koldings leder, fortæller, at Joan Kolding er blevet en fast del af deres afdeling, hvori hun indgår som en lige part:

"De andre i personalet ved godt, hvor hendes kompetencer er. De ved, hvad hun kan bidrage med. For mig er det essentielt, at Joan ved, hvad hun må, og hvad hun ikke må," siger Mette Friis Justesen.

I den interne evaluering er det også penslet ud, at "social- og sundhedshjælperne arbejdede i en ny og ukendt kontekst, hvilket har vist en kompetencekløft mellem sygehusets behov og social- og sundhedshjælpernes egenskaber."

Inge Paamejer, mener, at det i højere grad handlede om at matche kompetencer og arbejdsopgaver hos den enkelte:

"Det er, hvad et intensivt kompetenceudviklingsforløb forsøgte at imødegå. Der er dog behov for at have kompetencer svarende til social- og sundhedsassistent-uddannelsen for at opnå mulighed for at have en bredere opgave-portefølje indenfor sygehusfeltet," siger Inge Paamejer.

Fremtiden på afdelingen

Til trods for at hospitalet ikke planlægger at fortsætte med at ansætte social- og sundhedshjælpere er Joan Kolding er ikke i tvivl, om sin fremtid ligger på sygehusgangene:

"Jeg har planer om, at jeg skal blive ved med det her så længe det giver mening," siger Joan Kolding.

Hendes stilling udvikles løbende og tilpasses til de behov, der er på afdelingen:

"Vi gør det stille og roligt, så vi kan passe på hende, da dette også er en ny proces for hende," siger Mette Friis Justesen.

Joan Kolding mener, at selv de få social- og sundhedshjælperkollegaer, der er tilbage, kan være med til afhjælpe sygeplejerskerne med mange af deres arbejdsopgaver, så de kan få friere hænder til at gøre det, som de skal:

"Jeg ved, at der ikke er plads til mange af os, da vores kompetencer begrænser os. Men selv i små tal kan vi gøre en forskel."

Og om der i fremtiden skal ansættes social- og sundhedshjælpere på gangene på Nykøbing F. Sygehus er endnu ikke sat i sten:

"Ingen ved heldigvis, hvad fremtiden bringer, og det gode samarbejde, vi har med de social- og sundhedshjælpere, der stadig er ansat, gør naturligvis, at vi også har social- og sundheds-faggruppen med i vores overvejelser, når vi skal rekruttere til nye opgaver på sygehuset," siger Inge Paamejer.