Sosu-assistentens opråb: ”Jeg gør en forskel. Hver. Eneste. Dag.”

Det provokerer Mette Klint, når jobbet som social- og sundhedsassistent koges ned til at være ’et omsorgsfag’. ”Det er meget mere,” siger hun og savner større indsigt i den faglighed, faget kræver.  Nikolaj Linares

I et åbent brev går social- og sundhedsassistent Mette Klint i rette med ældreminister Astrid Krags forestilling om, at faget kan ændre status ved at give de ansatte en ny titel. ”Det, som kan ændre omdømmet, er stolthed og anerkendelse af vores fag og faglighed,” skriver hun.

19. oktober 2022

”Ønsker man sig et arbejde, der er fyldt med mening, faglighed, og som gør en forskel for andre, kan sosu-assistentuddannelsen kun anbefales. Men man skal være dygtig. Til at læse mennesker.”

Sådan afslutter Mette Klint, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune, det åbne brev til social- og ældreminister Astrid Krag (S), som dagbladet Politiken bringer onsdag.

Anledningen er, at Astrid Krag for nylig reagerede positivt, da VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter fort Velfærd, i en analyse blandt meget andet foreslog nye titler til SOSU-fagene som en af mulighederne til at forbedre fagets image.

Jeg er bindeleddet

Ministeren erklærede sig åben for at se på, om tiden er løbet fra titlen ’social- og sundhedsassistent’ og måske i stedet skal erstattes af noget, der rimer på ’sygeplejerske’. Men den mulighed bider ikke på Mette Klint, som i Politiken understreger, at hun vil have et arbejde, der giver mening og udfordrer hende fagligt.

”Jeg vil gøre en forskel. Det er vel manges forventning og ikke urimelige krav til det, de beskæftiger sig med. Men der er ikke mange, som drømmer om at blive sosu-assistent,” skriver Mette Klint og spekulerer i, at sosu-faget ikke klinger nær så ambitiøst som sygeplejerske, fysioterapeut eller psykolog, fordi det som regel kædes sammen med at skifte ble og tørre folk bag i:

”Men mit fag kan opfylde alle tre forventninger. Jeg gør en forskel. Hver. Eneste. Dag (…) Det skal være indholdet, der tæller. Det som kunne ændre omdømmet, er en stolthed og anerkendelse af vores mangefacetterede fag. Jeg er sygeplejerskens og lægens øjne, ører, næse og hænder. Mit sanseapparat indsamler data, som jeg giver videre ved tegn på afvigelser. Jeg er bindeleddet.”

Meget mere end et omsorgsfag

Mette Klint er oprindeligt skolelærer, men skiftede gerning, fag, da hun i 2011 begyndte at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. Siden har hun arbejdet på sygehuset i Svendborg på både medicinske og kirurgiske afdelinger, og de seneste to år har hun været ansat i Faaborg-Midtfyn Kommune som aftenvagt i den udekørende hjemmepleje, hvor hun udgør et lille team sammen med tre – som hun formulerer det – ’pissedygtige social- og sundhedshjælpere’.

Samtidig er Mette Klint også forfatter og har ud over børne- og undervisningsbøger udgivet novellesamlingen ’Varme Hænder’, som tager afsæt i arbejdet på en hospitalsafdeling.

-Hvad drev dig egentlig til at skrive indlægget til Politiken?

”Jeg bliver både irriteret og provokeret, når jeg hører, at mit fag koges ned til at være et omsorgsfag. Det er så misvisende,” svarer hun Fagbladet FOA og fortsætter:

”De folk, der siger sådan, har slet ikke forstået, hvad faget kræver. Det er simpelt hen ikke nye titler, vi har brug for, men meget mere viden om, hvad det vil sige at være social- og sundhedsassistent.”

 

Læs også: Kendt forfatter: ”Omsorg er en superkraft, ikke alle har”

-Du har en fortid som skolelærer. Har du et indtryk af, om skolen er dygtig nok til at vejlede eleverne og fortælle dem, hvad arbejdet som social- og sundhedsassistent går ud på?

 

”Vejledningen var ikke god nok dengang, og det er bestemt ikke min fornemmelse, at skolerne er blevet bedre til at sælge faget. Det er som om de kigger på de elever, der rent bogligt ikke er blandt de bedste, og så tænker de, at de nok kan komme på SOSU-skolen. De har ikke styr på, hvor meget der undervises i for eksempel naturfag og fysiologi.

 

Overrasket og enig

Social- og ældreminister Astrid Krag siger til Fagbladet FOA, at hun er overrasket over den kritik, der ligger i Mette Klints indlæg. For helt grundlæggende er ministeren, som hun udtrykker det, aldeles enig i, at respekten for sosu-fagenes indhold og krav til faglighed skal løftes. 

 

”Det præger alt det, jeg arbejder for, når det gælder eksempelvis ældrelov, uddannelse og rekruttering. De sosu-ansatte fortjener al den anerkendelse, de kan få,” siger Astrid Krag til Fagbladet FOA. 

Og så understreger hun, at forslaget om nye navne og titler ikke er hendes, men VIVEs. Men hun mener fortsat, der er gode elementer i forslaget, fordi begrebet ’sosu’ er forbundet med fordomme, der ikke holder.

”Jeg har dog ikke selv et bud på en ny titel,” siger Astrid Krag.