Solstrålen lærer børn at passe på verden– én regnorm og genbrugstrøje ad gangen
1:43
Børnehuset Solstrålen i Nivå opnåede for nylig at blive ’verdensmålscertificeret’ som den første på Sjælland og kun tredje i Danmark.
27. marts
Insekthoteller og fuglekasser. Køkkenhave og kompostbunke. Genbrug og frisk luft.
Det er noget af det, man møder i daginstitutionen Solstrålen, som ligger i Nivå nord for København.
Solstrålen opnåede for nylig at blive ’verdensmålscertificeret’, og det betyder, at nogle af landets yngste lærer noget om, hvordan man bliver bæredygtig verdensborger, mens de er i vuggestue eller børnehave.
”Der skal ikke særlig meget til, før børnene tager det til sig helt naturligt,” siger Lise Østerberg Warming, der er pædagogmedhjælper i Solstrålen igennem 11 år.
Som eksempel fortæller hun om turene til den nærliggende skov. Her kan de dårligt nok stille cyklerne, før børnene går i gang med at støvsuge området for eventuelt skrald. Først når det er gjort, er de klar til at lege i naturen.
”Forældrene fortæller også, at de nærmest ikke kan gå nogen steder, uden at de skal samle affald op,” griner Lise Østerberg Warming.
Altid en vinkel på genbrug
For at blive verdensmålscertificeret skal en virksomhed eller institution vise, at den arbejder målrettet med at bidrage til en bæredygtig udvikling.
Solstrålen havde allerede i nogle år været en del af ’Grønne Spirer’, som er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for dagtilbud, der arbejder målrettet med udeliv og natur.
Men efter at to medarbejdere havde været på kursus i at bringe FN’s Verdensmål ind i daginstitutioner, valgte hele personalegruppen at forsøge at gå endnu videre og opnå den eksklusive certificering.
Det er naturligvis ikke alle 17 verdensmål, der giver mening at arbejde med i en daginstitution, men en del af dem gør.
Særligt målet om bæredygtige byer og lokalsamfund gennemsyrer alt, hvad der foregår på Solstrålen, hvor genbrug er blevet guld.
”Vi har altid en vinkel på genbrug – for eksempel i forbindelse med fastelavn eller jul – hvor vi laver pynt og udklædning med genbrugsmaterialer,” siger Lise Østerberg Warming.
”Vi kan ikke redde hele verden”
På Solstrålens udeområder er der kompostbeholdere, hvor børnene smider deres grønne affald, som så senere kan bruges i køkkenhaven. Der er også bærbuske og frugttræer, som der kan høstes, spises og syltes fra.
Og så er der plads til både insekter og fugle i små boer af genbrugsmateriale eller i naturhegn, som børnene er med til at lave og vedligeholde.
”Vi lærer dem, at vi skal tage ansvar for naturen og dyrene omkring os – uden at vi selvfølgelig bilder dem ind, at vi kan redde hele verden,” siger Lise Østerberg Warming.
”Men bare det, at de lærer at slukke lyset, nøjes med at trække ud én gang i toilettet og sortere affald … alle de små ting kan jo være med til at gøre en masse stort.”
Solstrålen har også droppet tørretumbleren det meste af året – i stedet hjælper børnene ivrigt til med at hænge vasketøjet til tørre. På den måde får de også trænet finmotorikken.
Lærer om livet i havet
Verdensmål er også sundhed, trivsel, ren luft, krop og bevægelse. Og Solstrålen arbejder hele tiden på at blive skarpere og finde på nye tiltag på de områder.
Et andet af verdensmålene handler om livet i havet. For børnene i Nivå er det nærmeste hav Øresund, og derfor besøger de jævnligt Øresundsakvariet i Helsingør, hvor de lærer om dyre- og plantelivet i deres nærmeste hav.
Nedenunder billedkarrusellen kan du finde nogle gode råd fra Kasper Elton Petersen og Lise Østerberg Warming, pædagogmedhjælpere i Solstrålen, hvis I også vil gå den vej i din institution.
Sådan får I bæredygtighed i børnehøjde
-
1
Involver hele personalegruppen. Det øger fællesskabsfølelsen og øger kreativiteten i forhold til at udvikle nye idéer til at arbejde med bæredygtighed.
-
2
Når nye aktiviteter skal planlægges, eller årshjulet skal udvikles, så tænk over, hvordan bæredygtighed kan indgå som et element.
-
3
Involver børnene i de daglige aktiviteter og gør dem nysgerrige igennem legende aktiviteter.
-
4
Få gerne forældrene med ved at opfordre dem til at være nysgerrige over for børnene i forhold til deres oplevelser. Ofte er børnene gode til at tage de vaner og oplevelser med bæredygtighed, som de får i daginstitutionen, med hjem.
-
5
Lad børnene være med til affaldsindsamlinger i nærområdet og vær fælles om at sortere affaldet, når I kommer tilbage til institutionen.
-
6
Skab samarbejder med lokalmiljøet – biblioteket, naturformidlerne og de kommunale medarbejdere i ’Vej og Park’ om levering af naturmaterialer, som kan bruges til forskellige kreative projekter – for eksempel krathegn, insekthoteller og fuglehuse, der er med til at øge biodiversiteten på legepladsen.
-
7
Skab muligheder for at familier kan aflevere tøj og bøger til genbrug for andre familier.
-
8
Involver børnene i køkkenhaver eller plantekasser i institutionen, så de får tankegangen om ’fra jord til bord’.
-
9
Tag børnene med ud i naturen eller på stranden. Det gør børnene nysgerrige på naturen omkring dem.
-
10
Kast jer ud i det og lad jeres aktiviteter og tiltag udvikle sig over tid. Ingen er for små til bæredygtighed, men når I er fælles om det, så kan I mere.