Se udviklingen: Klager over ældreplejen er steget voldsomt

Hovedparten af klagerne dækker over behandling af ældre på plejehjem og ældre, der modtager hjemmepleje Colourbox

Det stigende antal klager vidner om en presset branche, siger sektorformand og peger på særligt én løsning. Se udviklingen i tallene i bunden af artiklen.

03. marts

Der er sket en markant stigning i antallet af personer, der klager over sundhedsfaglig behandling af ældre og brud på patientrettigheder.

På otte år er tallet gået fra 6 klager i 2017 til 276 klager sidste år. Det viser tal fra Styrelsen for Patientklager, som TV 2 fremførte i weekenden. Sidste år udtalte styrelsen kritik i 88 af sagerne.

Vi er i en situation, hvor vi hele tiden mangler kollegaer

Tanja Nielsen, sektorformand i FOA

Hovedparten af klagerne dækker over behandling af ældre på plejehjem og ældre, der modtager hjemmepleje. Og det er en “rigtig trist udvikling”, lyder det fra Tanja Nielsen, der er sektorformand i FOA.

“Det er et tydeligt tegn på, at vi har at gøre med en branche, som er meget, meget hårdt presset,” siger hun.

Flere skal have faget “op under neglene”

Flere end hver fjerde medarbejder, der arbejder i ældreplejen, er ufaglært. Det er ifølge Tanja Nielsen en udfordring, der kan spille ind. Blandt andet fordi de mangler erfaring og derfor ikke har fået faget “op under neglene”. 

“Vi skal have flere medarbejdere generelt, og så skal vi have flere med en højere faglighed og en sundhedsfaglig uddannelse," siger hun. 

Sektorformanden håber på, at ældrereformen kan bidrage til at skabe bedre forhold og et sundere arbejdsmiljø i ældreplejen. Dog mener hun ikke, at det kan løse hele problemet. 

“Det hjælper ikke, før der kommer medarbejdere nok. Vi er i en situation, hvor vi hele tiden mangler kollegaer,” siger hun og fortsætter: 

“Når man skal rende så stærkt og arbejder i overhalingsbanen, så er der nogle opgaver, man ikke når.”


Fagbladet anbefaler